Σε εθνικοποιήσεις προσανατολίζεται το Εργατικό κόμμα Αγγλίας

1409
εθνικοποιήσεις

Σε εθνικοποιήσεις σειράς εταιριών που παρουσιάζουν προβλήματα απο τότε που ιδιωτικοποιήθηκαν, φαίνεται να προσανατολίζεται πλέον το Εργατικό κόμμα Αγγλίας. Το κόμμα με ηγετη τον Τζέρεμι Κόρμιν, επιτέθηκε στις εταιρίες ύδρευσης το περασμένο βράδυ, κατηγορώντας τις ότι κατέβαλλαν το σκανδαλώδες ποσό των £ 13,5δις σε μερίσματα στους μετόχους από το 2010, ζητώντας παράλληλα τεράστιες φορολογικές ελαφρύνσεις και αναγκάζοντας τις τιμές για εκατομμύρια πελάτες.
Τι ακριβώς θα κάνει το Εργατικό κόμμα στο νερό
Ο σκιώδης καγκελάριος John McDonnell δεσμεύτηκε συνολικά, για «μόνιμη» και χωρίς κόστος επανεθνικοποίηση του νερού, της ενέργειας και των σιδηροδρόμων, αν η Εργατική δύναμη κερδίσει την εξουσία στις επόμενες εκλογές. Οι τρεις ιδιωτικοποιήσεις έγιναν στη δεκαετία του 1980 και του 1990 απο την κυβέρνηση Margaret Thatcher και John Major, όμως δεν θεωρηθηκαν απολυτα πετυχημένες. Πρόκειται για την σφοδρότερη εθνικοποίηση που θα εχει γινει τα τελευταία 40 έτη και δημιουργεί προηγούμενο και νέο παγκόσμιο πρότυπο για τους κλάδους αυτούς. Ο McDonnell δήλωσε στην εφημεριδα Observer ότι οι εταιρείες ύδρευσης δεν μπορούσαν καν να ισχυριστούν ότι προσέφεραν επιλογές στους πελάτες αλλά αντέδρασαν σε περιφερειακά μονοπώλια και έτσι μπορούσαν να αυξήσουν τις τιμές χωρίς τον κίνδυνο να χάσουν τους ανταγωνιστές τους, μερίσματα στους μετόχους. ‘Αυτές οι εταιρείες λειτουργούν ως περιφερειακά μονοπώλια τα οποία έχουν ωφεληθεί σε βάρος των καταναλωτών που δεν έχουν καμία επιλογή σε όσους προμηθεύουν το νερό τους.Η επόμενη κυβέρνηση των Εργατικών θα κηρύξει τον τερματισμό της ιδιωτικοποίησης του δημόσιου τομέα μας και θα αντικαταστήσει αυτό το δυσλειτουργικό σύστημα με ένα δίκτυο περιφερειακών, κρατικών εταιρειών ύδρευσης’. Αναφερόμενος σε στοιχεία του Εθνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο σκιώδης καγκελάριος είπε ότι οι λογαριασμοί νερού αυξήθηκαν κατά 40% σε πραγματικούς όρους από την ιδιωτικοποίηση του κλάδου το 1989.
 
Ο κλάδος Ενέργειας
Εν τω μεταξύ, συμφωνα με τη Βρετανικη εφημερίδα Guardian, σε διάσκεψη για εναλλακτικά μοντέλα ιδιοκτησίας στο Λονδίνο ο Τζερεμι Κορμπιν υποστήριξε την εθνικοποίηση του ενεργειακού συστήματοςτης Βρετανίας ως έναν τρόπο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής’υπέρ της δημόσιας, δημοκρατικής ιδιοκτησίας και του ελέγχου των υπηρεσιών και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.
*Πηγή: new-economy.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας