Ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες πλοιοκτήτες ο Α.Μαρτίνος τα είπε «έξω από τα δόντια» και ξεκαθάρισε ότι «αν δεν μετέφεραν το ρωσικό πετρέλαιο οι Έλληνες εφοπλιστές οι τιμές θα ήταν διπλάσιες»!
Πρόσθεσε μάλιστα μιλώντας στο μιλώντας στο 5ο Athens Triennial Meeting πως «τα 9/10 του πλανήτη απέχουν από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας».
Επί της ουσίας ο Έλληνας πλοιοκτήτης εξέφρασε την απορία που έχουν σχεδόν όλοι όσοι σκέφτονται με τη λογική, γιατί η Ελλάδα συμμετέχει σε αυτές τις κυρώσεις οι οποίες κοστίζουν βαρύτατα στην οικονομία της.
Οι κυρώσεις αυτές εξυπηρετούν άλλων χωρών τα συμφέροντα με πρώτες από όλες τις ΗΠΑ.
Οι ίδιες οι ΗΠΑ άλλωστε, αγοράζουν το ρωσικό πετρέλαιο με την τιμή που του έχουν επιβάλει και εν συνεχεία το μεταπωλούν ακριβότερα και βγάζουν κέρδος από αυτό.
Η Γαλλία έχει πολλαπλασιάσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου υπό τη μορφή LNG, η οποία με τη σειρά της κι αυτή το μεταπωλεί σε άλλες χώρες βγάζοντας μεγάλα κέρδη, καθώς το ρώσικο αέριο είναι το φθηνότερο που κυκλοφορεί σε όλη την παγκόσμια αγορά.
Η ίδια η Ρωσία τελικά κέρδισε από τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν με αποτέλεσμα να έχει μία πολύ ισχυρή οικονομία εν καιρώ πολέμου σε αντίθεση με τις δυτικές οι οποίες υπέστησαν καθίζηση.
Όσο για τις ΗΠΑ έχουν καταγράψει υπέρ κέρδη από τις πωλήσεις του δικού τους πανάκριβου LNG!
Παρόλα αυτά η ΕΕ και οι ΗΠΑ είχαν κηρύξει τον πόλεμο στους Έλληνες εφοπλιστές επειδή μετέφεραν το ρωσικό πετρέλαιο αλλά στην πραγματικότητα αυτό που τους ενοχλούσε ήταν τα μεγάλα κέρδη της ελληνικής ναυτιλίας.
«Οι γεωπολιτικές κρίσεις δείχνουν τη σημασία και τη γεωστρατηγική αξία του ελληνόκτητου εμπορικού στόλου.
Γίνεται κριτική ότι οι Έλληνες πλοιοκτήτες μεταφέροντας ρωσικό πετρέλαιο χρηματοδοτούσαν τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία.
Η Ρωσία είναι ένας μεγάλος εξαγωγέας εμπορευμάτων και οι χώρες που δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της αποτελούν τα 9/10 του παγκόσμιου πληθυσμού.
Χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν, η Ινδονησία και άλλοι ήταν πρόθυμοι αγοραστές, υποκαθιστώντας την ευρωπαϊκή αγορά για τα ρωσικά προϊόντα.
Μεταφέροντας ρωσικά προϊόντα που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις, όπως σιτηρά, λιπάσματα, άνθρακα και πετρέλαιο, ωφελούσαμε πρωτίστως τους καταναλωτές, ιδίως στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες» επεσήμανε ο δρ Αθανάσιος Μαρτίνος δίνοντας την πραγματική διάσταση του θέματος:
«Το ερώτημα είναι πού θα είχαν εκτιναχθεί οι τιμές του πετρελαίου μετά την ουκρανική κρίση του 2022 αν δεν υπήρχαν τα ελληνικά δεξαμενόπλοια να μεταφέρουν τ ο ρωσικό πετρέλαιο.
Πιθανότατα θα είχαν διπλασιαστεί χωρίς τα δικά μας πλοία να μεταφέρουν το πετρέλαιο.
Γι’ αυτό και στις ΗΠΑ παραδέχτηκαν ότι το πετρέλαιο αυτό μεταφέρεται με συγκεκριμένους όρους και σε συγκεκριμένες τιμές».
Αφού ευχήθηκε να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία «μεταξύ αδελφών εθνών» όπως είπε , στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ότι «έχουμε ακόμη έναν καταστροφικό πόλεμο εδώ και έναν χρόνο, στη Μέση Ανατολή. Έναν πόλεμο που επηρεάζει επίσης την παγκόσμια ναυτιλία. Τον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς και της Χεζμπολάχ. Οι σύμμαχοι της Χεζμπολάχ, οι Χούθι, έχουν ουσιαστικά αποκλείσει το πέρασμα της Ερυθράς Θάλασσας».
Όπως επεσήμανε ως αποτέλεσμα, οι ναύλοι έχουν αυξηθεί πάρα πολύ, ειδικά για τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με τις τιμές για τη μεταφορά ενός container να έχουν τριπλασιαστεί μετά το κλείσιμο της Ερυθράς Θάλασσας.
Αύξηση ναύλων σημειώθηκε και για τα δεξαμενόπλοια τύπου LR2 που μεταφέρουν προϊόντα πετρελαίου, όπως και τα μεγάλα φορτηγά τύπου capesize.
Ο Έλληνας πλοιοκτήτης έκανε πρόβλεψη για την κατάσταση την στην Ερυθρά Θάλασσα:
«Είναι αμφίβολο αν η παρέμβαση των Χούθι θα σταματήσει σε περίπτωση κατάπαυσης του πυρός στη Μέση Ανατολή.
Στόχος των Χούθι είναι να τραβήξουν την προσοχή και να αναγνωριστούν από τη διεθνή κοινότητα» και κατέληξε λέγοντας:
«Δεν αναμένεται η Ερυθρά Θάλασσα να ξανανοίξει σύντομα, γεγονός που είναι καλό για την ναυλαγορά».