Συνάντηση Ερντογάν-Ιβανόφ με …"μενού" την Ελλάδα

1399
ερντογάν

Η σκληροπυρηνική πτέρυγα του Προέδρου της ΠΓΔΜ αξιοποίησε την συνάντηση Ερντογάν για να διατυπώσει τις δύσκαμπτες απόψεις της για την Ελλάδα, ενώ το Ερντογάν δεν έχασε την ευκαιρία να “ενοχλήσει” και από τον βορρά την χώρα μας.
Τα Βαλκάνια ξαναγίνονται διακεκαυμένη ζώνη, ενώ χρειάζονται ειρήνη, συνεργασία, νηφαλιότητα και απόλυτη εγκατάλειψη επεκτατικών και αλυτρωτικών δογμάτων.
Τις άριστες σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΠΓΔΜ επιβεβαίωσαν στη συνάντησή τους ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκε Ιβάνοφ. Το θέμα του ονοματολογικού δεν έλειψε φυσικά από τη συζήτησή τους με τον Ερντογάν τουλάχιστον σε πρώτο επίπεδο να εκφράζει την ελπίδα να λυθεί το ζήτημα με αμοιβαία βούληση από τις δύο πλευρές.
Ωστόσο ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκ.Ιβάνοφ φρόντισε να τονίσει ότι «τον 21ο αιώνα είναι ανεπίτρεπτο το κυριαρχικό δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού μίας χώρας, που είναι εγγυημένο από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, να αμφισβητείται από την όποια άλλη χώρα».
Αίσθηση προκάλεσε και η αναφορά Ερντογάν σε σχέση με τη στάση που κρατά η Τουρκία απέναντι στην ΠΓΔΜ όλα αυτά τα χρόνια. «Εμείς πεθαίνουμε αλλά δεν γυρίζουμε πίσω» σε σχέση με τις αποφάσεις μας είπε χαρακτηριστικά.

Ιβάνοφ: Το να θίγονται θέματα όπως ταυτότητα, γλώσσα, Σύνταγμα δυσκολεύει τη λύση

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκε Ιβάνοφ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον τούρκο πρόεδρο, μετά τη συνάντηση που είχαν στην Άγκυρα, αφού ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τη στάση αρχών της τουρκικής Δημοκρατίας σε σχέση με την επίλυση της διμερούς διένεξης για το όνομα, ανέφερε:
«Τον 21ο αιώνα είναι ανεπίτρεπτο το κυριαρχικό δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού μίας χώρας, που είναι εγγυημένο από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, να αμφισβητείται από την όποια άλλη χώρα.»
» Η διαφορά για το όνομα πρέπει να επιλύεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ και στο πλαίσιο που ορίζεται από τον Χάρτη των ΗΕ, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, την Ενδιάμεση Συμφωνία και την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης του 2011.»

» Το να θίγονται θέματα όπως η ταυτότητα, η γλώσσα και το Σύνταγμα της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” δεν συμβάλλει, αλλά αντίθετα δυσκολεύει τη διαδικασία εξεύρεσης λύσης. Με χαροποιεί το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ερντογάν και σε αυτήν την επίσκεψη εξέφρασε πλήρη κατανόηση για τις απόψεις μας σε αυτό το θέμα».
Ο πρόεδρος Ιβάνοφ εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την μακρόχρονη και ανεπιφύλακτη υποστήριξη από θέσεις αρχών και κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία υποστηρίζει την χώρα του στον δρόμο προς την πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ερντογάν: Πεθαίνουμε, αλλά δεν αλλάζουμε απόφαση

Από την πλευρά του ο κ. Ερντογάν απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου «ότι η Τουρκία στο θέμα της ονομασίας τηρεί στάση αρχής και εάν αυτή θα παραμείνει όπως έχει και στο μέλλον», τόνισε:
«Είμαστε οι πρώτοι που αναγνωρίσαμε το συνταγματικό όνομα της ‘Δημοκρατίας της Μακεδονίας‘. Αυτό που σκεφτόμασταν τότε, το σκεφτόμαστε και τώρα. Εμείς δεν κινούμαστε ούτε αριστερά, ούτε δεξιά. Η Τουρκία στη διπλωματία δεν συμπεριφέρεται ποτέ διφορούμενα. Από τη στιγμή που πήραμε την απόφασή μας, εμείς πεθαίνουμε αλλά δεν γυρίζουμε πίσω».
Ο Ερντογάν, έσπευσε να υπενθυμίσει και ότι πέραν της αναγνώρισης του συνταγματικού ονόματος και του ονόματος του έθνους, η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα που έστειλε πρέσβη στη «Μακεδονία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας