Ως εξωκοινοβουλευτικός υπουργός, από τον Φεβρουάριο έως τον Αύγουστο 2015, έλαβα την προβλεπόμενη από το νόμο επιδότηση ενοικίου, την οποία εύλογα προτίθεμαι να επιστρέψω» παραδέχεται
Μείζον ηθικό ζήτημα, ενδεχομένως μεγαλύτερο από αυτό των Ράνιας Αντωνοπούλου και Δημήτρη Παπαδημητρίου, που ήδη παραιτήθηκαν από την κυβέρνηση, εγείρεται για το επιδόματα ενοικίου που έλαβε αναδρομικά ο κ. Δημήτρης Μάρδας ως εξωκοινοβουλευτικός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ την περίοδο Φεβρουάριος-Σεπτέμβριος 2015.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά και όπως προκύπτει από την ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Μάρδας, η προώθηση της επίμαχης και ηθικά σκανδαλώδους ρύθμισης έγινε με προσωπικές του ενέργειες. Σε κάθε περίπτωση, όμως, εκ του χαρτοφυλακίου που χειριζόταν ήταν σε θέση να γνωρίζει την διάταξη και τις ευεργετικές της πρόνοιες για τον ίδιο.
Ο ίδιος βέβαια σπεύδει σήμερα να τονίσει πως «η διάταξη αποσκοπούσε την ισότιμη μεταχείριση και μόνον, ως προς την αποζημίωση ενοικίου, μεταξύ των εξωκοινοβουλευτικών μελών της κυβέρνησης εκτός Αττικής και των υπουργών – βουλευτών».
Ωστόσο, όταν του έγινε η πρόταση να «βάλει πλάτη» στην κυβερνητική προσπάθεια ως εξωκοινοβουλευτικός υπουργός γνώριζε και τις δυσκολίες της αποστολής και τις πραγματικές απολαβές.
Θα μπορούσε λοιπόν να αρνηθεί, εάν τα χρήματα δεν επαρκούσαν, αντί να ψηφίζει «φωτογραφική» διάταξη, για να λαμβάνει ο ίδιος και λίγοι ακόμα εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί μηνιαίο επίδομα 1.000 ευρώ την ώρα που έκοβε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα από όλους τους υπόλοιπους πολίτες.
Η πρόκληση λαμβάνει, δε, ακόμα μεγαλύτερες διατάσεις καθώς αν και το πολυνομοσχέδιο ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2015, οι συντάκτες έβαλαν αναδρομική ισχύ ώστε η σκανδαλώδης διάταξη να ισχύσει από τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους. Δηλαδή, από την πρώτη ημέρα της πρώτης κυβέρνησης της Αριστεράς.
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως, αν και λίγες ημέρες μετά την ψήφιση της διάταξης η κυβέρνηση προκήρυξε εκλογές και ο κ. Μάρδας πήρε με λίστα την βουλευτική ιδιότητα, έσπευσε να απαιτήσει αναδρομικά το επίδομα ενοικίου.
Αυτό προκύπτει και από το επίσημο έγγραφο της «Διαύγεια» από το οποίο φαίνεται ότι στις 25.4.2016 ο κ. Μάρδας έλαβε αναδρομικά 3.900 ευρώ ως επίδομα ενοικίου για την θητεία του ως εξωκοινοβουλευτικός υπουργός και παράλληλα, την ίδια περίοδο έλαβε και δεύτερο επίδομα ενοικίου ως βουλευτής!
Από την περίπου απολογητική αλλά και σχεδόν υποκριτική δήλωση του κ. Μάρδα προκύπτουν μια σειρά από βαρύνουσας σημασίας πολιτικά ερωτήματα:
* Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ εισηγήθηκε και υπερψήφισε τη ρύθμιση για χορήγηση επιδόματος ενοικίου στους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς με ένα σχέδιο νόμου που έκοβε μισθούς και συντάξεις σε εκατομμύρια Έλληνες; Υπενθυμίζεται ότι η χαριστική διάταξη πέρασε κρυμμένη στα μέτρα του μνημονίου 3, που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Αύγουστο του 2015, μετά το δημοψήφισμα και την υποτιθέμενη σκληρή διαπραγμάτευση.
* Γιατί ο κ. Μάρδας και οι υπόλοιποι από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έβαλαν αναδρομική ισχύ στη ρύθμιση για το επίδομα ενοικίου των 1.000 ευρώ μηνιαίως σε εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς; Μήπως γνώριζαν ότι έρχονται εκλογές και έκαναν ένα δωράκι στους εαυτούς τους για τα προεκλογικά έξοδα;
* Γιατί ο κ. Μάρδας πέρασε αυτή τη φωτογραφική ρύθμιση που ωφελούσε τον ίδιο, ήταν υπουργός το 2015, και μερικούς ακόμη από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ; Είναι ηθικό να αυτοεπιβραβεύεται ένας υπουργός με ρύθμιση που νομιμοποιεί μέσα από τη Βουλή στα κρυφά με το ίδιο σχέδιο νόμου που επιβάλλει χαράτσια και κόβει μισθούς και συντάξεις;
* Τι σημασία έχει η εκ των υστέρων δήλωσή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Μάρδα ότι θα έπρεπε να έχουν ληφθεί υπόψη «εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια»; Διότι όλοι αντιλαμβάνονται πως η διαπίστωση αυτή έγινε αφού ανακαλύφθηκε πως το επίδομα των 1.000 ευρώ τον μήνα διοχετευόταν σε υπουργούς ζάπλουτους, όπως η Ράνια Αντωνοπούλου και ο Δημήτρης Παπαδημητρίου.
Όλη η ανακοίνωση του κ. Μάρδα για την ενθυλάκωση του επιδόματος ενοικίου προς όφελος των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών:
«Για το θέμα που έχει προκύψει σχετικά με το επίδομα ενοικίου των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών και υφυπουργών που ψηφίσθηκε από την Βουλή, θα ήθελα να δηλώσω ότι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια όφειλαν να ληφθούν υπόψη στην εφαρμογή της διάταξης και εφόσον κρίνεται σκόπιμο, να καταργηθεί η σχετική ρύθμιση.
Βέβαια σημειώνεται ότι η ισχύουσα διάταξη, αποσκοπούσε στην ισότιμη μεταχείριση και μόνον, ως προς την αποζημίωση ενοικίου, μεταξύ των εξωκοινοβουλευτικών μελών της κυβέρνησης εκτός Αττικής και των υπουργών – βουλευτών. Σημειώνεται επίσης, ότι και στην περίπτωση των βουλευτών αποδεκτών της επιδότησης ενοικίου, δεν ισχύουν εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια.
Τέλος, όπως κατ’ επανάληψη έχω τονίσει, όταν ένας νόμος στην εφαρμογή του κρίνεται ακατάλληλος, οφείλουμε να τον διορθώσουμε ή και να τον καταργήσουμε.
Ως εξωκοινοβουλευτικός υπουργός, από τον Φεβρουάριο έως τον Αύγουστο 2015, έλαβα την προβλεπόμενη από το νόμο επιδότηση ενοικίου, την οποία εύλογα προτίθεμαι να επιστρέψω». Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για τα στελέχη της κυβέρνησης – εν ενεργεία και μη – που εκμεταλλεύτηκαν τη διάταξη του Αυγούστου 2015 η οποία επέκτεινε το επίδομα ενοικίου και σε εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς και μάλιστα με αναδρομική ισχύ».
Μάρδας, Φωτάκης και Σγουρίδης πήραν το επίδομα ενοικίου
Μετά το δημοσίευμα από το Πρώτο ΘΕΜΑ που προκάλεσε την αποπομπή της Ράνιας Αντωνοπούλου και την παραίτηση λίγες ώρες αργότερα του συζύγου της, υπουργού Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου, αποκαλύπτεται τώρα ότι το επίδομα ενοικίου έχουν πάρει και άλλοι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Το πρόβλημα αρχίζει να γίνεται μεγάλο για την κυβέρνηση, αφού νεώτερα στοιχεία καταδεικνύουν ότι της χαριστικής διάταξης είχαν επωφεληθεί ο Δημήτρης Μάρδας, ο Κώστας Φωτάκης και ο Παναγιώτης Σγουρίδης.
Για τον Δημήτρη Μάρδα σύμφωνα με την απόφαση της 25/4/2016 που έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια είχε δεσμευτεί ένα ποσό της τάξης των 3.900 ευρώ. Ο κ. Μάρδας ήταν αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών για οχτώ μήνες, από τον Ιανούαριο έως τον Αύγουστο του 2015 ενώ στη συνέχεια μετακινήθηκε στη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών, από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως τον Νοέμβριο του 2016.
Δείτε την απόφαση για τον κ. Μάρδα:
Για τον εν ενεργεία αναπληρωτή υπουργό Παιδείας με αρμοδιότητα τα θέματα έρευνας και τεχνολογίας, Κώστα Φωτάκη, η σχετική απόφαση εκδόθηκε στις 21 Μαρτίου του 2016. Σύμφωνα με την απόφαση η δαπάνη «για την κάλυψη δαπανών διαμονής» ήταν ύψους 5.00 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο Κώστας Φωτάκης ήταν έχει διατελέσει αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού την πρώτη περίοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 2015.
Σε δήλωσή του πάντως, ο κ. Φωτάκης χαρακτηρίζει «απολύτως αναληθές» ότι έχει λάβει επίδομα ενοικίου και υποστηρίζει ότι παρότι έκανε αίτηση, ως κάτοικος Ηρακλείου, στη συνέχεια κάλυψε με ιδίους πόρους τα έξοδα διαμονής του.
Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Φωτάκη έχει ως εξής:
«Σύμφωνα με ρεπορτάζ πρωινής εκπομπής του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, φέρομαι να έχω λάβει επίδομα ενοικίου για τη διαμονή μου στην Αθήνα. Αυτό είναι απολύτως αναληθές.
Ουδέποτε έχω λάβει από το Δημόσιο οποιοδήποτε ποσό για το ενοίκιο ή τη διαμονή μου στην Αθήνα. Ως μόνιμος κάτοικος Ηρακλείου Κρήτης, στις αρχές του 2016 είχα κάνει αίτηση για ενδεχόμενη κάλυψη δαπανών διαμονής στην Αθήνα ύψους έως 5000€ ετησίως. Η σχετική, όμως, δέσμευση ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε καθώς το ζήτημα της διαμονής μου στην Αθήνα διευθετήθηκε άμεσα και με ιδίους πόρους σε οικία της οποίας διατηρώ την επικαρπία.
Θα ήθελα να επισημάνω ότι η τακτική σπίλωσης από συγκεκριμένους και γνωστούς δημοσιογραφικούς κύκλους, κατά παράβαση κάθε δημοσιογραφικής δεοντολογίας που επιβάλλει τη διασταύρωση κάθε πληροφορίας πριν δημοσιευθεί, αποτελεί απέλπιδα προσπάθεια για αποπροσανατολισμό και απαξίωση του έργου που επιτελείται».
Δείτε την απόφαση για τον κ. Φωτάκη:
Στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνεται και ο Παναγιώτης Σγουρίδης, ο οποίος θήτευσε στη θέση του υφυπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας για επτά μήνες με την εγκρινόμενη για τον ίδιο δαπάνη να ανέρχεται σε 7.000 ευρώ.
Δείτε την απόφαση για τον κ. Σγουρίδη:
Οι κ.κ. Φωτάκης και Σγουρίδης επιβεβαίωσαν ότι είχαν κάνει αίτηση και εντάχθηκαν στη ρύθμιση, με τον κ. Φωτάκη να διευκρινίζει ότι ουδέποτε εισέπραξε τα χρήματα που εγκρίθηκαν, αφού διαμένει στο σπίτι του γιου του στην Αθήνα και ως εκ τούτου δεν χρειάστηκε το ποσό που προβλεπόταν.
Ο κ. Σγουριδης είπε στον ΣΚΑΙ ότι έλαβε μόλις 350 ευρώ για επτά μήνες, αφού το ενοίκιο που πλήρωνε μηνιαίως ήταν 50 ευρώ και ότι δεν εισέπραξε το ποσό των 7000 ευρώ που είχε εγκριθεί με βάση το νόμο.
Σημειώνεται ότι ο κ. Μάρδας φέρεται πάντως να είναι εκείνος που εισηγήθηκε και ενέταξε τελικά τη σκανδαλώδη ρύθμιση τον Αύγουστο του 2015 στο νομοσχέδιο για το τρίτο μνημόνιο, καθώς εκείνο τον καιρό ήταν εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Οικονομικών.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση παρακολουθεί αμήχανη και περίπου αποσβολωμένη το θέμα, αφού εμφανίζεται να μην γνωρίζει ούτε η ίδια τι ακριβώς συμβαίνει με τους υπουργούς της. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος απέφυγε το πρωί της Τρίτης να διαψεύσει ότι υπάρχουν υπουργοί που έχουν κάνει χρήση της ρύθμισης, παρότι χθες, με την ευκαιρία της απομάκρυνσης της κυρίας Αντωνοπούλου είχε υποστηρίξει ότι μόνο εκείνη είχε λάβει το επίδομα.