“Aπασφάλισε” η Πολωνία: ”Θα μεταφέρει τα Bayraktar στα σύνορα με Ρωσία”

516
Θα μεταφέρει τα Bayraktar στα σύνορα με Ρωσία

Η σύμβαση με την Τουρκία προβλέπει την παράδοση μεταξύ 2022 και 2024, 4 σετ Bayraktar TB2 UAV, που περιλαμβάνουν συνολικά 24 συσκευές, κινητούς σταθμούς παρακολούθησης, ανταλλακτικά, ραντάρ SAR, προσομοιωτές εκπαίδευσης και υπηρεσίες logistics. Σχεδιάζονται να βρίσκονται στη 12η βάση UAV στο Miroslavets, το οποίο βρίσκεται σε όχι και τόσο μακρινή απόσταση δυτικά της περιοχής του Καλίνινγκραντ.

“Ένα αποδεδειγμένo στη μάχη, πολύ αποτελεσματικό και αξιόπιστο οπλικό σύστημα θα παραδοθεί στην Πολωνία. Οι δυνατότητες αποτροπής μας στους τομείς της αναγνώρισης και της διεξαγωγής επιθετικών επιχειρήσεων, θα ενισχυθούν”, είπε ο Υπουργός Άμυνας της Πολωνίας Mariusz Błaszczak.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πολωνική αμυντική βιομηχανία αναπτύσσει τα δικά της drone, αλλά αυτή τη στιγμή ειδικεύεται στην προμήθεια μικρών UAV. Ταυτόχρονα, χρειάζονται drone τύπου TB2 “εδώ και τώρα”.

Ο Πολωνός ΥΠΑΜ  απάντησε επίσης στο σχόλιο του ανταποκριτή του Defence24, ότι αυτός ο τύπος UAV έχει αποδειχθεί επιτυχής στις πολεμικές επιχειρήσεις όπου όμως δεν υπήρχε πολυεπίπεδη αντιαεροπορική άμυνα λέγοντας:

Οι κριτικές απόψεις δεν υποστηρίζονται από γεγονότα. Μεσαίας εμβέλειας UAV αυτής της κατηγορίας θα είναι ένα από τα βασικά στοιχεία της άμυνας μας και θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ. Χάρη σε αυτά, θα αυξήσουμε σημαντικά τον αριθμό των πληροφοριών που παρέχονται στη στρατιωτική διοίκηση, συμπεριλαμβανομένης της στόχευσης άλλων τύπων όπλων”.

Η Τουρκία με την πώληση των εν λόγω drone στην Πολωνία, επιχειρεί να αποδείξει πολλά σε αρκετούς αποδέκτες.

Μεταξύ αυτών είναι το ΝΑΤΟ, όπου η Τουρκία προσπαθεί να δείξει ότι μοιράζεται την τεχνογνωσία και τις ικανότητές της στην ανάπτυξη δικών της οπλικών συστημάτων με κράτη-μέλη της συμμαχίας. Με τον τρόπο αυτό επιχειρεί να δημιουργήσει μια “δική της ομάδα κρατών” εντός του κόλπου της ατλαντικής συμμαχίας, γεγονός πολύ χρήσιμο στη λήψη αποφάσεων της και στη διαμόρφωση αυτών.

Επιπλέον με τον τρόπο αυτό δυσχεραίνει σε κάποιο βαθμό τις αποφάσεις των ΗΠΑ εναντίον της, αφού έτσι προσπαθεί να αντισταθμίσει το θέμα των S-400 το οποίο θέλει να αποσυνδέσει από την «Ρωσοτουρκική φιλία» που έχει αναπτυχθεί, βασιζόμενη στο γεγονός ότι τα UAV  Bayraktar TB2 που δόθηκαν στην Πολωνία, σε περίπτωση πολέμου θα στραφούν κατά της Ρωσίας.

Επίσης η Τουρκία θέλει να καταδείξει σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ αλλά και στη Ρωσία, ότι έχει σημαντικές στρατιωτικές δυνατότητες που της επιτρέπουν να ενεργήσει και μόνη της εάν απαιτηθεί εναντίον της τελευταίας, χωρίς να έχει την ανάγκη βοήθειας των δυτικών “συμμάχων” της.

Αυτό βέβαια δεν ισχύει, αλλά αυτό επιχειρεί να “πουλήσει” η Τουρκία τόσο σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, όσο και στη Ρωσία.

Αυτό η Τουρκία προσπαθεί να το “περάσει” και μέσω των ΜΜΕ της. Συγκεκριμένα, με ένα άρθρο του στο TRT World, ο αναλυτής του Ιδρύματος SETA Omer Ozkizilcik, υποστηρίζει ότι η Τουρκία έχει επιδείξει την ικανότητα να περιορίσει τους στόχους της Ρωσίας σε πολλές ζώνες συγκρούσεων χωρίς την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών ή του ΝΑΤΟ. Επίσης αναφέρει ότι οι αυξανόμενοι στρατιωτικοί δεσμοί της Τουρκίας με την Ανατολική Ευρώπη ανησυχούν τη Μόσχα.

Ο Ozkizilcik σημειώνει ότι η Τουρκία και η Ρωσία έχουν διατηρήσει τις σχέσεις τους παρά τα διαφορετικά συμφέροντά τους σε διάφορες ζώνες σύγκρουσης.

Για παράδειγμα, και οι δύο χώρες συνεργάστηκαν σε κοινά ενεργειακά έργα και η Τουρκία αγόρασε ακόμη και προηγμένους ρωσικούς πυραύλους αντιαεροπορικής άμυνας S-400.

Επιπλέον, και οι δύο χώρες βρήκαν τρόπους να συνεργαστούν και να αποτρέψουν την ρήξη στις σχέσεις τους, όταν η Τουρκία κατέρριψε ένα Ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος ,στα σύνορά του με τη Συρία τον Νοέμβριο του 2015.

Ωστόσο, ο Ozkizilcik βλέπει σημάδια ότι οι ρωσοτουρκικές σχέσεις θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μια σοβαρή πρόκληση εξαιτίας της Ουκρανίας, αναφερόμενος  στην σχετικά  πρόσφατη προειδοποίηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προς την Τουρκία «να σταματήσει να τροφοδοτεί το στρατιωτικό συναίσθημα του Κιέβου».

Επιπλέον, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα, προειδοποίησε την Τουρκία να μην υποστηρίξει τους Τούρκους Τάταρους στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι η Ρωσία θα μπορούσε ενδεχομένως να ανταποκριθεί δίνοντας «προσοχή σε παρόμοια ζητήματα στην Τουρκία».

Αυτά τα σχόλια ακολούθησαν την τουριστική απαγόρευση στην Τουρκία από τη Ρωσία, μια απόφαση που σύμφωνα με την Μόσχα οφείλεται στον αυξημένο αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού στην Τουρκία παρά σε οποιαδήποτε πολιτική διαμάχη.

Ωστόσο, ο Ozkizilcik υποψιάζεται ότι η απαγόρευση συνδέεται με τη διαφωνία τους σχετικά με την Ουκρανία, σημειώνοντας ότι η τελευταία φορά που η Ρωσία επέβαλε κυρώσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό, ήταν όταν είχε γίνει η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από τουρκικά πυρά-, όπως προαναφέραμε

Η Ρωσία αντιτάσσεται σθεναρά στις στρατιωτικές σχέσεις της Τουρκίας με την Ουκρανία, φοβούμενη ότι αυτό θα επιδρούσε αρνητικά σε υποτιθέμενη στρατιωτική της διένεξη με την τελευταία.

«Η ικανότητα της Τουρκίας να σταματήσει τη Ρωσία στη Συρία, η επιτυχία της Τουρκίας στην αναστροφή της στρατιωτικής ισορροπίας δυνάμεων στη Λιβύη εναντίον του υποστηριζόμενου από τη Ρωσία Στρατάρχη  Khalifa Haftar και ο κρίσιμος ρόλος που έπαιξε η Τουρκία στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ δεν είναι μόνο στρατιωτικές νίκες. Έχουν γίνει μοντέλο περιορισμού της Ρωσίας χωρίς τη βοήθεια των ΗΠΑ», έγραψε ο Ozkizilcik.

Κατά συνέπεια, η Τουρκία βασίστηκε στην ικανότητά της να κατασκευάζει τα δικά της οπλισμένα αεροσκάφη και να διεξάγει αποτελεσματικές στρατιωτικές εκστρατείες. Επέκτεινε επίσης τη συνεργασία με την Ουκρανία, η οποία τη βοήθησε να παράγει το νέο drone Akinci, τον διάδοχο του Bayraktar TB2.

Ο Ozkizilcik υποδηλώνει ότι τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης καταλήγουν σε παρόμοιο συμπέρασμα ότι, όπως η Τουρκία, δεν μπορούν να εξαρτηθούν πλήρως από το ΝΑΤΟ. Εν τω μεταξύ, οι ενέργειες της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια καταδεικνύουν έναν ”εναλλακτικό” τρόπο.

«Έχοντας δει ότι είναι δυνατόν να περιορίσουμε τη Ρωσία χωρίς τη βοήθεια των ΗΠΑ ή της Δυτικής Ευρώπης, τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης δείχνουν όλο και περισσότερο ενδιαφέρον για το τουρκικό μοντέλο», έγραψε ο Ozkizilcik. «Επομένως, δεν είναι τυχαίο που η Πολωνία αποφάσισε να αγοράσει τα αεροσκάφη TB2 Bayraktar. Τα κράτη της Ουγγαρίας, του Καζακστάν, της Ρουμανίας και της Βαλτικής είναι επίσης υποψήφιοι.”

Ενώ η Ρωσία θέλει να διατηρήσει το status quo με την Τουρκία, «η έμπνευση που έδωσε η Τουρκία στα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης είναι κάτι νέο για αυτήν».

Σε απάντηση στο ερώτημα αν η Ρωσία επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία, ο Ozkizilcik είπε ότι αμφιβάλλει ότι κάτι τέτοιο θα αποτρέψει την Άγκυρα.

«Μετά την πάροδο του χρόνου, η Μόσχα θα δει ότι οι κυρώσεις δεν λειτουργούν και θα αναγκαστούν να λάβουν μια σκληρή απόφαση είτε να διακινδυνεύσουν μια ανεπιθύμητη αντιπαράθεση με την Άγκυρα είτε να συνεχίσουν να παίζουν σύμφωνα με τους άγραφους κανόνες που διέπουν τις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας».

Εμείς θα επισημάνουμε ότι στα παραπάνω λεγόμενα του Omer Ozkizilcik, παραλείπεται επιμελώς η σημαντικότερη παράμετρος από όλες. Ποια είναι αυτή;

Είναι ότι η Τουρκία ανήκει στο ΝΑΤΟ και συνεπώς χαίρει της συλλογικής προστασίας του, ως κράτος μέλος του. Αυτός είναι  ο κύριος λόγος που η Ρωσία δεν την “πέταξε” από τη Συρία και την Λιβύη, ενώ επέτρεψε την ανάμειξη της στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Εάν υποθετικά  η Τουρκία φύγει από το ΝΑΤΟ και δεν χαίρει της προστασίας του, τότε για τα στρατιωτικά δεδομένα της Ρωσίας είναι μια χώρα πολύ μέτριας ισχύος και το λέμε αυτό ορμώμενοι από το στρατιωτικό ισοζύγιο ισχύος μεταξύ Ρωσίας-Τουρκίας, το οποίο είναι χαοτικό υπέρ της πρώτης.

Πηγή: Πενταπόσταγμα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας