Φρανκικό πραξικόπημα στην Καταλονία. Θλιβερός παρατηρητής η Ε.Ε.

1661
καταλονία

Με μισό εκατομμύριο Καταλανούς να διαδηλώνουν στη Βαρκελώνη υπέρ του δικαιώματός τους στην εθνική αυτοδιάθεση, η απόφαση της κυβέρνησης Ραχόι για άρση της αυτονομίας της Καταλονίας, θυμίζει τις πιο μαύρες εποχές του ισπανικού φρανκικού εθνικισμού. Όσο κι αν η απόφαση Ραχόι εμφανίζεται ως συνταγματικά νόμιμη, στην πραγματικότητα αποτελεί πραξικοπηματική παρέμβαση, με την αξιοποίηση ενός άρθρου (του 155), το οποίο έγινε αποδεκτό από τις εθνικές μειονότητες του ισπανικού κράτους στο πλαίσιο ενός συμβιβασμού, με την ελπίδα πως στο μέλλον, με κάποιον άλλο συσχετισμό δυνάμεων, θα μπορούσε να  ανατραπεί.
Η κινητοποίηση του καταλανικού λαού, πριν και κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του προέδρου Κάρλες Πουτζντεμόν, αποτέλεσε αναμφίβολα την πιο μαζική από τις διαδηλώσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα στη Βαρκελώνη.
Στις δηλώσεις του, ο Καταλανός πρόεδρος είπε ότι οι αποφάσεις της ισπανικής κυβέρνησης είναι οι “χειρότερες επιθέσεις” από την εποχή της δικτατορίας του Φράνκο. Όπως ανέφερε, ο λαός της Καταλονίας δεν μπορεί να αποδεχθεί τα μέτρα που αποφασίσθηκαν από την ισπανική κυβέρνηση, δεν θα δεχθεί το σχέδιο της Μαδρίτης για την αναστολή των τοπικών εξουσιών, ενώ κατήγγειλε ότι η ισπανική κυβέρνηση “κινείται εκτός του κράτους δικαίου”.

Ο Πουτζντεμόν ζήτησε από το τοπικό κοινοβούλιο να συνεδριάσει για να συζητήσει τα μέτρα που αποφασίσθηκαν από την ισπανική κυβέρνηση.

“Ζητώ τη σύγκληση της ολομέλειας του κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια της οποίας εμείς, οι εκπρόσωποι της κυριαρχίας των πολιτών, θα είμαστε σε θέση να αποφασίσουμε για την απόπειρα αυτή εξόντωσης της κυβέρνησής μας και τη δημοκρατίας μας και να ενεργήσουμε αναλόγως”, ανέφερε, ενώ απευθύνθηκε και στους ηγέτες αλλά και στους πολίτες της Ε.Ε. στα αγγλικά, λέγοντας πως αν οι θεμελιώδεις αξίες είναι σε κίνδυνο στην Καταλονία, τότε είναι και στην Ευρώπη.
Λίγη ώρα νωρίτερα ανάλογες δηλώσεις είχε κάνει και η πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου Κάρμε Φορκαντέλ, η οποία χαρακτήρισε την απόφαση του πρωθυπουργού της Ισπανίας να προχωρήσει στην καθαίρεση της κυβέρνησης της Καταλονίας και να οργανώσει νέες εκλογές “πραξικόπημα” και “επίθεση κατά της δημοκρατίας”.
“Ο πρωθυπουργός Ραχόι θέλει το κοινοβούλιο της Καταλονίας να σταματήσει να είναι ένα δημοκρατικό κοινοβούλιο και εμείς δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί αυτό”, είπε σε ομιλία της που μεταδόθηκε από την τηλεόραση. “Γι’ αυτόν τον λόγο θέλουμε να στείλουμε στους πολίτες αυτής της χώρας ένα μήνυμα αποφασιστικότητας και ελπίδας. Δεσμευόμαστε σήμερα, έπειτα από τη σοβαρότερη επίθεση κατά των καταλανικών θεσμών από συστάσεώς τους, στην υπεράσπιση της κυριαρχίας του κοινοβουλίου της Καταλονίας”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας