To σχέδιο ESM: "Μηχανισμός Εγγυήσεων και Ανάπτυξης" για 2+2 χρόνια με 2-25 δισ.

1878
esm

Η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο για να μπει σε μνημόνιο νέας κοπής
Για να ξεπεραστεί ο σκόπελος ενός 4ου μνημονίου και μιας ECCL, νέας πιστωτικής γραμμής  , που ισοδυναμεί με ένα νέου τύπου μνημόνιο (βλ. εδώ), ορισμένοι τεχνοκράτες των Βρυξελλών που σχετίζονται και με τον ESM έχουν σχεδιάσει σε πρωτόλεια μορφή ένα εναλλακτικό σχέδιο για την Ελλάδα….όπως αναφέρει θεσμική πηγή.
Το νέο μνημόνιο και η νέα ECCL πιστωτική γραμμή είναι ουσιαστικά ένα νέο 4ο πρόγραμμα που πρέπει να περάσει από τα κοινοβούλια για να εγκριθεί και επικυρωθεί.
Για να ξεπεραστεί ,λοιπόν, τόσο ο σκόπελος της άρνησης της Ελλάδος για ένα 4ο πρόγραμμα (4ο μνημόνιο ή ECCL) και για να μην χρειαστούν οι επικυρώσεις των κοινοβουλίων τουλάχιστον αρχικά…. έχει εξεταστεί και επινοηθεί ένα σχέδιο μιας άλλης μορφής μνημονίου, το οποίο ακόμη δεν έχει λάβει την τελική μορφή αλλά περιλαμβάνει τους εξής άξονες.
-Ο νέος μηχανισμός θα ονομάζεται «Μηχανισμός Εγγυήσεων και Ανάπτυξης» θα έχει ρόλο να εγγυάται προληπτικά την σταθερότητα σε οικονομία και τράπεζες.
-Ο Μηχανισμός θα είναι προαιρετικός η ενεργοποίηση του θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από το εάν η Ελλάδα χρειαστεί έκτακτη ανάγκη βοήθειας.
-Υπάρχουν σκέψεις να υιοθετηθεί ένα παραπλήσιο σχέδιο με τον κόφτη δημοσιονομικών δαπανών προφανώς με άλλες παραμέτρους για το πότε η Ελλάδα χρειάζεται – εάν τελικώς χρειαστεί – αυτό τον Μηχανισμό Εγγυήσεων
Μηχανισμός αυτός επειδή θα συσταθεί από τον ESM – με την συνδρομή των Βρυξελλών – και θα είναι προαιρετικός θα στηριχθεί στα δάνεια του 3ου προγράμματος που δεν θα αξιοποιηθούν από την Ελλάδα υπό την μορφή δανείου.
Ο ESM θα δανείσει αυτό τον Μηχανισμό Εγγυήσεων και Ανάπτυξης.
εμπλοκή των κοινοβουλίων θα σημειωθεί για να εγκριθεί το πρόγραμμα αυτό εφόσον η Ελλάδα αποφασίσει να το ενεργοποιήσει.
-Τα κεφάλαια από τον Μηχανισμό αυτό θα είναι διαθέσιμα και για τις τράπεζες ως μηχανισμός εγγύησης της συστημικής σταθερότητας.
Ευρώπη με αυτό τον Μηχανισμό διασφαλίζει ότι η Ελλάδα δεν θα αποσταθεροποιηθεί, οι αγορές θα αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια για την Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί επικοινωνιακά να μιλάει για έξοδο από τα μνημόνια αφού αυτός ο Μηχανισμός θα είναι προαιρετικός.
-Ο Μηχανισμός αυτός θα έχει διττό ρόλο να συνδράμει στην σταθερότητα της Ελλάδος στην μεταμνημονιακή εποχή και να συμβάλλει στην ανάπτυξη αφού μέρος των κεφαλαίων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για αναπτυξιακά σχέδια σε επόμενη φάση.
-Ο Μηχανισμός θα έχει διάρκεια 2 + 2 χρόνια δηλαδή Αύγουστο 2018 με Αύγουστο 2022 και δυνητική επέκταση για άλλα 2 χρόνια έως το 2022.
Το σχέδιο αυτό που προφανώς αποτελεί πρωτόλεια μορφή ενός εναλλακτικού σχεδίου για την Ελλάδα αναμένεται να λάβει την τελική του μορφή εντός του α΄ τριμήνου του 2018.
Γιατί δεν θα πρέπει να παγώσει η αξιοποίηση των 20-25 δισεκ. που απομένουν από το 3ο μνημόνιο;
Η στάση της Ελλάδος να αρνείται οποιαδήποτε σχέδιο στήριξης είναι βέβαιο ότι θα παγώσει την αξιοποίηση των 25 δισεκ. που απομένουν από το τρίτο πρόγραμμα από το τρίτο μνημόνιο.
Μετά τις δόσεις από την 3η και 4η αξιολόγηση θα έχουν απομείνει από τα συνολικά έως 86 δισεκ. περίπου 25 δισεκ. ευρώ.
Η αξιοποίηση αυτών των 20-25 δισεκ. θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω ενός Μηχανισμού Εγγυήσεων και Ανάπτυξης.
Εφόσον μέρος των 25 δισεκ. δεν χρησιμοποιηθεί για την Ελλάδα θα πληγούν οι τράπεζες για τους εξής λόγους
Α)Θα μπορούσαν μέρος των κεφαλαίων αυτών να χρησιμοποιηθεί ως capital buffer για πιθανές αυξήσεις κεφαλαίου το 2019 στις ελληνικές τράπεζες.
Εάν δεν δοθούν στην Ελλάδα και επιστραφούν στον ESM τα 25 δισεκ. οι τράπεζες δεν θα έχουν διαθέσιμα κεφάλαια για αυξήσεις κεφαλαίου.
Β)Θα μπορούσε μέρος των κεφαλαίων από τα 25 δισεκ. από το τρίτο πρόγραμμα να χρησιμοποιηθούν σε bad bank.
Εάν δεν δοθούν στην Ελλάδα και επιστραφούν στον ESM τα 25 δισεκ. οι τράπεζες δεν θα έχουν διαθέσιμα κεφάλαια για μια bad bank που θα αποδειχθεί αναγκαία…όταν το 2019 οι τράπεζες φθάσουν στον πυρήνα του προβλήματος των NPLs και NPEs.
Γ)Υπάρχει και ένα εξίσου σημαντικό πρόβλημα που δεν σχετίζεται με την αξιοποίηση των κεφαλαίων του τρίτου μνημονίου αλλά με την ύπαρξη του 3ου μνημονίου.
Το πρόβλημα ρευστότητας έχει δύο ερμηνείες :
1)Εφόσον η Ελλάδα βγει από το μνημόνιο θα χάσει το waiver λόγω έλλειψης επενδυτικού βαθμού, δεν έχει την απαραίτητη πιστοληπτική ικανότητα.
2)Εφόσον η Ελλάδα βγει από το μνημόνιο θα είναι έρμαιο των αγορών και εάν υπάρξει οποιαδήποτε εμπλοκή….οι πρώτες που θα πληγούν θα είναι οι ελληνικές τράπεζες.
Οι ελληνικές τράπεζες ΘΑ χάσουν το waiver, δηλαδή τα ελληνικά assets να είναι επιλέξιμα από την ΕΚΤ για πράξεις νομισματικής πολιτικής και εν προκειμένω παροχής ρευστότητας.
Η Ελλάδα, λόγω πιστοληπτικής ικανότητας τα ομόλογα είναι υψηλού ρίσκου και η χώρα δεν διαθέτει investment grade δηλαδή βαθμολογία πάνω από ΒΒΒ-.
Εάν δεν υπήρχε το πρόγραμμα στήριξης καμία ελληνική τράπεζα δεν θα μπορούσε να δανειστεί απευθείας από το ευρωσύστημα.
Η ύπαρξη του μνημονίου ή τρίτου προγράμματος στήριξης επιλύει το πρόβλημα της πιστοληπτικής ανεπάρκειας της χώρας.
Με την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια και επειδή μέχρι τότε είναι αδύνατο η Ελλάδα να έχει καταστεί investment grade – θα χρειαστεί περίπου 3 χρόνια – θα χάσουν οι ελληνικές τράπεζες το waiver δηλαδή την δυνατότητα να χρησιμοποιούν τα πάσης φύσεως ομόλογα που κατέχουν ως εγγύηση – collaterals – στην ΕΚΤ για να αντλούν ρευστότητα.
Τι θα συμβεί;
Ό,τι ρευστότητα αντλούν απευθείας από την ΕΚΤ με 0% επιτόκιο θα την αντικαταστήσουν με ELA.
Εάν η «καθαρή έξοδος» από τα μνημόνια συνέβαινε σήμερα περίπου 13 δισεκ. ρευστότητα υποχρεωτικά θα μετατρεπόταν σε ELA σε έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας με επιτόκιο 2,55% από 0%.
Οι ελληνικές τράπεζες με στοιχεία αρχών Δεκεμβρίου 2017 έχουν δανειστεί από το ευρωσύστημα 34-35 δισεκ. εκ των οποίων 13,1 δισεκ. από την ΕΚΤ και 21,9 δισεκ. με ELA.
Εθνική: 4,7 δισεκ. ΕΚΤ 3,7 δισεκ. και ELA 1 δισεκ.
Alpha: 10,5 δισεκ. ΕΚΤ 3,2 δισεκ. και ELA 7,3 δισεκ.
Eurobank: 9,7 δισεκ. ΕΚΤ 2,2 δισεκ. και ELA 1 δισεκ.
Πειραιώς: 4,7 δισεκ. ΕΚΤ 3,7 δισεκ. και ELA 1 δισεκ.
Τι θα συνέβαινε πρακτικά εάν σήμερα η Ελλάδα βρισκόταν σε περιβάλλον καθαρής εξόδου;
Το ELA από 21 δισεκ. θα εκτοξευόταν στα 35 δισεκ. ευρώ.
Βασική πηγή: bankingnews.gr
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας