Α.Γεωργιάδης-Με κουρεμένες παροχές «υποστηλώνει» το ΕΣΥ-Επικοινωνιακή καταιγίδα οι εξαγγελίες για αυξήσεις

364

Μετά τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν το κυβερνητικό στρατόπεδο να κατρακυλά όλο και πιο πολύ ενεργοποιήθηκε ο υπουργός Υγείας Αδωνης Γεωργιάδης και οι συν αυτώ ώστε να αποσείσουν το κακό προφίλ από την κυβέρνηση, η οποία έχει αφήσει το ΕΣΥ στην απόλυτη κατάρρευση.

Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι στις εσωτερικές δημοσκοπήσεις που φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου ο τομέας της υγείας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των ενδιαφερόντων των πολιτών. Ενας τομέας στον οποίο αποδίδεται μεγάλο ποσοστό της εξαιρετικά κακής εικόνας που παρουσιάζει η κυβέρνηση. Αλλωστε τα περιστατικά κατά τα οποία νοσοκομεία αφήνουν αβοήθητους τους ασθενείς είναι αλλεπάλληλα το τελευταίο διάστημα.

Γι’ αυτό δεν θεωρείται τυχαία η εκστρατεία αντιστροφής του κλίματος που έχει αρχίσει ο Αδ. Γεωργιάδης σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, προκειμένου να αποκαταστήσει τη φήμη της κυβέρνησης σχετικά με το πώς διαχειρίζεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ). Είναι εξάλλου γνωστό ότι από την πρώτη κυβερνητική θητεία της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του ήθελαν να παραχωρήσουν το μεγαλύτερο μέρος της δημόσιας υγείας στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου βεβαίως να αποκομίσουν οφέλη προς κάθε κατεύθυνση.

Ηδη το ΕΣΥ παραχωρείται τμήμα τμήμα σε ιδιώτες και πλέον ακόμη και οι γιατροί του δημοσίου μπορούν επισήμως να έχουν συναλλαγές με τον ιδιωτικό τομέα, σε βάρος βεβαίως των ασθενών του ΕΣΥ. Δεν αργεί επίσης η ώρα που ο υπουργός Υγείας θα παραχωρήσει πλήρως τον διαγνωστικό τομέα του ΕΣΥ σε ιδιώτες.

Πάντως για να λειάνουν λίγο την εικόνα που έχει δημιουργηθεί, ο πρωθυπουργός αλλά και ο αρμόδιος ο υπουργός Υγείας μοιράζουν επιδόματα στις άγονες περιοχές στους γιατρούς αλλά και μικροαυξήσεις στις εφημερίες των γιατρών του δημοσίου, προκειμένου να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη και να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις.

Ομως στη μανιώδη προσπάθεια του Αδ. Γεωργιάδη τις τελευταίες ημέρες να αποδείξει ότι οι γιατροί παίρνουν αξιοπρεπείς μισθούς ξεχνά να αναφέρει ότι τα περισσότερα επιδόματα που θα καταβάλει η κυβέρνησή του θα είναι φορολογημένα και τελικώς ελάχιστα χρήματα θα φτάσουν στις τσέπες των ιατρών.

Αξίζει να αναφέρει κανείς ότι η αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών που μετά φανών και λαμπάδων ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της 88ης ΔΕΘ αποτελεί την επιτομή της προεκλογικής παροχής, κάτι βέβαια που απέφυγαν να αναφέρουν οι «γαλάζιοι» συνδικαλιστές του ΕΣΥ που εγκωμίασαν με κάθε τρόπο την παροχή.

Η προεκλογική παροχή στον ιατρικό κόσμο έγκειται στο γεγονός ότι η ημερομηνία έναρξης της αυτοτελούς φορολόγησης των εφημεριών ορίζεται την άνοιξη του 2025. Οι γιατροί όμως θα δουν τη φοροελάφρυνση που θα προκύψει (δεν θα ξεπερνά τα 130 ευρώ τον μήνα) από τον Αύγουστο του 2026 και μετά, οπότε και θα έχει γίνει η εκκαθάριση των εισοδημάτων τους για την προηγούμενη χρονιά. Ουσιαστικά η συγκεκριμένη παροχή θα αρχίσει να διαφαίνεται στα οικονομικά του ιατρικού σώματος λίγους μήνες προτού στηθούν οι κάλπες του 2027. Αντίστοιχα βέβαια φορολογημένο είναι και το οικονομικό κίνητρο προσέλκυσης των γιατρών σε άγονες περιοχές που με κομπασμό περιγράφει ο Αδ. Γεωργιάδης. Από τα 600 ευρώ που αντιστοιχούν στο ανώτατο επίδομα που μπορεί να λάβει ένας γιατρός ο οποίος υπηρετεί σε άγονη περιοχή, στην τσέπη του δεν θα φτάσουν πάνω από 240 ευρώ. Κι αυτό διότι στο σύνολο των αποδοχών του ιατρικού προσωπικού προστίθενται και τα συγκεκριμένα επιδόματα, με αποτέλεσμα να αλλάζει κλίμακα φορολόγησης και να φτάνει μέχρι και το 44% των κρατήσεων.

Πετσωμένες… αυξήσεις

Και επειδή εσχάτως ανέκαμψαν και πάλι το θέμα του προσωπικού γιατρού και οι αμοιβές που καταβάλλει η κυβέρνηση σε όσους υποχρεωτικά έχουν αναλάβει τον συγκεκριμένο ρόλο και εργάζονται σε κέντρα υγείας ή περιφερειακά ιατρεία, αξίζει να σημειωθεί ότι και εδώ τα χρήματα φτάνουν κουρεμένα κατά πολύ. Ο Αδ. Γεωργιάδης με την απαραίτητη υπεροψία περιέγραψε ότι οι προσωπικοί γιατροί του δημοσίου που υποχρεώθηκαν ουσιαστικά να αναλάβουν και την περίθαλψη 2.000 ατόμων ο καθένας αμείβονται με 700 έως 800 ευρώ μηνιαίως επιπλέον του μισθού τους. Ομως και αυτό το ποσό φτάνει μειωμένο κατά 44% στους προσωπικούς γιατρούς του ΕΣΥ.

Ανάλογη είναι και η… γενναία αύξηση που έδωσε η κυβέρνηση στους γιατρούς του δημοσίου τον Ιανουάριο του 2024, για την οποία μάλιστα επαίρεται. Μια αύξηση του βασικού μισθού κατά 20-50 ευρώ μεικτά μηνιαίως, όπως επισήμως έχει δηλώσει ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης. Οποιος λοιπόν είναι τυχερός και έχει λάβει το ανώτατο ποσό των 50 ευρώ μεικτά θα έχει κερδίσει στην τσέπη του το γιγαντιαίο ποσό των περίπου 25 ευρώ καθαρά! Η κυβέρνηση ωστόσο με τη δέουσα έπαρση συνεχίζει να διαφημίζει σε φίλια μέσα ενημέρωσης πως κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να ενισχύσει τις αποδοχές του ιατρικού κόσμου.

Φτου κι απ’ την αρχή με τον προσωπικό γιατρό μετά το φιάσκο

Και ιδιώτη ελευθερο επαγγελματία θα μπορούν να επιλέγουν ως προσωπικό γιατρό οι πολίτες αλλά με τη διαφορά ότι θα τον πληρώνουν με χρήματα από την τσέπη τους. Κι αυτό επειδή ο θεσμός του περιβόητου προσωπικού γιατρού που θα κάλυπτε όλους τους πολίτες εδώ και περίπου δυόμισι χρόνια, όχι μόνο δεν λειτούργησε στην πράξη ώστε να διευκολυνθούν οι ασφαλισμένοι και να μην τρέχουν στα νοσοκομεία με το παραμικρό πρόβλημα, αλλά ξαναφτιάχνεται από την αρχή και μάλιστα από την ίδια κυβέρνηση.

Οταν πριν από περίπου δυόμισι χρόνια ο τότε υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης διαφήμιζε με την υποστήριξη του Κυρ. Μητσοτάκη τον νέο θεσμό του προσωπικού γιατρού με το σύνθημα «γιατρός για όλους», η κυβέρνηση πανηγύριζε για την πρωτοβουλία που θα καλύπτει υγειονομικά όλο τον πληθυσμό. Ωστόσο μέχρι το πέρας της θητείας του Θ. Πλεύρη μόνο οι μισοί πολίτες κατόρθωσαν να εγγραφούν στον νέο θεσμό, αφού οι γιατροί είχαν γυρίσει την πλάτη στο νέο σύστημα λόγω χαμηλών αποδοχών αλλά και των συνθηκών εργασίας που όριζε ο νόμος ενώ και τα κονδύλια που είχαν διατεθεί ήταν εξαιρετικά περιορισμένα. Μάλιστα και αυτοί οι μισοί δικαιούχοι που είχαν εγγραφεί στις περισσότερες περιπτώσεις δεν κάνουν καν χρήση της ιατρικής υπηρεσίας, καθώς είχαν επιλέξει άρον άρον ένα γιατρό έστω κι αν βρισκόταν μακριά τους, προκειμένου να αποφύγουν τις ποινές που προέβλεπε ο νόμος Πλεύρη.

Η λύση με τους ιδιώτες γιατρούς όμως που σύμφωνα με πληροφορίες θα εντάξει στις ρυθμίσεις το υπουργείο Υγείας και θα αναλάβουν ρόλο προσωπικού γιατρού, κατακρημνίζει ουσιαστικά το αφήγημα για τον δωρεάν «γιατρό για όλους». Ο ιδιώτης γιατρός θα είναι όμως υποχρεωμένος, όπως αναφέρουν πληροφορίες, να δημιουργεί τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας του δικαιούχου πολίτη ώστε να διατηρούνται τα ιατρικά του αρχεία και να μπορούν να αξιοποιηθούν από όλες τις δομές υγείας.

Σήμερα, δυόμισι χρόνια μετά, η κυβέρνηση διαφημίζει ξανά τον θεσμό του προσωπικού γιατρού τον οποίο έχει αναλάβει η εκλεκτή του Μεγάρου Μαξίμου, αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη. Μάλιστα εδώ και ενάμιση χρόνο που βρίσκεται στη θέση της με αρμοδιότητα την ΠΦΥ έδειξε απόλυτη αδράνεια για το θέμα, παρότι σήμερα στενάζουν τα νοσοκομεία από πολίτες που σπεύδουν με το παραμικρό πρόβλημα υγείας, ακριβώς επειδή δεν έχουν προσωπικό γιατρό ή μονάδα ΠΦΥ για να απευθυνθούν. Μάλιστα, μόνο το 20% των ασθενών που φτάνει στα νοσοκομεία χρειάζεται τελικά νοσηλεία.

Ομως παρά την απραξία που επέδειξε η εκλεκτή της κυβέρνησης Ειρ. Αγαπηδάκη από το καλοκαίρι του 2023, συνεχίζει να παρουσιάζει ένα σχέδιο το οποίο στην πράξη μόνο προβλήματα αναμένεται να δημιουργήσει στους πολίτες και στο ιατρικό σώμα. Σκοπεύει να ενεργοποιήσει τους αγροτικούς γιατρούς για να αναλάβουν τον ρόλο του προσωπικού γιατρού ελλείψει ειδικευμένων. Κάτι που σημαίνει ότι ανειδίκευτοι γιατροί με ελάχιστη πείρα, αφού μόλις θα έχουν πάρει το πτυχίο τους, θα αναλάβουν να παρακολουθούν τον ελληνικό πληθυσμό, ειδικά στις απομακρυσμένες περιοχές όπου είχαν παρουσιαστεί τα μεγαλύτερα κενά σε προσωπικούς γιατρούς.

Πώς σκοπεύει η Ειρ. Αγαπηδάκη να λύσει το συγκεκριμένο πρόβλημα; Ενεργοποιώντας το σύστημα τηλεϊατρικής, το οποίο θα χειρίζονται πανεπιστημιακοί γιατροί που θα στελεχώνουν επτά νέα πανεπιστημιακά κέντρα υγείας, τα οποία αναμένεται να δημιουργηθούν. Να υπενθυμιστεί ότι σήμερα το σύστημα της τηλεϊατρικής για τις διαγνώσεις μέσω υπολογιστή των ασθενών που ζουν σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές εφαρμόζεται πιλοτικά σε ελάχιστες περιπτώσεις και χωρίς να αμείβονται οι γιατροί, αλλά μόνο χάρη στην καλή τους θέληση και προσφορά.

Η ίδια βέβαια υπερασπίζεται τις επιλογές της και ισχυρίζεται ότι με τον τρόπο αυτό θα καλύπτονται υγειονομικά 3.500 σημεία σε όλη τη χώρα. Η αμύητη αναπληρώτρια υπουργός Υγείας βέβαια δεν έχει να δηλώσει κάτι για τη στελέχωση των κέντρων υγείας που βρίσκονται ανά τη χώρα, καθώς περιορίζεται να περιγράψει τις ανακατασκευές που είναι σε εξέλιξη στα κτίρια με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σήμερα σε όλη τη χώρα τα κέντρα υγείας υπολείπονται σημαντικά σε προσωπικό, με αποτέλεσμα ειδικά σε άγονες περιοχές να μην μπορούν οι πολίτες να καλύπτουν ούτε τις βασικές ιατρικές ανάγκες τους και να καταλήγουν και πάλι στα κοντινά νοσοκομεία. Δείγμα μιας ΠΦΥ που έχει εγκαταλειφθεί πλήρως τα τελευταία χρόνια, έστω κι αν τώρα ο υπουργός Υγείας επιχειρεί να ενεργοποιήσει τα κέντρα υγείας του λεκανοπεδίου Αττικής, προκειμένου να συμβάλουν στην κάλυψη των περιστατικών που φτάνουν στα δημόσια νοσοκομεία.

Δεν υπάρχει κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ΠΦΥ

Παρότι η κυβέρνηση από το 2019 διαφήμιζε ότι θα δημιουργήσει από την αρχή το σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) ώστε να κατανέμονται ορθά τα περιστατικά στο ΕΣΥ, ολοκληρωμένο σχέδιο δεν υπάρχει. Αντ’ αυτού η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός εδώ και ενάμιση χρόνο δεν κατόρθωσε ούτε νέα κίνητρα να δώσει στον προσωπικό γιατρό. Μάλιστα η ίδια κυβέρνηση προωθεί άλλο ένα νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό και την ΠΦΥ όταν αντίστοιχο νομοσχέδιο είχε ήδη ψηφιστεί επί υπουργίας Θ. Πλεύρη. Βέβαια η ηγεσία του υπουργείου Υγείας γνωρίζει ότι αν δεν λειτουργήσει η ΠΦΥ ώστε να παραλαμβάνει τα ήπια περιστατικά, δεν θα ανακάμψουν τα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία σήμερα ασφυκτιούν από χιλιάδες ασθενείς που αναζητούν απεγνωσμένα λύση στο πρόβλημα υγείας τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας