Τριπλάσια η παραγωγή εφοδίων σε σχέση με την Ευρώπη
Η αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας βγάζει σχεδόν τρεις φορές περισσότερες οβίδες πυροβολικού από τις αντίστοιχες αμερικανικές και ευρωπαϊκές, σύμφωνα με έκθεση πληροφοριών του ΝΑΤΟ που έχει στην κατοχή του το CNN.
Οι δυτικές δυνάμεις έχουν προσπαθήσει να αυξήσουν την παραγωγή καθώς τα ουκρανικά στρατεύματα αντιμετωπίζουν τρομερές ελλείψεις πυρομαχικών.
Ενώ οι ΗΠΑ και η Ευρώπη έχουν την ικανότητα να παράγουν συνολικά 1,2 εκατομμύρια οβίδες ετησίως, η παραγωγή της Ρωσίας έχει φτάσει πλέον τα 3 εκατομμύρια, σύμφωνα με την εκτίμηση του ΝΑΤΟ.
Αν και η Ουάσιγκτον σκοπεύει να αυξήσει την παραγωγή σε 100.000 βλήματα των 155 χιλιοστών κάθε μήνα έως το 2025 – από μόλις 28.000 τον περασμένο Σεπτέμβριο – αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την επανέναρξη της αμερικανικής βοήθειας προς το Κίεβο και θα εξακολουθήσει να θέτει την παραγωγή των ΗΠΑ σε λιγότερο από το ήμισυ της Μόσχας.
Σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ, η Ρωσία εκτοξεύει περίπου 10.000 οβίδες την ημέρα, ξεπερνώντας κατά πολύ τον ημερήσιο μέσο όρο της Ουκρανίας που είναι μόλις 2.000.
Το υπουργείο Άμυνας της Εσθονίας έχει υπολογίσει ότι το Κίεβο θα χρειαζόταν 200.000 βλήματα κάθε μήνα για να ανταποκριθεί στη δύναμη πυρός της Ρωσίας.
Μεγάλο το χάσμα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επίσης αγωνιστεί για να ενισχύσει την παραγωγή εφοδίων για να συμβάλει στην κάλυψη του χάσματος, δεσμευόμενη πέρυσι να παράσχει 1 εκατομμύριο οβίδες μέχρι τον Μάρτιο.
Ωστόσο, το μπλοκ αργότερα αναγνώρισε ότι θα υστερούσε κατά το ήμισυ αυτού του στόχου, εκτιμώντας ότι θα προμήθευε λίγο περισσότερο από 500.000 μέχρι την προθεσμία.
Αν και η παραγωγική ικανότητα της Ευρώπης έχει καθυστερήσει να καλύψει τις ανάγκες της Ουκρανίας, μια ομάδα δυτικών κρατών φέρεται να συμφώνησε να αγοράσει 800.000 βλήματα πυροβολικού που θα μπορούσαν να «παραδοθούν εντός εβδομάδων», σύμφωνα με το Bloomberg.
Η Τσεχία θα ενεργούσε ως μεσάζων στη συμφωνία, ενώ ο Καναδάς, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Ολλανδία αναμένεται να πληρώσουν το λογαριασμό.
Οι επίμονες ελλείψεις πυρομαχικών πιθανότατα βοηθούν στην εξήγηση των πρόσφατων αποτυχιών στο πεδίο της μάχης για τις ουκρανικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της απόσυρσης από τη βασική πόλη του Donbass, Avdeevka, καθώς και μιας αποτυχημένης καλοκαιρινής αντεπίθεσης που δεν κατάφερε να σημειώσει σημαντικά κέρδη.
Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προμηθεύσει στο Κίεβο περισσότερα από 2 εκατομμύρια φυσίγγια των 155 χιλιοστών και μια τεράστια γκάμα άλλων πυρομαχικών από το 2022, η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια έχει σε μεγάλο βαθμό στερέψει χάρη στο αδιέξοδο του Κογκρέσου σχετικά με το τελευταίο νομοσχέδιο για τη βοήθεια.
Μέρος ενός μεγαλύτερου πακέτου δαπανών που θα προμήθευε όπλα στο Ισραήλ και άλλους εταίρους των ΗΠΑ, 60 δισεκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία παραμένουν μπλοκαρισμένα από τους Ρεπουμπλικάνους της Βουλής, οι οποίοι ζήτησαν μεταρρυθμίσεις στην πολιτική των ΗΠΑ για τα σύνορα πριν εγκρίνουν πρόσθετη βοήθεια.
Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι είχε ξεμείνει από χρήματα για την Ουκρανία τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ υψηλόβαθμος αξιωματούχος της άμυνας είπε πρόσφατα στο Politico ότι η Ουάσιγκτον είναι ήδη 10 δισεκατομμύρια δολάρια στην τρύπα, ανίκανη να συμπληρώσει τα αμερικανικά αποθέματα εκτός αν εγκριθεί το νέο νομοσχέδιο για τη βοήθεια.
Καθώς ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος διανύει τώρα τον τρίτο του χρόνο, οι προοπτικές του Κιέβου φαίνονται όλο και πιο ζοφερές καθώς τα στρατεύματά του νικούν τις πολεμικές υποχωρήσεις σε μια τεράστια γραμμή του μετώπου, προκαλώντας μεγάλες απώλειες στη διαδικασία.
Σχεδόν εξ ολοκλήρου εξαρτώμενη από τα ξένα μεγαλεία, η μοίρα της χώρας είναι πιθανό να κριθεί στις δυτικές πρωτεύουσες, όπου η δημόσια υποστήριξη για συνεχιζόμενη βοήθεια έχει μειωθεί σημαντικά από την έναρξη της σύγκρουσης.