Πώς σκοπεύει να κινηθεί ο Zaev στη διαπραγμάτευση

1677
ανταγωνιστές

Διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία, προσκεκλημένος του ομολόγου του Binali Yildirim πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Zoran Zaev, σε μία συγκυρία την οποία ο ίδιος έχει περιγράψει ως είσοδο των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό ζήτημα στην τελική τους ευθεία.
Ούτως ή άλλως, η αναμενόμενη για τις 15 και 16 του μηνός συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Nikola Dimitrov υπό τον διεθνή μεσολαβητή Matthew Nimetz αποτελεί χαρακτηριστικό ορόσημο, ενώ και η τουρκική παρεμβολή με την πρόσκληση προς Zaev διατηρεί τον ισχυρό συμβολισμό της.
Επιπλέον, σύμφωνα με όσα έγραψε η εφημερίδα Nezavisen Vesnik, επικαλούμενη ανώτατη κυβερνητική πηγή, στις 21 Φεβρουαρίου ο Zoran Zaev θα επισκεφθεί το Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί με την Καγκελάριο Angela Merkel. Στο δημοσίευμα αυτό, η εν λόγω επίσκεψη συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός και τοποθετείται χρονικά ανάμεσα στην τριμερή Nimetz-Κοτζιά-Dimitrov και την περιοδεία του προέδρου της Κομισιόν Jean-Claude Juncker στα Δυτικά Βαλκάνια, με πρώτο σταθμό τα Σκόπια, στις 25 Φεβρουαρίου.
Ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο να επισκεφθεί η Angela Merkel τα Σκόπια τον Απρίλιο, για την σύνοδο για την ψηφιακή τεχνολογία στο πλαίσιο της “Διαδικασίας του Βερολίνου”. Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές της γείτονος, μιλώντας στην ιστοσελίδα ΜΚD απέκλεισαν την πιθανότητα εμπλοκής της Γερμανίδας καγκελαρίου στη διαπραγμάτευση για το όνομα.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ περιέγραψε διεξοδικά την διαπραγματευτική τακτική του σε δείπνο που παρέθεσε την περασμένη εβδομάδα στους επικεφαλής 30 μέσων ενημέρωσης της χώρας. Από τη συνάντηση αυτή προέκυψαν πολλές διαρροές με διεξοδικότερη την περιγραφή των διαμειφθέντων στην ιστοσελίδα Maktel.
Σύμφωνα με αυτήν η κυβέρνηση της πΓΔΜ ελπίζει και επιθυμεί λύση τον Μάρτιο, δηλαδή σε λιγότερο από δύο μήνες, ενώ αναμένει ότι στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης μπορεί να εμπλακεί κάποιος “βαρέων βαρώ” εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας.
Ο Zoran Zaev εμφανίζεται να έχει εκπλαγεί σε έναν βαθμό από τις αντιδράσεις της ελληνικής αντιπολίτευσης και της Εκκλησίας της Ελλάδας (αν και κατά τις δικές του εκτιμήσεις οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο των Αθηνών ήταν μόλις 100.000), ενώ αντίθετα είναι ικανοποιημένος από την στάση που τηρεί μέχρι στιγμής η αντιπολίτευση στην πΓΔΜ και ο Πρόεδρος Ivanov.
Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ απέρριψε τις κατηγορίες περί αδιαφάνειας, υποστηρίζοντας ότι το VMRO-DPMNE ενημερώθηκε για την πορεία της διαπραγμάτευσης αμέσως μετά τη συνάντηση του Μatthew Nimetz με τους διαπραγματευτές, ενώ ο ίδιος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του VMRO-DPMNE. Παράλληλα, ο Zoran Zaev, απαντώντας στις κατηγορίες ότι δεν έχει ενημερώσει τις πολιτικές δυνάμεις και τον λαό για τα όσα συμφώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός, υποβάθμισε τη φύση της συνάντησης λέγοντας ότι οι δύο πλευρές απλώς διατύπωσαν διεξοδικά τις θέσεις τους.
“Δεν υπάρχουν παράλληλα ή υπόγεια κανάλια διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα” φέρεται, σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα να είπε ο Zoran Zaev, προσθέτοντας: “μέχρι σήμερα δεν είχαμε διαπραγματεύσεις, αλλά συναντήσεις γνωριμίας και παρουσίαση αρχικών θέσεων. Η διαπραγμάτευση ξεκινά την άλλη εβδομάδα” [δηλ. αυτήν που διανύουμε] και οι τριμερείς συναντήσεις θα επαναλαμβάνονται, όπως φέρεται να συμφώνησε ο Matthew Νimetz, ανά δεκαπενθήμερο.
Κρίσιμη διαδικαστική λεπτομέρεια: η κυβέρνηση της πΓΔΜ παραμένει δεσμευμένη στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αλλά εξετάζει τη μετάθεσή του στις παραμονές της ένταξης της χώρας στην ΕΕ, προκειμένου η Ελλάδα να μην θέσει ενδιαμέσως νέα αιτήματα σε σχέση με την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων..
Το “Plan B” της κυβέρνησης Zaev σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί λύση με την Ελλάδα φέτος (καίτοι μη επιθυμητό) είναι να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., να αρχίσει η υλοποίηση των κεφαλαίων, να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για το όνομα και να ζητήσει η πΓΔΜ καθεστώς συνδεδεμένου μέλους στο ΝΑΤΟ.
Σε όσους πάντως απορούν για τις αποκλίσεις στη ρητορική πρωθυπουργού και υπουργού εξωτερικών ο Zoran Zaev φέρεται να διευκρίνισε ότι η δήλωση του Nikola Dimitrov πως η “μακεδονική” ταυτότητα αποτελεί “κόκκινη γραμμή” είχε συμφωνηθεί προηγουμένως με τον ίδιο, ώστε να καταλάβει η ελληνική πλευρά ότι η κυβέρνηση της πΓΔΜ δεν έχει πρόθεση να είναι υποδεέστερη στις διαπραγματεύσεις.
Ως προς τις χειρονομίες αβροφροσύνης ο Zoran Zaev αποκάλυψε ότι ο Πρόεδρος Ivanov σκοπεύει να προσκαλέσει τον Τσίπρα στη Σύνοδο των ηγετών της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης το καλοκαίρι στην Αχρίδα, ενώ οι δύο πρωθυπουργοί θα εγκαινιάσουν την συνοριακή δίοδο στις Πρέσπες, μάλλον τον Ιούνιο και στη συνέχεια θα επισκεφθούν μαζί την Αχρίδα και την Στρούγκα.
*Πηγή: Capital.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας