Για το 46ο Συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, που θα πραγματοποιηθεί από 23-26 Απριλίου 2018 στη πόλη των Ιωαννίνων, μιλά στην εκπομπή «Στη δουλειά & στον αγώνα» που μεταδίδεται από το ραδιόφωνο της ΕΡΤopen, ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ και επικεφαλής του ΜΕΤΑ-ΟΤΑ Βασίλης Γκιτάκος.
Όπως επισημαίνει, οι συμβασιούχοι, οι οποίοι είναι χιλιάδες στους δήμους της χώρας, και σε αυτό το Συνέδριο δεν πρόκειται να ψηφίσουν. «Κι εδώ υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες», σημειώνει και επεξηγεί: «Θα μπορούσαμε να είχαμε τώρα 15.000-20.000 εργαζομένους, ενταγμένους και συνδικαλισμένους στην Ομοσπονδία, αλλά δυστυχώς παρατάξεις, όπως αυτή της ΔΑΣ-ΟΤΑ (ΠΑΜΕ), δεν άφησαν να περάσει η Καταστατική αλλαγή, ώστε να γίνονται δεκτοί από την ΠΟΕ-ΟΤΑ και οι συμβασιούχοι».
Περίπου πριν από ενάμιση χρόνο, συμπληρώνει, «στο ενδιάμεσο Καταστατικό Συνέδριο της Αθήνας, υπήρξε πρόταση να εγγράφονται στους Συλλόγους και στην Ομοσπονδία όλοι όσοι είναι συμβασιούχοι από 8 μήνες και πάνω, αλλά το ΠΑΜΕ και οι ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ, στη λογική του “όλα ή τίποτα”, θεώρησαν καλό να υπονομεύσουν επί της ουσίας αυτήν την πρόταση, ζητώντας να εγγράφονται όλοι όσοι εργάζονται από δύο μήνες και πάνω».
«Και η δική μας η πρόταση ως ΜΕΤΑ-ΟΤΑ αυτή είναι», τονίζει, «δυστυχώς όμως η ΣΥΝΑΝ και η ΔΑΚΕ-ΟΤΑ δεν την αποδέχθηκαν για τους δικούς τους λόγους. Από την άλλη, ωστόσο, είχαμε τη δυνατότητανα είχαν εγγραφεί οι περίπου 15.000-20.000 συμβασιούχοι, να έχουν ψηφίσει για την Ομοσπονδία, και σε δεύτερο χρόνο θα μπορούσαν ίσως να είχαμε διαφορετικούς συσχετισμούς, ώστε να μπορέσουμε να κερδίσουμε αυτό που υποστηρίζουμε: “Όλοι οι εργαζόμενοι στους δήμους, ανεξαρτήτου σχέσης εργασίας και ειδικότητας, να μπορούν να εγγράφονται στη δύναμη της ΠΟΕ-ΟΤΑ».
Αναφερόμενος ο Β. Γκιτάκος στις περυσινές, δυναμικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους δήμους, για μόνιμη και σταθερή δουλειά, αγώνας που «ξεφούσκωσε» την ώρα που είχε στριμωχθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, υπογραμμίζει: «Στις 29 Ιούνη, αναστείλαμε τις κινητοποιήσεις για το θέμα των συμβασιούχων. Δυστυχώς, εκεί χάθηκε κι ο αγώνας». Ως ΜΕΤΑ-ΟΤΑ «είχαμε προτείνει να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις και να υπάρξει ένταση του αγώνα, με το δεδομένο πως είχε στριμωχθεί η κυβέρνηση από τον κλάδο μας, όσο δεν την είχε φέρει σε δύσκολη θέση καμία άλλη αγωνιστική κινητοποίηση μέχρι τότε. Θεωρήσαμε πως θα είχαμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα από αυτήν την τροπολογία Σκουρλέτη, που είναι τροπολογία – απάτη. Όμως, οι παρατάξεις της Ομοσπονδίας, στην κρίσιμη συνεδρίαση για τη συνέχιση ή αναστολή των κινητοποιήσεων, είχαν τη δική τους πρόταση και δε βγήκε τελικά απόφαση. Και η ΣΥΝΑΝ και η ΔΑΚΕ-ΟΤΑ και η ΔΑΣ-ΟΤΑ δεν ψήφισαν και δε συναίνεσαν για να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις».