Υποχώρηση Puigedemon. Αναστέλλει προσωρινά την κήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλωνίας.

1972
δημοσκοπήσεις

Ζητά διάλογο με Μαδρίτη
Σε υποχώρηση, που θα κριθεί αν είναι συντεταγμένη ή άτακτη, προέβη, κάτω από αναμενόμενες απειλές και πιέσεις, ο Πρόεδρος της Καταλονίας Carles Puigedemon, ο οποίος έχει σημασία να σημειώσουμε, ότι θεωρείται προσηλωμένος στην Ε.Ε.
«Θα σεβαστώ την απόφαση των Καταλανών για ανεξαρτησία» δήλωσε ο πρόεδρος της Καταλονίας Carles Puigedemon, ενώ παράλληλα άνοιξε παράθυρο διαλόγου με τη Μαδρίτη. Πάντως άφησε σαφείς αιχμές για την στάση της ισπανικής κυβέρνησης, καταγγέλλοντας τα επεισόδια βίας που σημειώθηκαν την ημέρα του δημοψηφίσματος.
Xωρίς να προχωρήσει – όπως πολλοί ανέμεναν- σε μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας, o καταλανός πρόεδρος τόνισε: «Με δημοκρατικό τρόπο ο λαός έδωσε εντολή για ανεξαρτησία. Όμως αναστέλλουμε την κήρυξη της μονομερούς ανεξαρτησίας για λίγες εβδομάδες, επειδή θέλουμε διάλογο με την Ισπανία».
Κάλεσε σε διάλογο την ισπανική κυβέρνηση, όπως είχαν προτείνει ως λύση ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Δήλωσε, ωστόσο, ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν υπέρ του ναι και με βάση αυτήν την «εντολή» θα πορευτεί. «Δεν είμαστε εγκληματίες, ούτε τρελοί. Είμαστε φυσιολογικοί άνθρωποι. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο. Δεν έχουμε τίποτα εναντίον της Ισπανίας. Θέλουμε να έχουμε καλύτερη επικοινωνία. Η σχέση μας δεν είναι υγιής εδώ και χρόνια και πλέον δεν είναι βιώσιμη» υπογράμμισε ο καταλανός πρόεδρος.
«Αυτό που θέλαμε ήταν ένα δημοψήφισμα ανάλογο με εκείνο που διεξήχθη στη Σκωτία για να έρθουν και οι δύο πλευρές σε διάλογο και να εξεταστούν και οι δύο απόψεις. Όμως συνεχώς προσκρούαμε στην άρνηση» δήλωσε στην ομιλία του ο Πουτζδεμόντ ο οποίος καθυστέρησε πάνω από μια ώρα να ξεκινήσει την εκφώνηση του λόγου του.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες τον ήθελαν να συνομιλεί με αξιωματούχους της ΕΕ και συγκεκριμένα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean Claude Juncker, ο οποίος είχε αναφερθεί στην ανάγκη νέων ενταξιακών διαπραγματεύσεων για να θεωρείται μέλος της ΕΕ μια ανεξάρτητη Καταλονία.
Στέλνοντας μήνυμα υπέρ της δημοκρατίας, ο Puigedemon θύμισε την περίοδο μετά τον θάνατο του Φράνκο, τότε που «η Καταλονία συνέβαλε στην ενίσχυση της δημοκρατίας της Ισπανίας».
«Θεωρούσαμε ότι το ισπανικό σύνταγμα που θεσπίστηκε το 1978 θα αποτελούσε υγιή πλατφόρμα για τη δημοκρατία. Αργότερα όμως συνειδητοποιήσαμε ότι η ισπανική κυβέρνηση ήθελε να μείνει σε αυτό, ενώ εμείς το βλέπαμε ως μεταβατικό στάδιο», τόνισε θυμίζοντας το 2005, τότε που 85% του καταλανικού κοινοβουλίου ενέκρινε την ισχύ νέου καθεστώτος για την Καταλονία.
«Δεν απειλώ κανέναν. Χρειάζεται να αποκλιμακωθεί η ένταση και όχι να τροφοδοτείται ο θυμός. Δεν θα συμφωνήσουμε ποτέ σε όλα με την Ισπανία, όμως ο μόνος δρόμος για να προχωρήσουμε μπροστά είναι η δημοκρατία και ο διάλογος. Κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τον διάλογο» τόνισε ο καταλανός πρόεδρος.
Ισπανία: Δεν αποδεχόμαστε την έμμεση ανακήρυξη ανεξαρτησίας

Στα ύψη παραμένει η αγωνία στην Ισπανία αφού η Καταλονία αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της χώρας.
«Mη αποδεκτή» χαρακτήρισε την στρατηγική του καταλανού προέδρου η ισπανική κυβέρνηση. «Μια έμμεση ανακήρυξη της ανεξαρτησίας που ακολουθείται κατόπιν σαφούς αναβολής δεν είναι αποδεκτή» δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο Γαλλικό Πρακτορείο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας