Τράπεζες: Ζητούν προκλητικά μείωση του ΕΝΦΙΑ και του φόρου μεταβίβασης για τα εκπλειστηριαζόμενα ακίνητα!

1811
μείωση
Λιγότερο ΕΝΦΙΑ και φόρο μεταβίβασης ζητούν οι τράπεζες για τα ακίνητα που έχουν ή θα αποκτήσουν λόγω πλειστηριασμών και οικειοθελών παραδόσεων. Οι προσπάθειες για μείωση των κόκκινων δανείων και η στάση των δανειστών.
Την αισθητή μείωση του ΕΝΦΙΑ για όσο χρονικό διάστημα διακρατήσουν τα χιλιάδες ακίνητα που θα βρεθούν τους επόμενους μήνες στην κατοχή τους -αφενός, από τους πλειστηριασμούς, αφετέρου, από τις οικειοθελείς παραδόσεις και ανταλλαγές ακινήτων από τους «κόκκινους» δανειολήπτες- και τον υπολογισμό του φόρου μεταβίβασης στις αγοραπωλησίες ακινήτων με βάση την τρέχουσα εμπορική αξία και όχι με την αντικειμενική όπως ισχύει σήμερα ετοιμάζονται να ζητήσουν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι τράπεζες από το υπουργείο Οικονομικών και τους δανειστές.Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι η τρόικα και συγκεκριμένα οι υπηρεσίες των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών είναι ήδη ενήμερες για το ζήτημα και το αντιμετωπίζουν θετικά, καθώς οι δύο αυτές φορο-διευκολύνσεις θα συμβάλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και θα διευκολύνουν το τραπεζικό σύστημα στη διαχείριση του στοκ των ακινήτων που θα αποκτήσουν.
Μάλιστα, για τις τραπεζικές εποπτικές αρχές το ζήτημα των φορο-ελαφρύνσεων θεωρείται βαρύνουσας σημασίας, δεδομένου ότι έχουν δώσει το πράσινο φως στις τράπεζες να αποκτήσουν οι ίδιες μεγάλο μέρος των ακινήτων που θα βγάλουν σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς τους επόμενους μήνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μοντέλο της φοροελάφρυνσης στα ακίνητα που βρέθηκαν στο τραπεζικό σύστημα εξαιτίας των πλειστηριασμών εφαρμόζεται ήδη στην Ισπανία και την Κύπρο.
Το πακέτο των φοροελαφρύνσεων αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν έντονα από τα πρώτα ραντεβού με την τρόικα για την 4η αξιολόγηση και θα εμπεριέχεται στο πακέτο των αλλαγών που πρέπει να γίνουν το αργότερο μέχρι τον Απρίλιο στον νόμο Κατσέλη και στο πλαίσιο της διαχείρισης και πώλησης των κόκκινων δανείων.

Ο ΕΝΦΙΑ

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ αποτελεί την κορωνίδα των αιτημάτων που θα υποβάλουν οι τράπεζες στο οικονομικό επιτελείο. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, από τα τουλάχιστον 10.000 ακίνητα -δεν αποκλείεται, δεδομένης της καθυστέρησης στη διενέργεια των πλειστηριασμών, ο αριθμός να αυξηθεί κατά πολύ- που θα βγάλουν οι τράπεζες στον πλειστηριασμό εντός του 2018, περίπου 7.000 θα αγορασθούν από τις ίδιες.
Κίνηση που στοχεύει στο να «κρατηθούν» οι τιμές σε ένα λογικό επίπεδο, να μην απαξιωθεί πλήρως η αγορά ακινήτων και κατ’ επέκταση να μην καταρρεύσουν τα ενέχυρα/ακίνητα στα κόκκινα δάνεια, εξέλιξη που θα δημιουργούσε νέα ανάγκη κεφαλαίων.
Τα ακίνητα που θα αποκτήσουν οι τράπεζες (σ.σ. από τους πλειστηριασμούς αλλά και από την οικειοθελή παράδοση από την πλευρά των «κόκκινων» δανειοληπτών) θα τα διακρατήσουν για 3 χρόνια και εν συνεχεία θα τα πουλήσουν, προσδοκώντας σε υψηλότερες τιμές.
Δεδομένου ότι σημαντικό τμήμα των πλειστηριασμών αφορά μεγάλα ως προς το ύψος τους δάνεια που έχουν ως ενέχυρο κατοικίες αξίας, εξοχικά αλλά και πολλά εμπορικής χρήσης ακίνητα (σ.σ. επιχειρήσεων), ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν οι τράπεζες υπολογίζεται πως είναι ιδιαίτερα «τσουχτερός» και προβάλλουν το επιχείρημα ότι θα επηρεάσει δυσμενώς την αναιμική κερδοφορία τους.

Φόρος μεταβίβασης

Σήμερα ο φόρος μεταβίβασης ακινήτου ανέρχεται στο 3% της αντικειμενικής αξίας και τον πληρώνει ο αγοραστής. Με δεδομένο ότι οι αντικειμενικές αξίες σε κάποιες περιπτώσεις απέχουν «αστρονομικά» από τις εμπορικές, οι αγοραπωλησίες ακινήτων είναι μηδαμινές, γεγονός που κρατά την αγορά σε κώμα.
Οι τράπεζες ζητούν ο φόρος να υπολογίζεται επί της εμπορικής αξίας και όχι της αντικειμενικής, δηλαδή να μειωθεί σημαντικά, με στόχο το μέτρο να ενθαρρύνει τους αγοραστές, να αναθερμανθεί η αγορά και να μπορούν όσοι δανειολήπτες δεν δύναται να εξυπηρετήσουν το δάνειο που είναι συνδεδεμένο με το ακίνητο, είτε πρόκειται για πρώτη κατοικία είτε για άλλο ακίνητο, να πωλούν πιο εύκολα το ακίνητό τους, χωρίς να φθάνει η διαδικασία στον πλειστηριασμό.
Ουσιαστικά, το μέτρο εκτιμούν ότι θα διευκολύνει την κατ’ ιδίαν συμφωνία δανειολήπτη-τράπεζας για την οριστική τακτοποίησης των κόκκινων στεγαστικών δανείων, είτε με τη μορφή της οικειοθελούς παράδοσης του ακινήτου στην τράπεζα είτε με εξουσιοδότηση του δανειολήπτη προς το πιστωτικό ίδρυμα, με στόχο η τράπεζα να βρει αγοραστή για το ακίνητο.

*Πηγή: a.papaioannou@euro2day.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας