Προκαλεί η Merkel την Ελλάδα: Καλωσόρισε τον Zaev ως πρωθυπουργό της Μακεδονίας

1859
merkel

Την ικανοποίησή της για την πορεία των συζητήσεων Ελλάδας – ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό, εξέφρασε η γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, κατά την επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Zoran Zaev σημειώνοντας ότι «ποτέ άλλοτε δεν ήμασταν τόσο κοντά σε λύση» και τονίζοντας ότι το Βερολίνο θα συμβάλει όπου μπορεί.
Ωστόσο, η προσφώνηση του Zaev «ως πρωθυπουργού της Μακεδονίας» (!), αλλά και η χρήση του όρου «Μακεδονία» από την καγκελάριο κάθε φορά που αναφερόταν στη ΠΓΔΜ, ενώ οι διαπραγματεύσεις για το όνομα με την Ελλάδα βρίσκονται σε εξέλιξη, δεν συμβάλει καθόλου θετικά σε μια λύση στο όνομα, ενώ προκαλεί, θα λέγαμε, με τη μονομέρεια της, τον ελληνικό λαό.
«Ποτέ άλλοτε σ τα τελευταία δέκα χρόνια δεν ήμασταν τόσο κοντά σε λύση» σημείωσε χαρακτηριστικά Merkel, τονίζοντας ότι το Βερολίνο, όπου μπορεί να συμβάλει, θα παροτρύνει και τις δύο πλευρές να κάνουν τα αναγκαία βήματα.
Παράλληλα τόνισε ότι προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων ενώ απέφυγε να αναφερθεί σε ημερομηνία ένταξης, καθώς, όπως είπε, όλα εξαρτώνται από την ταχύτητα στην υλοποίηση των προϋποθέσεων.
«Τα τελευταία χρόνια έχουμε συζητήσει κατά καιρούς εντατικά. Όταν μιλούσαμε για την ”Μακεδονία” συζητούσαμε και για το θέμα του ονόματος. Θυμάμαι μεταξύ άλλων τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, όπου τότε η δυνατότητα ένταξης απέτυχε λόγω του θέματος της ονομασίας και είμαι πολύ χαρούμενη και ανακουφισμένη που με την κυβέρνηση Ζάεφ τώρα ήρθε πάλι κινητικότητα στις συνομιλίες» συμπλήρωσε η γερμανίδα καγκελάριος.
Παράλληλα, η κ. Merkel αναφέρθηκε στη συνομιλία που είχε με τον έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. «Και οι δύο πλευρές προσεγγίζουν η μία την άλλη. Το πρόβλημα δεν έχει λυθεί ακόμη. Αλλά από τη δική μας πλευρά κατέστησα σαφές ότι επιθυμούμε πολύ μια λύση, και όπου μπορούμε να βοηθήσουμε και να συμβάλουμε, θα παροτρύνουμε και τα δύο διαπραγματευόμενα μέρη να κάνουν βήματα που είναι αναγκαία» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Θα έλεγα ότι τα τελευταία δέκα χρόνια, μια λύση δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά όσο τώρα και θα ήταν βεβαίως πολύ ωραίο εάν θα μπορούσαν να γεφυρωθούν οι υπάρχουσες δυσκολίες. Αυτό θα σήμαινε πολλά για τη χώρα της ”Μακεδονίας” αλλά και για την Ελλάδα. Διότι διενέξεις υπάρχουν αρκετές στην περιοχή και κάθε διένεξη που επιλύεται, είναι κάτι καλό» κατέληξε η κ. Μέρκελ.

Οι μεταρρυθμίσεις προϋπόθεση για ένταξη στην ΕΕ

Όσον αφορά την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ είπε πως «αυτό είναι πρώτα από όλα θέμα της ίδιας της χώρας», εξηγώντας ότι για την ίδια δεν προέχουν οι ημερομηνίες, αλλά το ερώτημα πότε θα ωριμάσει το θέμα της ένταξης.
«Και για αυτό υπάρχουν πάντα προτάσεις και προϋποθέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όταν θα έχουν εκπληρωθεί, μπορεί (η διαδικασία ένταξης) να προχωρήσει πιο γρήγορα. Αν χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να εκπληρωθούν, τότε προχωράει πιο αργά η διαδικασία και υπό αυτή την έννοια το μέτρο δεν είναι η ημερομηνία, αλλά η ταχύτητα με την οποία δρουν οι χώρες» κατέληξε η γερμανίδα καγκελάριος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας