H Siemens έβγαλε 30.000 εργαζόμενους σε αναγκαστική άδεια

1623
siemens

Έστειλε 30.000 εργαζόμενους σε υποχρεωτική άδεια για να μειώσει την πτώση των κερδών της. Η Γερμανική πολυεθνική Siemens δίνοντας άλλο ένα απτό δείγμα της καπιταλιστικής παραγωγής και «ανάπτυξης» χρησιμοποιεί όλα τα αντεργατικά εργαλεία που έχει στα χέρια της.
Οι 30.000 εργαζόμενοι δουλεύουν στις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και σύμφωνα με την Γερμανική εφημερίδα Die Welt υποχρεώθηκαν βγουν σε «αναγκαστική άδεια», αφού η Siemens ανέστειλε παγκοσμίως τις δραστηριότητες της στον τομέα της παραγωγής για μια εβδομάδα.
Ωστόσο αυτή φαίνεται ότι είναι μόνο η αρχή. Η πολυεθνική ανακοίνωσε ότι τα «περαιτέρω βήματα» της σε σχέση με την τύχη των εργαζομένων αλλά και των παραγωγικών μονάδων «θα αποφασιστούν μέχρι το φθινόπωρο».
Από τους 30.000 εργαζόμενους, σχεδόν οι μισοί είναι στη Γερμανία. εκπρόσωπος της Siemens απέδωσε την κίνηση αυτή στη «συνεχιζόμενη πρωτοφανή κατάρρευση της αγοράς στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας».
Το φθινόπωρο του 2017, η Siemens είχε ήδη ανακοινώσει παγκοσμίως την περικοπή 6.900 θέσεων εργασίας, κυρίως στον ενεργειακό τομέα, καθώς και το κλείσιμο εγκαταστάσεων στην ανατολική Γερμανία.
Η ισπανική θυγατρική της αιολικής ενέργειας Siemens-Gamesa έχει επίσης εξαλείψει 6.000 θέσεις εργασίας παγκοσμίως.
Πολλοί από τους 30.000 εργαζομένους που πέρασαν σε υποχρεωτική άδεια το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με Γερμανούς οικονομικούς αναλυτές, αναμένεται να βρεθούν στο δρόμο της Γερμανίας.
Οι αναγκαστικές άδειες στο προσωπικό και οι απολύσεις εργατών, γίνονται από τη Siemens, με μοναδικό στόχο τη διατήρηση της κερδοφορίας της και την απόδοση υψηλών μερισμάτων στους μετόχους…
Όπως έγραφε και ο Καρλ Μάρξ στο εμβληματικό έργο του, «Το Κεφάλαιο»:
«Κάθε κεφαλαιοκράτης έχει απόλυτο συμφέρον να στίβει μιαν ορισμένη ποσότητα εργασίας από ένα μικρότερο παρά από ένα μεγαλύτερο αριθμό εργατών, κι αν ακόμα ο μεγαλύτερος αυτός αριθμός εργατών στοιχίζει το ίδιο φτηνά ή ακόμα και φτηνότερα. Στη δεύτερη περίπτωση τα έξοδα σε σταθερό κεφάλαιο (σ.σ. μηχανήματα, πρώτες ύλες, μέσα εργασίας κτλ.) αυξάνουν στην ίδια αναλογία με τη μάζα της κινητοποιημένης εργασίας, στην πρώτη περίπτωση αυξάνουν πολύ πιο αργά. Οσο μεγαλύτερη είναι η κλίμακα της παραγωγής, τόσο πιο αποφασιστική σημασία αποχτάει αυτό το κίνητρο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας