Για την υπογειοποίηση των οδών Πατριάρχου Κων/νου και Φωκών στο Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας

2146
περιφερειακό

Τοποθέτηση στο ΠΕΣΥ Αττικής στις 15/2/2018

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Πριν τοποθετηθώ για το ίδιο το θέμα, θα ήθελα να αναφερθώ στην επιστολή που απέστειλε ο Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας– και που παρά το ότι ζητήθηκε να αναγνωστεί δεν αναγνώστηκε- και τα κυρίαρχα σημεία της που αναφέρονται στην προηγούμενη επεισοδιακή συνεδρίαση και την όλη τρομοκρατία που έχουν υποστεί , καθώς και στην ολοκληρωτική απαξίωση της γνώμης και των προτάσεων του Δήμου ως προς το θέμα του γηπέδου και των συνοδών του.

Ως προς το ίδιο το θέμα της υπογειοποίησης, για το οποίο έχω τόσο πολιτικές όσο και επί της ουσίας του ίδιου του έργου διαφωνίες :

  1. Είναι ένα έργο που γίνεται ενάντια στις αποφάσεις και προτάσεις του Δήμου και των δημοτών και δεν συνάδει με την κατατεθειμένη κυκλοφορική μελέτη του Δήμου και τον όλο σχεδιασμό.

  2. Είναι ένα έργο που γίνεται ως προαπαιτούμενο, ως συνοδό του γηπέδου και όχι ένα έργο αναγκαίο για την περιοχή.

  3. Ένα έργο που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια- από το Δημόσιο- για την εξυπηρέτηση μιας ΠΑΕ, ενός ιδιώτη και μάλιστα με μελέτη που κατέθεσε η ίδια η ΠΑΕ και με υπέρογκο κόστος της τάξης τουλάχιστον των 15 εκ. €.

  4. Ένα έργο που έρχεται προς γνωμοδότηση,  ενώ εκκρεμούν προσφυγές στο Διοικητικό Εφετείο και το ΣτΕ, για την οικοδομική άδεια, το σύνολο της μελέτης και του έργου ( συμπεριλαμβανομένης και της υπογειοποίησης) και την νομιμότητα της απόφασης παραχώρησης από την ερασιτεχνική ομάδα στην ΠΑΕ.

Πιο συγκεκριμένα

(και πέραν της κυρίαρχης διαφωνίας που αφορά όχι την ανέγερση και ύπαρξη γηπέδου, αλλά την ανέγερση γηπέδου σε αυτό το χώρο, με αυτούς τους όρους και με την σχεδόν ολοκληρωτική στήριξη μιας ΑΕ, της Δικεφάλου ΑΕ από το Δημόσιο και την Περιφέρεια με νόμους και χρήματα ( Ρυθμιστικό, 20εκ στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας , 15εκ για την υπογειοποίηση κλπ).)

1) Παρότι ενοποιεί τον δημόσιο χώρο σε μήκος 275 μ (μήκος κάλυψης), τον κατατεμαχίζει και δημιουργεί αδιαπέραστο αστικό φραγμό σε μήκος 341 μ. (μήκος ραμπών βύθισης οδού), ο οποίος δημιουργεί μείζον λειτουργικό πρόβλημα στην ζωή της γειτονιάς, την κινητικότητα και την οδική ασφάλεια ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων (παιδιών, ηλικιωμένων, ΑΜΕΑ, γονιών με καροτσάκι κ.λπ.) και την ελεύθερη κίνηση της πανίδας (μεταξύ άλσους- ρέματος).

2) Αλλοιώνει σημαντικά το ήπιο μεικτό αστικό/φυσικό τοπίο της περιοχής, το οποίο χαρακτηρίζεται από χώρους φυσικού πρασίνου, υδάτινο στοιχείο και παραδοσιακή χαμηλή δόμηση.

 3) Συνιστά μεγάλης κλίμακας, και ιδιαίτερα οχληρό κατά την κατασκευή, έργο σε επαφή με ένα πολύ ευαίσθητο στοιχείο του φυσικού περιβάλλοντος, το Ρέμα Γιαμπουρλά.

4) Προϋποθέτει εκτεταμένες τροποποιήσεις στην κυκλοφοριακή μελέτη του Δήμου καθώς και την άμεση υλοποίηση αυτής στο σύνολο της περιοχής επιρροής του Έργου (με κόστος που θα βαρύνει τον Δήμο, εφόσον δεν προβλέπεται κάποια αντισταθμιστική πρόταση από πλευράς κύριου του Έργου). Μόνο η αναδιαμόρφωση των δύο κεντρικών κόμβων της Λ.Δεκελείας προϋπολογίζεται σε 670.000 € σύμφωνα με την ΜΠΕ.

5) Προϋποθέτει την μετατόπιση και αποκατάσταση όλων των δικτύων Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (ΟΚΩ), γεγονός το οποίο αφ’ ενός μεν, θα επιφέρει σημαντική αύξηση του συνολικού κόστους του Έργου (η οποία θα επιβαρύνει το Δημόσιο), αφ’ ετέρου δε, θα προκαλέσει διαδοχικές διακοπές λειτουργίας σε όλες τις σχετικές υπηρεσίες.

6) Απαιτεί την παρέμβαση στο Ρέμα Γιαμπουρλά για την κατασκευή τεχνικού έργου εκροής των ομβρίων υδάτων της υπογειοποιημένης οδού.

7) Δημιουργεί σοβαρές επιφυλάξεις και ανησυχίες στην τοπική κοινωνία ως προς τον πραγματικό απώτερο σκοπό της «ενοποίησης», δεδομένου ότι στην απέναντι όχθη του ρέματος βρίσκεται η αποβιομηχανοποιημένη ζώνη του Περισσού, για την οποία κυοφορούνται διάφορα επιχειρηματικά σχέδια.

Η θέση μου για την ανέγερση του γηπέδου είναι γνωστή και κατατεθειμένη, με τελευταία την καταψήφιση της ίδιας της ΜΠΕ για τη μελέτη του γηπέδου. Το Δημόσιο στηρίζει θεσμικά και οικονομικά ένα ιδιώτη με ένα γήπεδο, που στη θέση που φτιάχνεται και με τους όρους ανέγερσης του, θα επιβαρύνει οικονομικά, περιβαλλοντικά και κυκλοφοριακά την περιοχή, αλλοιώνοντας όλη τη φυσιογνωμία της, ενώ είναι αντιδιαμετρικά αντίθετο με τη στήριξη των ερασιτεχνικών ομάδων, των ίδιων των πολιτών, αυτού δηλαδή που θα έπρεπε να πρεσβεύουμε, ενός λαϊκού, μαζικού αθλητισμού για τον κάθε πολίτη.΄

 Η Θανοπούλου Κατερίνα είναι Περιφερειακή σύμβουλος Αττικής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας