ΗΠΑ: 4ημερη εβδομάδα στα σχολεία ώστε οι καθηγητές να μπορούν να δουλεύουν σε σούπερ μάρκετ!

1662
ηπα

Το 1992 στην πολιτεία της Οκλαχόμα στις ΗΠΑ ψηφίστηκε ένας νόμος σύμφωνα με τον οποίο οι τοπικές αρχές μπορούσαν να αυξήσουν την φορολογία μόνο εάν αυτό ψηφιζόταν με πλειοψηφία ¾ στο τοπικό κοινοβούλιο, δημιουργώντας έτσι ένα περιβάλλον όπου οι φοροαπαλλαγές για τους πλούσιους έγιναν καθεστώς.

Σαν αποτέλεσμα 26 χρόνια μετά η πολιτεία της Οκλαχόμα οδεύει προς τη χρεοκοπία, με τους εκπαιδευτικούς να μην έχουν πάρει αύξηση εδώ και 10 χρόνια και να μην μπορούν να επιβιώσουν με το μισθό τους – που είναι ο τρίτος χειρότερος σε πανεθνικό επίπεδο. Έτσι σε 90 συνοικίες της Οκλαχόμα η σχολική εβδομάδα μετά από αίτημα των εκπαιδευτικών έχει γίνει 4ημερη ούτως ώστε τις Δευτέρες να μπορούν να εργάζονται στα Walmart (σημ: η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στις ΗΠΑ) για να επιβιώσουν.

Για να δουλέψεις… πρέπει να πληρώσεις

Όσοι εκπαιδευτικοί έχουν την ευκαιρία να βρουν δουλειά με καλύτερες αποδοχές εγκαταλείπουν την πολιτεία, συμπεριλαμβανομένου του εκπαιδευτικού που κέρδισε το βραβείο του «Δασκάλου της Χρονιάς» το 2016, ο οποίος και μετακόμισε στο Ντάλλας όπου διορίστηκε στο εκεί εκπαιδευτικό σύστημα.
Οι εκπαιδευτικοί έχουν χτυπηθεί άσχημα τα τελευταία χρόνια στην Οκλαχόμα. Πρόσφατα το πρόγραμμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης τους ιδιωτικοποιήθηκε. Αποτέλεσμα: να πρέπει να πληρώνουν πάνω από 1000 δολάρια το μήνα για μια 3μελή οικογένεια ώστε να έχουν την στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική κάλυψη! Μάλιστα, μια βοηθός εκπαιδευτικός (σημ: πρόκειται για εργαζόμενους που βοηθούν τους εκπαιδευτικούς προετοιμάζοντας δραστηριότητες για τους μαθητές, αναλαμβάνουν την διοργάνωση των εργαστηρίων κοκ) στην πραγματικότητα πλήρωνε για να εργαστεί, αφού το κόστος του προγράμματος ιατροφαρμακευτικής της περίθαλψης υπερέβαινε το μισθό της κατά 200 δολάρια!
Οι εκπαιδευτικοί στην Οκλαχόμα βασίζονται για την επιβίωση τους σε κουπόνια τροφίμων , ενώ συχνά τρέφονται με ότι έχει απομείνει στα σχολικά εστιατόρια μετά το πέρας του σχολικού γεύματος.

Στα όρια της κατάρρευσης το αμερικάνικο όνειρο

Όμως η χρεοκοπία της πολιτείας της Οκλαχόμα δεν έχει επηρεάσει μόνο τη ζωή των εκπαιδευτικών: η τροχαία εθνικών οδών έχει λάβει εντολές να μην φουλάρει με βενζίνη τα οχήματα των αστυνομικών για να βοηθήσει την πολιτεία με την ρευστότητα, ενώ οι οδηγοί που συλλαμβάνονται μεθυσμένοι αφήνονται ατιμώρητοι αφού δεν υπάρχει αρκετό προσωπικό για να επεξεργαστεί τα πρόστιμα και το σοφρωνιστικό σύστημα βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης…
Όλα τα παραπάνω δείχνουν με τον πιο ανάγλυφο τρόπο ποια είναι η κατάσταση στην χώρα που υποτίθεται ξεπέρασε πρώτη την διεθνή οικονομική κρίση. Δείχνουν επίσης ποια είναι η πραγματικότητα στη γη του «αμερικάνικου ονείρου», της υποτιθέμενης αφθονίας, της ελευθερίας και των ευκαιριών. Σε τελική ανάλυση δείχνουν με τον καλύτερο τρόπο ποια ακριβώς είναι τα όρια του καπιταλιστικού συστήματος το οποίο έχει να προσφέρει μόνο μιζέρια για την κοινωνική πλειοψηφία ακόμη και στην μητρόπολη του καπιταλισμού, την πιο ισχυρή οικονομικά χώρα του πλανήτη.
*Πηγή: xekinima.org

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας