Α.Βούτσιτς: «Η Σερβία δεν πούλησε ποτέ όπλα ή πυρομαχικά στην Ουκρανία»

857

Η Σερβία δεν πούλησε ποτέ όπλα ή πυρομαχικά ούτε στην Ουκρανία ούτε στη Ρωσία, υποστήριξε σήμερα ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, συμπληρώνοντας ότι σερβικό στρατιωτικό υλικό ενδέχεται να έφθασε στο πεδίο των μαχών μέσω τρίτων χωρών.

Οι δηλώσεις Βούτσιτς έγιναν με αφορμή τη δημοσίευση απόρρητου εγγράφου που διέρρευσε από το αμερικανικό Πεντάγωνο, το οποίο κατατάσσει τη Σερβία στις χώρες που είτε έδωσαν την συγκατάθεσή τους για την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία είτε το έκαναν ήδη.

«Η Σερβία δεν εξήγαγε και ούτε θα εξάγει όπλα στην Ουκρανία», είπε σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος Βούτσιτς, επισημαίνοντας ότι το ίδιο ισχύει και για τη Ρωσία, παραδοσιακό σύμμαχο της χώρας του. «Δεν υπάρχει κανένα έγγραφο που να αποδεικνύει κάτι τέτοιο», συμπλήρωσε.

Το έγγραφο που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters, μια σύνοψη των απαντήσεων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στα αιτήματα της Ουκρανίας για στρατιωτική εκπαίδευση και όπλα ή πυρομαχικά, ήταν μεταξύ των δεκάδων διαβαθμισμένων εγγράφων που δημοσιοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες μέσω διαδικτύου, στην πιο σοβαρή -εδώ και χρόνια- διαρροή απόρρητων πληροφοριών της αμερικανικής κυβέρνησης.

Το Reuters υπογράμμισε πάντως πως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα των εγγράφων.

Η Σερβία «κληρονόμησε» τις περισσότερες από τις στρατιωτικές βιομηχανίες της πρώην Γιουγκοσλαβίας και έχει αποκομίσει έσοδα δισεκατομμυρίων δολαρίων από εξαγωγές όπλων. Ο πρόεδρος Βούτσιτς είπε πως η χώρα του θα εξακολουθήσει να επενδύει στην αμυντική βιομηχανία της.

Ο πρόεδρος της Σερβίας σημείωσε πως ήταν «σχεδόν σίγουρος» ότι σερβικά πυρομαχικά θα εμφανίζονταν «από τη μία ή την άλλη πλευρά στο πεδίο των μαχών» στην Ουκρανία, αφού είχαν εξαχθεί νωρίτερα στην Τουρκία, την Ισπανία και την Τσεχία.

«Είδαν μια οβίδα (στην Ουκρανία), μια σφαίρα. Και τι έγινε; Πού αλλού θα εμφανίζονταν; Υπάρχουν αρκετές εμπόλεμες ζώνες ανά τον κόσμο», είπε ο Βούτσιτς. «Τα πυρομαχικά χρησιμοποιούνται σε πολέμους για να σκοτώσουν ανθρώπους», συμπλήρωσε.

Τα δημοσιεύματα είχαν διαψεύσει την Τετάρτη ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Μίλος Βούτσεβιτς και ο υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Με τίτλο «Ευρώπη / Απάντηση στη Συνεχιζόμενη Σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας», το έγγραφο αναφέρει ότι η Σερβία αρνήθηκε να παράσχει στρατιωτική εκπαίδευση σε μέλη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, αλλά ότι δεσμεύτηκε να στείλει όπλα ή πυρομαχικά και ότι ενδεχομένως να το έχει ήδη κάνει.

Η κυβέρνηση Βούτσιτς έχει τηρήσει ουδέτερη στάση στον πόλεμο στην Ουκρανία, παρά τους ιστορικούς δεσμούς της με τη Μόσχα, ενώ στοχεύει στην ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρότι το Βελιγράδι έχει επανειλημμένως καταδικάσει τη ρωσική εισβολή τόσο στα Ηνωμένα Έθνη όσο και σε άλλα διεθνή φόρα, έχει αρνηθεί να συμμετάσχει στις δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας