Handelsblatt: Απογοητευτικές οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία

1605
handelsblatt

Στις διαφορετικές εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και της Κομισιόν για την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας αναφέρεται η  “Handelsblatt”, σημειώνοντας ότι η Ε.Ε. χαμηλώνει τις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης. H γερμανική οικονομική εφημερίδα  χαρακτηρίζει “κρύο ντους” για τον Αλέξη Τσίπρα την επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων της Κομισιόν για την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Η “Handelsblatt” υπενθυμίζει ειδικότερα ότι μόλις πριν από δυο εβδομάδες ο πρωθυπουργός είχε κάνει λόγο στη βουλή για ανάπτυξη μεγαλύτερη από 2% για φέτος. Η Κομισιόν όμως διόρθωσε προς τα κάτω τις περσινές προβλέψεις και τοποθετεί την ανάκαμψη πλέον στο 1,6% (από 2,7% το 2016). Με την εκτίμηση αυτή συμφωνεί και εσωτερικό έγγραφο του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Όπως αναφέρεται “η βελτίωση στον τομέα της απασχόλησης οφείλεται κυρίως στον τομέα του τουρισμού” που είναι καθαρά εποχιακή και συγκυριακή. Από το 23,6% πέρυσι η ανεργία μειώθηκε τον περασμένο Αύγουστο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ στο 20,6%. Πόκειται για ποσοστό ανεργίας που παραμένει “το υψηλότερο στην ΕΕ” αναφέρει το δημοσίευμα. Όσον αφορά στις επενδύσεις, η Ελλάδα δεν ανταποκρίνεται φέτος στις προσδοκίες, σημειώνει η εφημερίδα. Η φθινοπωρινή έκθεση της Κομισιόν αναθεωρεί δραστικά τις περυσινές εκτιμήσεις από το 13,7% στο 5,1%.
Το δημοσίευμα, τέλος, σημειώνει ότι αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις 4 Δεκεμβρίου -κι αυτό όχι μόνο στην Αθήνα- τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αναφορικά με την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ το τελευταίο τρίμηνο του 2017. “Τα στοιχεία αυτά θα δείξουν κατά πόσο η ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι σταθερή. Ο Τσίπρας είναι αισιόδοξος, αναμένει πρωτογενές πλεόνασμα 3% για το επόμενο έτος. Η Κομισιόν όμως είναι πιο επιφυλακτική και αναμένει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης των 2,5% για καθένα από τα επόμενα δύο χρόνια – αν υποτεθεί ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και νέων μέτρων είναι ομαλή και ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα προσαρμογής στα τέλη Αυγούστου 2018 ώστε στη συνέχεια να μπορεί να χρηματοδοτείται από τις αγορές. Αλλά ακόμη και με αυτόν τον ρυθμό ανάπτυξης, θα χρειαστεί σχεδόν μια δεκαετία προκειμένου οι οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας να επιστρέψουν στα επίπεδα προ της κρίσης”, σημειώνει η Handelsblatt.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας