Στους δρόμους της εξέγερσης η Καταλονία, μετά το πραξικόπημα Rajoy. Σε βαθιά κρίση η ΕΕ, ως αυταρχικό εξάμβλωμα

2754
δρόμους

Στους δρόμους της εξέγερσης βρίσκεται η Καταλονία, μετά την αυταρχική και αντιδημοκρατική απόφαση της κυβέρνησης του Rajoy για αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας, την οργάνωση τοπικών εκλογών εντός έξι μηνών και την υπαγωγή στην κεντρική διοίκηση της Καταλονίας που βρίσκεται στα πρόθυρα της απόσχισης.
Εκατοντάδες χιλιάδες βρέθηκαν στους δρόμους της Βαρκελώνης για να καταδικάσουν τον φρανκισμό Rajoy  για την αντιδημοκρατική και αυταρχική στάση του, φωνάζοντας “ελευθερία” και “ανεξαρτησία”.
Από νωρίς το μεσημέρι πραγματοποιούνται συναυλίες από κατσαρόλες σε πολλές συνοικίες της Βαρκελώνης.

Το βράδυ η απάντηση Πουτζντεμόν

Ο Carles Pugdemont πρόκειται να κάνει επίσημη ανακοίνωση στις 21.00 τοπική ώρα (22.00 ώρα Ελλάδος). Έχει απειλήσει με σύγκληση του τοπικού κοινοβουλίου και μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας, εάν ενεργοποιηθεί το άρθρο 155.
Δυνάμεις του κυβερνητικού σχήματος της Καταλονίας ωθούν τον Pougdemont προς την εφαρμογή της εντολής του δημοψηφίσματος του Καταλανικού λαού, όμως ο 54χρονος πρώην δημοσιογράφος διστάζει μπροστά στις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης και την έλλειψη υποστήριξης από το εξωτερικό.

FC Barcelona: Στηρίζουμε τη Δημοκρατία στην Καταλονία

Η FC Barcelona από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι “υποστηρίζει τους δημοκρατικούς θεσμούς της Καταλονίας που έχουν επιλεγεί από τους πολίτες της”. “Θέλουμε να εκφράσουμε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη μας απέναντι σε όλους τους τομείς που έχουν πληγεί”, δήλωσε ο πρόεδρος της ομάδας Ζοζέπ Μαρία Μπαρτομέου.
Γαλλία και Γερμανία  καταδικάζουν τις αποσχιστικές ενέργειες
Η Γαλλία και η Γερμανία καταδίκασαν κατηγορηματικά τις αποσχιστικές του ενέργειες και η Ευρωπαϊκή Ενωση επανέλαβε ότι δεν θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Καταλονίας, η οποία θα αποκλεισθεί αυτομάτως από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τι ανακοίνωσε ο Rajoy

Επικαλούμενος το άρθρο 155 του Συντάγματος για πρώτη φορά στην ιστορία, ο Μαριάνο Ραχόι ζήτησε από τη Γερουσία να του δώσει εξουσιοδότηση για τη διάλυση του καταλανικού κοινοβουλίου, ώστε να προκηρυχθούν εκλογές και να διεξαχθούν εντός εξαμήνου.
Ο Ραχόι ζητεί επίσης η καταλανική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Κάρλες Πουτζμντεμόν να απεκδυθεί των εξουσιών της, οι οποίες θα ασκούνται “κατ΄αρχήν από τα (εθνικά) υπουργεία για όσο χρόνο διάστημα θα διαρκέσει αυτή η έκτακτη κατάσταση”.
“Ούτε η καταλανική αυτονομία ούτε η αυτόνομη διακυβέρνηση ανακαλούνται”, δήλωσε ο Μαριάνο Ραχόι, σε μία προσπάθεια να πείσει τους Καταλανούς, που είναι πολύ προσηλωμένοι στην αυτονομία που απέκτησαν μετά το τέλος της δικτατορίας του Φρανθίσκο Φράνκο το 1975.
Αλλά οι λεπτομέρειες των μέτρων, που δημοσιεύθηκαν αργότερα από τις υπηρεσίες του, δείχνουν ότι η Μαδρίτη θέλει να αναλάβει τα ηνία της διοίκησης της αυτόνομης κοινότητας, από την αστυνομία μέχρι τα δημόσια ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά δίκτυα και να θέσει υπό έλεγχο το τοπικό κοινοβούλιο.
Τα μέτρα αυτά πρέπει να εγκριθούν μέχρι τις 27 Οκτωβρίου από τη Γερουσία, όπου το Λαϊκό Κόμμα (PP) του Μαριάνο Ραχόι έχει την πλειοψηφία. Ο Ραχόι έχει εξασφαλίσει επίσης την υποστήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) και των κεντρώων Ciudadanos.

Τι προβλέπει το άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος

Το άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος επιτρέπει στην κεντρική κυβέρνηση να αναλάβει απευθείας τη διοίκηση ισπανικών ημιαυτόνομων περιοχών σε περιπτώσεις κρίσεων. Μέχρι στιγμής δεν έχει ενεργοποιηθεί στη χώρα, από τότε που αποκαταστάθηκε η δημοκρατία.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αν μια περιφερειακή κυβέρνηση “ενεργεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να απειλείται σοβαρά το γενικό συμφέρον της Ισπανίας”, η Μαδρίτη “μπορεί να αναλάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να την υποχρεώσει να συμμορφωθεί δια της βίας”.
Το άρθρο υποδιαιρείται σε δύο παραγράφους και έχει ως εξής:
1. “Εάν μία αυτόνομη κοινότητα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που της επιβάλλονται από το σύνταγμα ή άλλους νόμους ή πράττει με τρόπο ο οποίος ζημιώνει το γενικό συμφέρον της Ισπανίας, η κυβέρνηση, αφού υποβάλει επίσημη διαμαρτυρία στον Πρόεδρο της Αυτόνομης Κοινότητας και στο βαθμό που δεν θα ικανοποιηθεί από την απάντησή του, μπορεί, με την απόλυτη πλειοψηφία της Γερουσίας, να υιοθετήσει μέσα τα οποία η ίδια κρίνει απαραίτητα ώστε να επιβάλει την εκπλήρωση αυτών των υποχρεώσεων και τον σεβασμό του προαναφερθέντος γενικού συμφέροντος”.
2. “Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στην προηγούμενη παράγραφο, η κυβέρνηση μπορεί να δίνει οδηγίες προς όλες τις αρχές των Αυτόνομων Κοινοτήτων.”
Η Ισπανία υποδιαιρείται σε 17 Αυτόνομες Κοινότητες (Περιφέρειες), οι οποίες διαθέτουν τοπικά κοινοβούλια και τοπικές κυβερνήσεις – διοικήσεις οι οποίες λογοδοτούν σε αυτά. Ορισμένες από αυτές, όπως η Γαλικία, η Χώρα των Βάσκων και η Καταλονία, απολαμβάνουν ευρύτερα επίπεδα αυτονομίας, λόγω εθνικών – πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων.
Μολονότι το μοντέλο διάρθρωσης του ισπανικού κράτους έχει έντονο το στοιχείο της αποκέντρωσης, η χώρα είναι ενιαίο και όχι ομοσπονδιακό κράτος και σε καμία εκ των επαρχιών δεν αναγνωρίζεται δικαίωμα αυτοδιάθεσης – απόσχισης ή άσκησης εξωτερικής πολιτικής διάφορης από εκείνη της κεντρικής ισπανικής κυβέρνησης.
Η Καταλονία αυτή τη στιγμή απολαμβάνει μεγάλη αυτονομία περιλαμβανομένου του ελέγχου της αστυνομίας της, της παιδείας και της υγείας.
Η Καταλονία αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο της ισπανικής οικονομίας και οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας διατείνονται ότι η περιοχή συνεισφέρει υπερβολικά στην εθνική οικονομία. Αντίθετα, οι πολέμιοι της ανεξαρτησίας υποστηρίζουν ότι η Καταλονία είναι ισχυρότερη ως τμήμα της Ισπανίας και ότι πιθανή απόσχισή της μπορεί να επιφέρει οικονομική καταστροφή για ολόκληρη τη χώρα.
Περίπου 1.200 εταιρείες με έδρα την Καταλονία μετέφεραν ήδη την έδρα τους σε άλλες περιοχές της Ισπανίας έπειτα από το δημοψήφισμα, ενώ αυτή την εβδομάδα η Μαδρίτη αναθεώρησε προς τα κάτω, στο 2,3% του ΑΕΠ (από 2,6%) την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης της ισπανικής οικονομίας αποδίδοντάς το στην αβεβαιότητα λόγω της καταλανικής κρίσης.
Μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 155, το ισπανικό υπουργικό συμβούλιο προτείνει τη διάλυση της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας και τη διενέργεια τοπικών εκλογών τον Ιανουάριο καθώς και την ανάληψη του ελέγχου της 16.000 ανδρών αστυνομικής δύναμης της επαρχίας.
Έπειτα από τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τα επόμενα βήματα θα εξεταστούν από επιτροπή της Γερουσίας πριν από την τελική ψηφοφορία. Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) του Ραχόι έχει την πλειοψηφία στη Γερουσία, γεγονός που σημαίνει ότι οι προτάσεις θα υπερηψηφιστούν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας