Την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη 24ωρη απεργία στην Cyta Hellas με βασικό αίτημα των εργαζομένων την προστασία των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους. Η Cyta Hellas έχει προσφάτως εξαγορασθεί από την Vodafone χωρίς να έχουν ενημερωθεί οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και στις δύο εταιρείες σχετικά με τις συνέπειες των όρων και συνθηκών εργασίας τους που θα έχει ως αποτέλεσμα η εξαγορά αυτή.
Η πρώτη απεργιακή κινητοποίηση του σωματείου εργαζομένων της Cyta Hellas κρίνεται ιδιαίτερα επιτυχημένη. Η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία είχε ποσοστά συμμετοχής πανελλαδικά 80 – 85 %! Συγκεκριμένα στα δύο κτίρια της Αττικής (Λ. Αλεξάνδρας και Μεταμόρφωση) στα οποία αθροιστικά εργάζονται 450 – 500 άτομα, υπήρξε καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία!
Η συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων Cytashop σε όλη την Ελλάδα παρέμειναν κλειστά, παρότι δεν είναι εύκολη η επικοινωνία μεταξύ των συναδέλφων και απουσιάζει η προσωπική επαφή σε απομακρυσμένες περιοχές της επαρχίας.
Υπήρχε περιφρούρηση της απεργίας από τα μέλη του σωματείου εργαζομένων και από αλληλέγγυους, αλλά στη συνέχεια και από συνάδελφους εργαζόμενους που δεν ήταν μέλη του σωματείου. Πολλοί συνάδελφοι στην αρχή ήταν διστακτικοί, αλλά όταν ενημερώθηκαν για το τι ακριβώς συμβαίνει και για τους λόγους της περιφρούρησης μιας απεργίας βλέποντας και την μαζική συμμετοχή των εργαζομένων, θέλησαν και οι ίδιοι να βοηθήσουν, προσπαθώντας να μεταπείσουν τους ελάχιστους συναδέλφους οι οποίοι κυρίως για οικονομικούς λόγους επιθυμούσαν να μπούνε στα κτίρια και να εργαστούν.
Το πλατύ ενωτικό κάλεσμα που απηύθυνε το σωματείο εργαζομένων της Cyta Hellas αρχικά προς τα υπόλοιπα 5 σωματεία (Vodafone, Wind, Nokia, Πλαίσιο, Σ.Μ.Τ.) που αποτελούν τον συντονισμό σωματείων και εργαζομένων στις τηλεπικοινωνίες και τη νέα τεχνολογία, αλλά και προς τα υπόλοιπα σωματεία, φορείς και συλλογικότητες όπως Radical IT, 360, Forthnet – Nova, Σ.Ε.ΤΗ.Π, Victus Networks, Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Vodafone – Wind – Victus, Ε.Κ.Α., Ταξική Πορεία, Ανεξάρτητη Παρέμβαση ΟΑΣΑ, Α.Τ.Ε. ΟΑΣΑ, Avanti, Συντονισμός Ενάντια Στα Μνημόνια, Τοπικός Συντονισμός Αμπελοκήπων όπως και πλήθος άλλων πολιτικών-κοινωνικών οργανώσεων και απλών πολιτών είχε μεγάλη ανταπόκριση και τους ευχαριστούμε θερμά για την αλληλεγγύη τους.
Το κλίμα μέσα στους εργαζόμενους ήταν πραγματικά συναδελφικό, διαπιστώνοντας την δύναμη και τα αποτελέσματα που μπορεί να έχει η οργανωμένη συλλογική δράση μπορούν οι ίδιοι εργαζόμενοι πλέον να πιστέψουν ότι εφόσον παραμείνουν ενωμένοι με γνώμονα τα κοινά τους συμφέροντα είναι εφικτό να τα διασφαλίσουν αλλά και να τα διευρύνουν στη συνέχεια.
Αυτό που χρειάζεται τώρα όμως είναι η εξέλιξη των επιτυχημένων κινητοποιήσεων από επιχειρησιακό επίπεδο σε κλαδικό ώστε να ολοκληρωθεί το αρχικό πολύ σημαντικό πρώτο βήμα που έγινε από τους εργαζόμενους της Cyta Hellas.
Το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι μια 24ωρη απεργία για το σύνολο του κλάδου της τηλεφωνίας και των νέων τεχνολογιών!
Έχουν υπάρξει ήδη οι πρώτοι σχεδιασμοί με τους συναδέλφους από την Vodafone για κοινή Γενική Συνέλευση και απεύθυνση προς την διοίκηση της Vodafone σχετικά με το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων.
Επίσης την μεθεπόμενη εβδομάδα πρόκειται να συσκεφθούν τα 6 σωματεία του συντονισμού στον κλάδο (CYTA Hellas, Vodafone, Wind, Nokia, Πλαίσιο, Σ.Μ.Τ.) προκειμένου να σχεδιάσουν και να οργανώσουν τα επόμενα βήματα στον χώρο. Θα διεξαχθεί επίσης η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων της Cyta Hellas που θα κάνει τον απολογισμό της κινητοποίησης της Παρασκευής 2/2και θα συναποφασίσει τις επόμενες.
Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους τους εργαζόμενους ότι μόνος του ο κάθε χώρος δεν μπορεί να νικήσει. Οι εργοδότες πρέπει να νοιώσουν την πίεση από το σύνολο των εργαζομένων του κλάδου. Όλοι μαζί μπορούμε να κάμψουμε την αδιαλλαξία των εργοδοτών.
Βαγγέλης Κολτσίδης,
γενικός γραμματέας Σωματείου Εργαζομένων CYTA Hellas
*Πηγή: net.xekinima.org