Η αναξιοπιστία των δημοσκοπήσεων και το μικροσκόπιο στο ΠΑΜΑΚ

1961
δημοσκοπήσεων

Αναδημοσιεύουμε από το TVXS ρεπορτάζ για την έρευνα που ζητείται γύρω από τις δημοσκοπήσεις του ΠΑΜΑΚ, που όλο και περισσότεροι/ες διακρίνουν την εξόφθαλμη αναξιοπιστία τους.
Η αναξιοπιστία, ο σφετερισμός και η δημοσκοπική χειραγώγηση δεν είναι, όμως, χαρακτηριστικό μόνο του ΠΑΜΑΚ, πράγμα που εδώ και καιρό καταγγέλλει, σχεδόν, μόνη η Iskra!
Η αναξιοπιστία και η εξυπηρέτηση σκοτεινών συμφερόντων αφορούν το σύνολο, σχεδόν, των δημοσκοπικών εταιρειών, οι οποίες παίζουν πολιτικά παιχνίδια χειραγώγησης του πολιτικού σκηνικού πρώτα απ’ όλα υπέρ του βρώμικου σημερινού συστήματος, τα οποία φανατικά εξυπηρετούν και φυσικά, όπως μας έλεγαν στελέχη της ΛΑ.Ε, πρώτα απ’όλα εναντίον της Λαϊκής Ενότητας, ως της κύριας απειλής για την ανατροπή της σημερινής καθεστωτικής μνημονιακής πολιτικής και οικονομικής τάξης.
Αυτοί που προσφεύγουν, σύμφωνα με το TVXS κατά του ΠΑΜΑΚ το πράττουν για ιδιοτελείς και μόνο λόγους. Γιατί το ΠΑΜΑΚ ευνοεί σκανδαλωδώς τη ΝΔ σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν βγάζουν όμως τσιμουδιά για την PRORATA που αποτελεί τον δημοσκοπικό βραχίωνα του ΣΥΡΙΖΑ!
Αυτήν την ώρα ο χώρος των δημοσκοπήσεων χρειάζεται μια βαθιά δημοκρατική κάθαρση ενώ μια δημοκρατική ανατροπή στη χώρα πολύ σύντομα θα ρίξει φως στο πεδίο αυτό με ότι αυτό συνεπάγεται για τα κυκλώματα που τον λυμαίνονται.

Ν.Ζ

Στη συνέχεια παραθέτουμε το σχετικό ρεπορτάζ του TVXS:

Οι δημοσκοπήσεις του ΠΑΜΑΚ στο μικροσκόπιο: Ερωτήματα για μεθοδολογία και αξιοπιστία

Οι δημοσκοπήσεις του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), που παρουσιάζει σταθερά στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Νίκος Μαραντζίδης, και έχουν προκαλέσει πολλές αντιδράσεις λόγω ανεπιτυχών εκτιμήσεων, αναμένεται να μπουν στο μικροσκόπιο θεσμικής έρευνας σε ό,τι αφορά στη μεθοδολογία και την επιστημονική αξιοπιστία τους.
Το κομβικό ζήτημα, όπως επισήμαναν στη «Νέα Σελίδα» παλαιοί και γνωστοί δημοσκόποι, είναι ότι το ΠΑΜΑΚ δεν είναι μέλος του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκοπήσεων και Ερευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ), του επίσημου θεσμικού οργάνου των εταιρειών δημοσκοπήσεων, και ως εκ τούτου δεν υπόκειται σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους ούτε υποχρεούται να εμφανίσει τις βάσεις δεδομένων ή τη μεθοδολογία που χρησιμοποιεί.

Η μεθοδολογία
Το θέμα αυτό φέρνουν τώρα στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) τρεις βουλευτές – από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ και την Ενωση Κεντρώων – ζητώντας από την Ανεξάρτητη Αρχή «να κινήσει τις διαδικασίες ελέγχου και αποκατάστασης της ομαλότητας στον ευαίσθητο χώρο των ερευνών της κοινής γνώμης».
Οι τρεις βουλευτές -οι Πάνος Σκουρολιάκος (ΣΥΡΙΖΑ), Αθανάσιος Παπαχριστόπουλος (ΑΝΕΛ) και Ιωάννης Σαρίδης (Ενωση Κεντρώων)-, επικαλούμενοι και το ρεπορτάζ της «Νέας Σελίδας», με επιστολή τους στο ΕΣΡ ζητούν την παρέμβασή του, επισημαίνοντας ότι «το ΠΑΜΑΚ, ως μη μέλος του ΣΕΔΕΑ, δεν ελέγχεται όσον αφορά στο αμερόληπτο των ερευνών που διεξάγει». Οι βουλευτές ζητούν απαντήσεις για τη μεθοδολογία που ακολουθεί η εταιρεία δημοσκοπήσεων ΠΑΜΑΚ, θέτουν ζήτημα αδιαφάνειας για το προσωπικό που διενεργεί τις μετρήσεις και ερωτούν εάν η επίκληση του ονόματος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που χρησιμοποιεί «είναι έγκυρη ή ψευδεπίγραφη».
«Οι δραστηριότητες της ΠΑΜΑΚ», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή, «που έχουν να κάνουν με τις δημοσκοπήσεις που διενεργεί και οι οποίες παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις από την πραγματική εικόνα που παρουσιάζεται στη συνέχεια, έχουν γεννήσει πολλά ερωτήματα…
Ως μη μέλος του ΣΕΔΕΑ ακόμα, η εταιρεία δημοσκοπήσεων ΠΑΜΑΚ δεν υπόκειται σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους, δεν υποχρεούται να εμφανίσει τις βάσεις δεδομένων ή να ανακοινώσει τη μεθοδολογία που χρησιμοποιεί. Αδιαφάνεια υπάρχει και ως προς το ποιο ακριβώς είναι το προσωπικό που διενεργεί τις συνεντεύξεις.

  • Ποια είναι η εκπαίδευση την οποία έχει λάβει για τον συγκεκριμένο σκοπό, ποια η εμπειρία του και ποια η επαγγελματική του σχέση με τη Μονάδα;
  • Η επίκληση του ονόματος του πανεπιστημιακού ιδρύματος εντός του οποίου δραστηριοποιείται η ΠΑΜΑΚ είναι έγκυρη ή μήπως ψευδεπίγραφη;

Για όλα αυτά τα σοβαρά ερωτήματα που εγείρονται και που ζητούν απαντήσεις για την ομαλή πορεία του πολιτικού βίου στη χώρα μας, καλούμε το ΕΣΡ, ως καθ’ ύλην αρμόδιο φορέα, να κινήσει τις διαδικασίες ελέγχου και αποκατάστασης της ομαλότητας στον ευαίσθητο χώρο των ερευνών της κοινής γνώμης. Εναν χώρο που επηρεάζει την πολιτική μας ζωή και, βέβαια, τη ζωή των πολιτών στη χώρα μας».
Σύμφωνα με τη Νέα Σελίδα, η αξιοπιστία των μετρήσεων του ΠΑΜΑΚ αμφισβητείται κι από άλλες εταιρείες δημοσκοπήσεων που είναι μέλη του ΣΕΔΕΑ, ενώ ήδη η κυβέρνηση δρομολογεί παρεμβάσεις για να ενισχυθεί το πλαίσιο διαφάνειας και ελέγχων στην αγορά των μετρήσεων.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση αυτή είναι η συγκρότηση από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας «επιτροπής σοφών», η οποία θα επικουρήσει την Ελεγκτική Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΕΔΕΑ. Τελικός στόχος είναι να ιδρυθεί μια νέα Ανεξάρτητη Αρχή, στο πρότυπο του ΕΣΡ, για τις δημοσκοπήσεις, ώστε να μπει τέλος σε πιθανές πρακτικές χειραγώγησης της κοινής γνώμης.
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας