Αδίστακτος Κ.Ρέγκλινγκ: Ματωμένο πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ για 2023!

953
Ματωμένο πρωτογενές πλεόνασμα

Ποιοι κοροϊδεύουν ότι φύγαμε από τα μνημόνια;

Τι λέει ο απερχόμενος επικεφαλής του ESM για την επέκταση της ρήτρας διαφυγής για το 2023, τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας της ελληνικής οικονομίας

Τέλος σε όποιες θετικές προσδοκίες υπήρχαν στην Αθήνα για παράταση της δημοσιονομικής χαλάρωσης επιχειρεί να βάλει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ ο οποίος διαμηνύει ότι η Ελλάδα θα πρέπει το 2023 να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο συμφωνημένο στόχο.

Ζωτικής σημασίας, για χρέος και αγορές, η δημοσιονομική σύνεση

Στην αποκλειστική συνέντευξή του στο «Κεφάλαιο» και στο «Capital.gr», ο Κλάους Ρέγκλινγκ σημειώνει εμφατικά ότι η δημοσιονομική σύνεση είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα «για τη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους και της εμπιστοσύνης της αγοράς» και να επιτύχει άνοδο της επενδυτικής βαθμίδας από τους οίκους αξιολόγησης.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ εκτιμά ότι λόγω της πανδημίας «οι καταναλωτές συσσώρευσαν ένα σημαντικό απόθεμα αποταμιεύσεων κατά τη διάρκεια των δύο ετών της πανδημίας, αποταμιεύσεις που υπερβαίνουν αυτό που θα είχαν συσσωρεύσει χωρίς την πανδημία» και «αυτό το πρόσθετο απόθεμα αποταμιεύσεων μπορεί να συμβάλει στην άμβλυνση της μείωσης της αγοραστικής δύναμης που προκαλείται από τις υψηλότερες τιμές της ενέργειας».

Ερωτηθείς πάντως για το αν μπορούν να μονιμοποιηθούν μηχανισμοί χρηματοδότησης όπως το Ταμείο Ανάκαμψης για την στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας ο κ. Ρένγκλινγκ επισημαίνει ότι «λόγω των υψηλότερων επιπέδων χρέους, η γενική στήριξη που δόθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις φαίνεται λιγότερο κατάλληλη τώρα». Ωστόσο συμπληρώνει ότι τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης μπορούν να χρησιμοποιηθουν για την ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, σημειώνει ότι -παρά τα υψηλότερα ελλείμματα και την αύξηση του δημόσιου χρέους λόγω των πολιτικών διαχείρισης της πανδημίας, τις οποίες θεωρεί ότι ήταν αναγκαίες- η εξυπηρέτηση του χρέους παραμένει διαχειρίσιμη.

Σοκ ιστορικών διαστάσεων

Σε ότι αφορά τον πληθωρισμό ο Κλάους Ρέγκλινγκ κάνει λόγο για σοκ στην ευρωζώνη που «έχει ιστορικές διαστάσεις», λέγοντας ωστόσο ότι «ευτυχώς, οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό και οι μισθοί εξακολουθούν να φαίνονται καλά ευθυγραμμισμένοι με τον στόχο της ΕΚΤ για σταθερότητα των τιμών και δεν βλέπουμε μέχρι στιγμής δευτερογενείς επιπτώσεις στην αγορά εργασίας».

Συνεργασία και μετά το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας

Ειδικότερα σε ότι αφορά την Ελλάδα ο κ. Ρέγκλινγκ κάνει λόγο για θετικό μήνυμα στις αγορές από την πλήρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ και την προπληρωμή μέρους των δανείων της GLF, το οποίο «θα έχει επίσης θετικό αντίκτυπο στο προφίλ του δημόσιου χρέους της Ελλάδας και θα δημιουργήσει κάποια εξοικονόμηση για τον ελληνικό προϋπολογισμό».

Σε ότι αφορά την ενισχυμένη εποπτεία της Ελλάδας που ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2022, ο κ. Ρέγκλινγκ τονίζει ότι ο ESM (που μαζί με τον EFSF) είναι οι μεγαλύτεροι πιστωτές της Ελλάδας «η συνεργασία μας με τις Αρχές και τον λαό της Ελλάδας δεν θα σταματήσει με το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για να στηρίξουμε τις προσπάθειες για την ενίσχυση του μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού δυναμικού της χώρας, το οποίο είναι καθοριστικό για τη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους».

Στο σημείο αυτό ο κ. Ρέγκλινγκ εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος κοντά στο 2,2% που είναι ο συμφωνημένος στόχος για το 2023 λέγοντας ότι «η δημοσιονομική σύνεση στο μέλλον θα είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους και της εμπιστοσύνης της αγοράς. Επιπλέον, η δημοσιονομική πορεία είναι ένας σημαντικός παράγοντας που θα εξετάσουν οι οίκοι αξιολόγησης όταν αποφασίσουν να αναβαθμίσουν την αξιολόγηση της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα».

Δεν συνεπάγεται άμεσους κινδύνους

Αναφορικά με το ελληνικό χρέος που ξεπέρασε το 200% του ΑΕΠ την περίοδο της πανδημίας, ο κ. Ρέγκλινγκ επενέλαβσε τη σύσταση της Κομισιόν για συγκράτηση των δαπανών σημειώνοντας ότι «η δομή του χρέους της Ελλάδας είναι επίσης μοναδική. Η συντριπτική πλειονότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας κατέχεται από πιστωτές του δημόσιου τομέα. […]

»Ως εκ τούτου, τα υψηλά επίπεδα χρέους δεν συνεπάγονται άμεσους κινδύνους για τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας. Οι όροι δανεισμού του ESM είναι πολύ ευνοϊκοί, με μεγάλες διάρκειες ωρίμανσης και χαμηλά επιτόκια που συνδέονται με την ισχυρή πιστοληπτική μας αξιολόγηση. Σε κάθε περίπτωση, όπως είπα προηγουμένως, η δημοσιονομική σύνεση είναι το κλειδί και θα στηρίξει τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας μακροπρόθεσμα».

Οι χώρες της ευρωζώνης έχουν πολύ περισσότερα κοινά συμφέροντα

Τέλος ο κ. Ρέγκλινγκ εκτιμά ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας μπορεί να μεταρρυθμιστεί και να κάνει αποδεκτά υψηλότερα επίπεδα χρεών στις σημερινές συνθήκες σε σχέση με τα μεγέθη που προέβλεπε τη δεκαετία του 1990, ενώ τονίζει ότι είναι «μια καλή ευκαιρία» να εγκαταλειφθούν ανταγωνισμοί μεταξύ «Βορρά» και «Νότου» λέγοντας ότι «οι χώρες της ευρωζώνης έχουν πολύ περισσότερα κοινά συμφέροντα από ότι αντικρουόμενα».

«Η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται σε παγκόσμιο ανταγωνισμό και πρέπει να είναι καλύτερα προετοιμασμένη γι’ αυτόν. Μια πιο ανθεκτική νομισματική ένωση είναι προς το συμφέρον όλων των μελών της» τονίζει χαρακτηριστικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας