Aύξηση των εξαγωγών, μείωση της προστιθέμενης αξίας τους

1674
προστιθέμενης

Οι εξαγωγές τα χρόνια της κρίσης αυξήθηκαν κατά περίπου 12 δισ. ευρώ, ωστόσο, ο λόγος της προστιθέμενης αξίας τους μειώθηκε, τονίζει πρόσφατη ανάλυση της PwC, η οποία εγείρει με τη σειρά της ερωτήματα αναφορικά με την ποιότητα της ανάκαμψης στην Ελλάδα.

Το κεντρικό συμπέρασμα είναι ότι «ο όγκος των εξαγωγών αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης, προσπαθώντας να ισορροπήσει την απώλεια της εγχώριας ζήτησης, αλλά η προστιθέμενη αξία μειώθηκε ως αναλογία των εξαγωγών αντανακλώντας την υποβάθμιση της παραγωγικής βάσης».

Ειδικότερα, από το 2009 έως το 2016 καταγράφηκε αύξηση των εξαγωγών αγαθών κατά 4 δισ. ευρώ και των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 3 δισ. ευρώ, με τις υπηρεσίες να μένουν αμετάβλητες. Ο λόγος προστιθέμενης αξίας των ελληνικών εξαγωγών σημείωσε πτώση κατά 11 π.μ.

Σε πρόσφατο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας είχε χαρακτηρίσει πηγή ανησυχίας το γεγονός ότι αφενός οι εισαγωγές συνεχίζουν να αυξάνονται, αφετέρου οι εξαγωγές δεν καταγράφουν τις απαιτούμενες επιδόσεις.

Τα προηγούμενα χρόνια αυξήθηκε η ένταση των εξαγωγών όχι όμως η αξία τους, καθώς οι επιχειρήσεις προτιμούσαν να εξάγουν με χαμηλές τιμές παρά να μην εξάγουν, εξηγούσε ο κ. Βέττας, διευκρινίζοντας πάντως ότι τον τελευταίο 1,5 χρόνο αυτό δείχνει να αλλάζει, γεγονός που ενδεχομένως οφείλεται σε αύξηση της ζήτησης από τους εμπορικούς εταίρους και στη χρόνια σκληρή λιτότητα.

Σύμφωνα με την PwC, ο κύκλος εργασιών στην ελληνική οικονομία τα χρόνια της κρίσης μειώθηκε κατά 12%, αλλά η προστιθέμενη αξία κατέγραψε πτώση κατά 21%, ως αποτέλεσμα της μείωσης της συμμετοχής των υπηρεσιών και των χαμηλότερων επενδύσεων. Ο κύκλος εργασιών και η προστιθέμενη αξία κατέγραψαν μείωση σε όλους τους κλάδους εκτός από τη βιομηχανία και τον τουρισμό. Ο λόγος της προστιθέμενης αξίας μειώθηκε κατά 7 π.μ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας