Ρωσικά ΜΜΕ αποθεώνουν το οπλοστάσιο Drone του Ιράν!
Ιρανικά αεροσκάφη που ανήκουν στο Σώμα των Ιρανών Φρουρών προσγειώνονται στην Μόσχα εγείροντας φόβους σε ΗΠΑ και Ουκρανία πως ξεκίνησε η μεταφορά οπλισμένων drone και drone καμικάζι από την Τεχεράνη.
Για το θέμα έχουν παρέμβει τουλάχιστον τρεις φορές Αμερικανοί αξιωματούχοι προς το Ιράν προειδοποιώντας την Τεχεράνη να μην προμηθεύσει την Μόσχα με κρίσιμα οπλικά συστήματα.
Πάντως σε ρωσικά ΜΜΕ εδώ και δέκα περίπου ημέρες, υπάρχουν εκτενείς αναφορές και αναλύσεις που αποθεώνουν τα ιρανικά drone και κατακεραυνώνουν τον Γ.Μπορίσοφ για την τρομαχτική καθυστέρηση της αμυντικής βιομηχανίας στην ανάπτυξη ρωσικών επιθετικών drone:
Οι Ρώσοι δίνουν την εντύπωση πως η συμφωνία με το Ιράν έχει ήδη κλείσει και σύντομα θα ενταχτούν στο ρωσικό οπλοστάσιο τα ιρανικά αντίγραφα του αμερικανικού RQ-170 Sentinel που “κατέβασαν” οι Ιρανοί Φρουροί πριν χρόνια.
Το κύριο πρόβλημα που θέλουν να λύσουν οι Ρώσοι είναι η καταστροφή των MLRS HIMARS και του ουκρανικού πυροβολικού μεγάλης εμβέλειας. Ταυτόχρονα, η Ρωσία δεν έχει επαρκείς ποσότητες επιθετικών drones με μεγάλη εμβέλεια και δυνατότητα μεταφοράς αρκετών τόνων οπλισμού.
Δείτε στο βίντεο τα ιρανικά drones καμικάζι
Ιρανικά αεροσκάφη προσγειώνονται στην Μόσχα
Χτες ένα ιρανικό αεροσκάφος Il-76TD της εταιρείας Pouia Air η οποία είναι γνωστή για την παράδοση όπλων σε ξένες χώρες απογειώθηκε από το Ιράν και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Vnukovo της Μόσχας.
Στην Ρωσία έμεινε για δύο ώρες και μετά επέστρεψε πίσω. Το αεροσκάφος έκανε το ίδιο δρομολόγιο και στις 18 Ιουλίου.
Ταυτόχρονα, Boeing 747-300 της ιρανικής αεροπορικής εταιρείας Qeshm Fars Air, που συνδέεται με τους Ιρανούς Φρουρούς πραγματοποίησε ακόμη μια πτήση προς τη Μόσχα
Τους τελευταίους μήνες, τέτοιες επισκέψεις έχουν ενταθεί κατακόρυφα. Οι δυτικοί παρατηρητές τα συνδέουν με την προμήθεια ιρανικών στρατιωτικών drones στη Ρωσία
“Με τη σειρά του, ο Αμερικανός βουλευτής Ted Deutsch είπε ότι τα ιρανικά drones είναι επικίνδυνα και έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους.
Κανείς δεν φανταζόταν ότι μια τόσο μεγάλη δύναμη όπως η Ρωσία θα πήγαινε στο Ιράν για στρατιωτική υποστήριξη, ήταν έκπληξη…” είπε ο Αμερικανός βουλευτής.
Παρέμβαση ΗΠΑ – Ποια drone είδαν Ρώσοι στρατιωτικοί
Μια ρωσική αντιπροσωπεία επισκέφτηκε ένα αεροδρόμιο στο κεντρικό Ιράν τουλάχιστον δύο φορές τον τελευταίο μήνα για να εξετάσει drones με ικανότητα όπλων, σύμφωνα με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν και δορυφορικές εικόνες που ελήφθησαν αποκλειστικά από το CNN.
«Οι πληροφορίες μας δείχνουν περαιτέρω ότι το Ιράν ετοιμάζεται να εκπαιδεύσει τις ρωσικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν αυτά τα UAV, με τις αρχικές εκπαιδευτικές συνεδρίες να έχουν ξεκινήσει από τις αρχές Ιουλίου».
Ρώσοι αξιωματούχοι φέρεται να εξέτασαν τα Shahed-191 και Shahed-129 στο αεροδρόμιο Kashan νότια της Τεχεράνης τον Ιούνιο, είπαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CNN.
Και οι δύο τύποι μη επανδρωμένων αεροσκαφών είναι ικανοί να μεταφέρουν τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους και να πλήξουν στόχους με μεγάλη ακρίβεια.
«Έχουμε πληροφορίες ότι η ιρανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να παράσχει στη Ρωσία αρκετές εκατοντάδες UAV, συμπεριλαμβανομένων οπλισμένων UAV», δήλωσε ο Sullivan στο CNN.
“Αξιολογούμε ότι μια επίσημη ρωσική αντιπροσωπεία έλαβε πρόσφατα πληροφορίες για μια παρτίδα ιρανικών UAV με ικανότητα επίθεσης”, πρόσθεσε ο Σάλιβαν. “Δημοσιεύουμε αυτές τις εικόνες που τραβήχτηκαν τον Ιούνιο και δείχνουν ιρανικά UAV που είδε η ρωσική κυβερνητική αντιπροσωπεία εκείνη την ημέρα. Αυτό υποδηλώνει το συνεχές ρωσικό ενδιαφέρον για την απόκτηση ιρανικών UAV με δυνατότητα επίθεσης.”
Ο Σάλιβαν είπε ότι, εξ όσων γνωρίζουν οι ΗΠΑ, η επίσκεψη του Ιουνίου “ήταν η πρώτη φορά που ρωσική αντιπροσωπεία επισκέφτηκε αυτό το αεροδρόμιο για μια τέτοια ενημέρωση”.
Ο πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ προειδοποίησε το Ιράν λέγοντας ότι είναι καλή ιδέα το να παράσχει όπλα στη Ρωσία ενώ και η Διοίκηση της CENTCOM τόνισε ότι “η πώληση drones από το Ιράν στη Ρωσία είναι ανησυχητική”
Δείτε στο βίντεο την παρέμβαση του Αμερικανού ΑΓΕΕΘΑ
“Η Τεχεράνη είναι έτοιμη να εξάγει drones σε φιλικές χώρες”
“Λάδι” στη φωτιά έριξε ο Ιρανός Α/ΓΕΣ, Kioumars Heydari, ο οποίος δήλωσε ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη να εξάγει όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV), σε «φιλικές χώρες».
«Είμαστε έτοιμοι να εξάγουμε όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό σε φιλικές χώρες», δήλωσε ο Heydari στις σύμφωνα με αναφορά του ιρανικού πρακτορείου ειδήσεων Tasnim.
«Ο ιρανικός στρατός παράγει τα πιο εξελιγμένα drones και αυτά τα drones χρησιμοποιούνται σε απομακρυσμένες και διασυνοριακές επιχειρήσεις, αναγνωρίσεις, επιθετικές επιχειρήσεις», πρόσθεσε.
Ρωσικά ΜΜΕ αποθεώνουν το οπλοστάσιο του Ιράν!
Το Ιράν δημιουργεί όχι μόνο αρκετά ανταγωνιστικά επιθετικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, αλλά και σύγχρονα όπλα για αυτά. Για παράδειγμα, το αντιαρματικό σύστημα Almaz (Almas) ανήκει στην τρίτη γενιά, δηλαδή λειτουργεί με την αρχή “fire and forget” αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ.
Τα πρώτα ATGM έχουν διπλή κεφαλή και είναι ικανά να καταστρέψουν στόχους σε απόσταση έως και οκτώ χιλιομέτρων. Χρησιμοποιούνται “πακέτο” με το UAV Mohajer-6. Αυτά τα ATGM χτυπούν τον εξοπλισμό στο πιο ευάλωτο μέρος του, την οροφή.
Το εύρος καταστροφής για αυτήν την παραλλαγή είναι έως τέσσερα χιλιόμετρα ενώ για το Javelin που παρέχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ουκρανία – τρία χιλιόμετρα. Η διπλή κεφαλή διεισδύει σε θωρακίσεις 600 mm, κάτι που είναι καλό..
Ποια drones μπορεί να πάρει η Ρωσία
Το Ιράν διαθέτει πολύ μεγάλο αριθμό UAV για διάφορους σκοπούς. Τα Mohajer-6 παράγονται κυρίως για τις χερσαίες δυνάμεις, το Ναυτικό του IRGC και το Στρατό, ενώ, για παράδειγμα, η Αεροπορία χρησιμοποιεί UAV κρούσης που έχουν σχεδιαστεί γι αυτήν όπως το Shahed-129, το Shahed-191, Ababul-3, μέχρι drones καμικάζι Ababil-2.
Πολλά από αυτά έχουν δοκιμαστεί σε πολεμικές επιχειρήσεις από τη Συρία και το Ιράκ μέχρι την Υεμένη και τη Σαουδική Αραβία.
Οι Ιρανοί αναφέρουν ότι το Shahed-131 είναι αυτό που κατέστρεψε το εργοστάσιο σταθεροποίησης πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας στο Abqaiq. Η εμβέλεια κρούσης του είναι περίπου 900 χιλιόμετρα.
Υπάρχει και μια έκδοση μεγαλύτερης εμβέλειας του Shahed-136 με εμβέλεια έως και 2000 χλμ.
Το απλούστερο και φθηνότερο Ababil-2 παράγεται ακόμη και από τους Χούτι στην Υεμένη, με βάση φθηνά εμπορικά εξαρτήματα και ορισμένα βασικά εξαρτήματα που παρέχονται από το Ιράν.
Η Σαουδική Αραβία αναγκάζεται να κυνηγήσει αυτά τα απλά drones με τη βοήθεια μαχητικών και να τα καταρρίψει ακόμη και με τη βοήθεια αμερικανικών πυραύλων αέρος-αέρος AIM-120, οι οποίοι είναι πιο ακριβοί από τα drones.
Το μεγάλο άλμα των Ιρανών έγινε το 2011, όταν κατάφεραν να προσγειώσουν ένα αμερικανικό αναγνωριστικό UAV RQ-170 Sentinel πάνω από το δυτικό τμήμα του Αφγανιστάν. Η απώλεια της μυστικής τεχνολογίας τρόμαξε πολύ το Πεντάγωνο.
Ιρανοί μηχανικοί αποσυναρμολόγησαν το RQ-170 Sentinel και δημιούργησαν στη βάση του μια ολόκληρη οικογένεια UAV που ονομάζεται Saeghe (“Saiga”). Αυτά είναι, για παράδειγμα, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα “Shahed-161 Saiga” και “Shahed-141 Saiga” τα οποία μπορούν να μεταφέρουν δύο βόμβες αέρος Sadid-345 ή δύο κατευθυνόμενους αντιαρματικούς πυραύλους Sadid-1″, τα UAV Shahed-181, Saiga-2 και Shahed-191 Saiga-2 ικανά να φέρουν 4 βόμβες και αντιαρματικά βλήματα.
Η δεύτερη γενιά είναι αντίγραφο του αμερικανικού Sentinel μειωμένο στο 65% και η τρίτη γενιά, το επιχειρησιακό UAV Shahed-171 Simurg, είναι το πλήρες αντίγραφό του.
Δείτε τους χάρτες