Ομαλά διεξάγονται οι εκλογές σε όλη τη Γερμανία. Συνολικά 61,5 εκατ. πολίτες προσέρχονται στις κάλπες. Από αυτούς τα τρία εκατομμύρια είναι νέοι ψηφοφόροι.
Τα εκλογικά κέντρα στις 299 εκλογικές περιφέρειες της χώρας άνοιξαν στις 9 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας). Εκείνη τη στιγμή θα ανακοινωθούν και τα πρώτα έξιτ πολ. Ένα πρώτο επίσημο αποτέλεσμα αναμένεται τα ξημερώματα της Δευτέρας.
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις από μεγάλα αστικά κέντρα, η συμμετοχή των ψηφοφόρων προμηνύεται μεγαλύτερη σε σχέση με τις εκλογές του 2013, που είχε φτάσει το 71,5%.
Την αισιοδοξία του για ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα εξέφρασε ο συμπροεδρεύων των Πρασίνων, Τζεμ Έτζντεμιρ,
Στις εκλογές συμμετέχουν συνολικά 42 κόμματα. Μόλις το 29% των υποψηφίων είναι γυναίκες. Με βάση τις δημοσκοπήσεις θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι επτά κόμματα θα ξεπεράσουν τη ρήτρα του 5% και θα εισέλθουν στην ομοσπονδιακή Βουλή (Bundestag).
Τα κόμματα αυτά θα είναι η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) και το βαυαρικό αδελφό κόμμα Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), τα οποία συγκροτούν κοινή ΚΟ υπό τη Μερκελ, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke), οι Πράσινοι, οι Φιλεύθεροι που επιστρέφουν μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας στη βουλή και, για πρώτη φορά, το δεξιό λαϊκίστικο κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).
Αύξηση στα μικρά, μείωση στα μεγάλα κόμματα
Αν επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά, θα πρόκειται για το πιο κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο από το 1949. Επιπλέον, το αποτέλεσμα αυτό θα σήμαινε ότι τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας υφίστανται σημαντικές απώλειες. Το 2013 οι συνασπισμός των χριστιανικών κομμάτων υπό την Άνγκελα Μέρκελ είχε φτάσει το 41,5% των ψήφων, ενώ οι σοσιαλδημοκράτες, με υποψήφιο καγκελάριο τότε τον πρώην υπουργό Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ, περιορίστηκαν στο 25,7%.
Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, τα θέματα που επηρεάζουν την ψήφο των πολιτών σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση είναι κυρίως το προσφυγικό και η μετανάστευση, η ασφάλεια και η καταπολέμηση της εγκληματικότητα, καθώς και οι κοινωνικές ανισότητες.
Εντυπωσιακό παραμένει το ποσοστό των αναποφάσιστων, που ξεπερνά το ένα τρίτο, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα δηλώνουν οι ερωτηθέντες στις δημοσκοπήσεις.