Βροχοπτώσεις και καταιγίδες σε όλη την Αττική. «Προστατευμένος» ο Τσίπρας στη Μάνδρα. Έρχεται μεσογειακός κυκλώνας

1820
μάνδρα

Επίσκεψη-αστραπή, για τα μάτια του κόσμου, πραγματοποίησε ο Αλ. Τσίπρας στη Μάνδρα, σε ένα προστατευμένο θωρακισμένο και απρόσβλητο περιβάλλον, μακριά από τα μάτια των κατοίκων, για να μην ακουστούν οι οιμωγές και οι κατάρες τους, υπό το άπλετο φως, όμως, των τηλεοπτικών φακών και προβολέων.
Ο πρωθυπουργός έφυγε άρον-άρον με το πρωθυπουργικό αεροπλάνο από το διπλανό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, για το ασφαλές Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, οι συνεχιζόμενες, όμως δυνατές βροχοπτώσεις διαμορφώνουν σκηνικό τρόμου κυρίως στην περιοχή της Μάνδρας και της Νέας Περάμου αλλά και σε ολόκληρη την Αττική.
Οι κάτοικοι των ευαίσθητων και πιο φτωχών περιοχών αναμένεται να περάσουν μια εφιαλτική νύχτα.
Η περιοχή της Μάνδρας αλλά και ολόκληρου του Λεκανοπεδίου δίνουν την εντύπωση ανυπεράσπιστου και ανοχύρωτου χώρου, με τις κρατικές δυνάμεις ανήμπορες, ανίσχυρες και απροετοίμαστες να συνδράμουν στην αντιμετώπιση των φυσικών φαινομένων.

Έρχεται μεσογειακός κυκλώνας

Ονομάστηκε «Ζήνωνας» αν και οι μετεωρολόγοι διαφωνούν μεταξύ τους για το πόσο δόκιμο είναι να «βαπτίζονται» τα φυσικά φαινόμενα. Συμφωνούν, όμως, σε κάτι: Ότι ένας μεσογειακός κυκλώνας με τροπικά χαρακτηριστικά θα «χτυπήσει» τη χώρα μας από αύριο το βράδυ. Ένας στρόβιλος μεγέθους ίσο με την Πελοπόννησο που αναμένεται να προκαλέσει νέο κύμα κακοκαιρίας με ισχυρές βροχοπτώσεις και ανέμους.
«Τον αποκαλούμε τροπικό κυκλώνα μεσογειακού τύπου γιατί οπτικά μοιάζει με τους τροπικούς κυκλώνες. Έχει «μάτι»- δηλαδή άνοιγμα- και σπειροειδή κίνηση γύρω από αυτό. Τέτοια φαινόμενα εμφανίζονται στη Μεσόγειο μία ή δύο φορές το χρόνο. Βέβαια δεν έχουν καμία σχέση με την ένταση και την ταχύτητά των κυκλώνων της Καραϊβικής», λέει ο ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Κώστας Λαγουβάρδος. «Ο πιο πρόσφατος κυκλώνας τέτοιου τύπου είχε εμφανιστεί το διήμερο 30-31 Οκτωβρίου του 2016 στην Κρήτη με ισχυρές καταιγίδες», προσθέτει.
Παρότι τα προγνωστικά μοντέλα μέχρι πριν από λίγες ημέρες δεν επιβεβαίωναν την εκδήλωση του φαινομένου, σήμερα η κατάσταση αποσαφηνίστηκε και οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο κυκλώνας θα κάνει την εμφάνισή του από αύριο το βράδυ. «Παρ’ όλ’ αυτά, δεν είμαστε ακόμη σε θέση να γνωρίζουμε την ακριβή πορεία του», δηλώνει ο κ. Λαγουβάρδος.
«Κατά τη διάρκεια της αυριανής ημέρας θα γνωρίζουμε περισσότερα. Εκτιμούμε ότι το Ιόνιο και η Δυτική Ελλάδα θα επηρεαστούν από τον μεσογειακό κυκλώνα με τα τροπικά χαρακτηριστικά, αλλά ακόμα είναι αρκετά νωρίς. Κυκλώνες τέτοιου τύπου έχει επικρατήσει να ονομάζονται medi-canes, από τη σύνθεση των λέξεων Mediterranean και hurricanes, συνοδεύονται από θυελλώδεις ανέμους και ισχυρές βροχοπτώσεις».
Από την πλευρά του ο μετεωρολόγος και διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς επισημαίνει ότι η δημιουργία στροβίλων μετά από κύματα κακοκαιρίας είναι ένα σύνηθες φαινόμενο: «Το χαμηλό βαρομετρικό που προκάλεσε τις βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών θα δημιουργήσει ένα μικρό στρόβιλο λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας που επικρατεί στο ανώτερο και το κατώτερο τμήμα της ατμόσφαιρας», εξηγεί.
«Αυτές οι ασταθείς αέριες μάζες θα κινηθούν ανατολικότερα και θα δώσουν νέο κύκλο βροχοπτώσεων που θα επηρεάσει την Αττική και την Ανατολική Ελλάδα. Το βράδυ του Σαββάτου προς την Κυριακή η κακοκαιρία θα επηρεάσει το Ανατολικό Αιγαίο μέχρι και τα Δωδεκάνησα. Παράλληλα, η κακοκαιρία θα συνεχιστεί στη Βόρεια Ελλάδα ενώ βελτίωση του καιρού αναμένεται από την Κυριακή», προσθέτει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας