Σενάριο για «υβριδική» έξοδο που θα συνδέει την ελάφρυνση-ασπιρίνη στο χρέος με νέο μνημονιακό πρόγραμμα

1482
υβριδική

Το σενάριο για μια “υβριδική” έξοδο που θα συνδέει τη μείωση του αφορολογήτου και των συντάξεων με τις μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις στο χρέος αναδεικνύει ο οίκος αξιολόγησης Fitch στις χθεσινές προβλέψεις του που συνοδεύουν την αναβάθμιση αξιόχρεου της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, σε “Β” από “Β-“. Θεωρεί ότι οι παρεμβάσεις στο χρέος θα γίνουν σταδιακά και θα συνδεθούν με δημοσιονομικές “αιρεσιμότητες”, οι οποίες δεν θα είναι άλλες από το ήδη θεσμοθετημένο πακέτο μέτρων για τα έτη 2019-2020.
Εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει προληπτική πιστοληπτική γραμμή, για την οποία όμως σύμφωνα με πληροφορίες του “Κεφαλαίου” και του capital.gr θα επιμείνει η ΤτΕ συνεχίζοντας την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση που επιμένει σε “καθαρή” έξοδο σε και “εθνικό σχέδιο” ελληνικής ιδιοκτησίας.

Οι αιρεσιμότητες

Με τον όρο “αιρεσιμότητες” και οι θεσμοί το τελευταίο διάστημα περιγράφουν τη νέα γενιά από προαπαιτούμενα, στην ουσία νέο μνημόνιο, αυτά που θα ακολουθήσουν την Ελλάδα στην μετά του τρίτου μνημονίου εποχή. Πέρα από τον όρο -που προς το παρόν συζητείται “κατ’ ιδίαν”- έχει γίνει αποδεκτό το τελευταίο διάστημα για μια σειρά από λόγους ότι η εποπτεία στην Ελλάδα θα είναι ενισχυμένη, με δυο λόγια η παλιά τρόικα θα προσλάβει νέα μορφή.
Αλλά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έκανε ξανά σαφή τη θέση του μέσα από δηλώσεις της κυρίας Λαγκάρντ. Όπως επεσήμανε η επικεφαλής του Ταμείου, “μπορώ να αντιληφθώ το ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να το γιορτάσει ως χειραφέτηση, αλλά η χώρα θα παραμείνει υπό επιτήρηση, θα πρέπει να τηρηθούν οι συμφωνημένοι κανόνες. Οι Ευρωπαίοι επένδυσαν πολλά χρήματα στην Ελλάδα και γι’ αυτό έχουν δικαιολογημένο συμφέρον στο να συνεχίσει η Αθήνα τις «μεταρρυθμίσεις» και να υλοποιήσει όσα υποσχέθηκε“.

Ο οίκος, από την άλλη πλευρά, δείχνει πως έχουν “αφομοιώσει” οι αγορές (στις οποίες απευθύνεται η κυβέρνηση) τα επόμενα στάδια της διαπραγμάτευσης. Ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος ολοκλήρωσε άλλωστε χθες έναν γύρο επαφών με θεσμικούς επενδυτές σε Παρίσι και Λονδίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΥΠΟΙΚ επιχείρησε να καθησυχάσει τους ενδιαφερομένους για τη μετά μνημονίου τήρηση των δεσμεύσεων. Ωστόσο, το πώς θα τηρεί η Ελλάδα τις δεσμεύσεις της και τι βαθμό «ελευθερίας» θα έχει δεν έχει ακόμη αποφασιστεί και θα αποτελέσει κομβικό μέρος της μεγάλης διαπραγμάτευσης που πρέπει να ολοκληρωθεί ως τον Ιούνιο.

Τι αναφέρει η Fitch

O οίκος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι “θεωρούμε πως τόσο η Ελλάδα όσο και οι επίσημοι πιστωτές θα επιδιώξουν μια υβριδική καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα 86 δισ. ευρώ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) τον Αύγουστο του 2018, κάτι που πιστεύουμε ότι δεν θα συνεπάγεται μια προληπτική πιστοληπτική γραμμή, αλλά θα εξακολουθεί να συνδέεται με σημαντικές αιρεσιμότητες (conditionality). Κατά την άποψή μας, τμήματα της δέσμης μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους ενδέχεται να υπόκεινται σε προϋποθέσεις που πιθανόν να επικεντρωθούν στην εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων που έχουν θεσπιστεί για να τεθούν σε ισχύ μετά τον Αύγουστο του 2018″. Και προσθέτει ότι “οι Ευρωπαίοι εταίροι φαίνεται να μετατοπίζουν το επίκεντρο των μελλοντικών αιρεσιμοτήτων της Ελλάδας από τους αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους στη σύνδεσή τους με τη μεσοπρόθεσμη αύξηση του ΑΕΠ. Το Eurogroup συμφώνησε να ξεκινήσει τις τεχνικές συζητήσεις σχετικά με έναν ‘μηχανισμό προσαρμογής με βάση την ανάπτυξη‘ για τη σύνδεση των μέτρων ελάφρυνσης (σ.σ. στην πραγματικότητα ασπιρίνες) του χρέους με τα πραγματικά αποτελέσματα της ανάπτυξης κατά την περίοδο μετά το πρόγραμμα“.
Ο οίκος αξιολόγησης είναι προφανές ότι στο όνομα της δήθεν ελάφρυνσης του χρέους, περιγράφει κομψά ένα νέο μνημόνιο στο όνομα αυτής της ελάφρυνσης, ενώ βασίζει τις προβλέψεις του στην εκτίμηση ότι το Eurogroup θα αποφασίσει περαιτέρω ελάφρυνση-ασπιρίνη του ελληνικού χρέους εντός του 2018, που “θα έχει ως στόχο να διατηρήσει τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες κάτω του 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω από το 20% του ΑΕΠ στη συνέχεια“, όπως αναφέρεται στη δήλωση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου 2017, υποχρέωση, βεβαίως, βαρύτατη και μάλλον μη εκπληρώσιμη. Επισημαίνει ότι αυτό έχει ως στόχο να βελτιώσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους και να στηρίξει την «εμπιστοσύνη των αγορών», στηρίζοντας έτσι την πρόσβαση της χώρας στις αγορές μετά το πρόγραμμα.
*Βασική πηγή: Capital.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας