Οι πλημμύρες δεν πνίγουν μόνο τις ΗΠΑ

1964
μερα25

Την ώρα που η προσοχή όλων είναι στραμμένη στις δραματικές επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη στο Χιούστον των Ηνωμένων Πολιτειών, κι όπου μέχρι στιγμής οι νεκροί ανέρχονται σε 13 άτομα, μια άλλη ανθρώπινη τραγωδία παραμένει στη σκιά της επίσημης ενημέρωσης, σχεδόν στα αζήτητα της ειδησεογραφίας. Κι ας έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής περισσότερους από 1.200 νεκρούς. Κι ας είναι ίδια η αιτία που προκαλεί το θάνατο, με τις εικόνες της απόγνωσης να μοιάζουν απελπιστικά…
Το θέατρο αυτής της τραγωδίας βρίσκεται στην Ασία έχοντας ως επίκεντρο τις τελευταίες ώρες την Βομβάη της Ινδίας κι όλο το καλοκαίρι δύο ακόμη χώρες: το Νεπάλ και το Μπαγκλαντές. Κι εκεί η άμεση αιτία των θανάτων είναι οι πλημμύρες, με τις αρχές της Βομβάης να ανακοινώνουν το κλείσιμο των σχολείων και των κολεγίων για να περιοριστούν οι ανθρώπινες ζημιές, ενώ το αεροδρόμιο της πόλης θυμίζει πισίνα. Με βάση ανακοινώσεις των Ηνωμένων Εθνών και στις τρεις ασιατικές χώρες ο αριθμός των άμεσα θιγμένων, όσων δηλαδή είδαν το σπίτι, το κτήμα ή τη περιουσία τους να καταστρέφεται, έχει ανέλθει σε 41 εκ. άτομα! Η συντριπτική πλειοψηφία μάλιστα εξ αυτών συγκαταλέγεται στους πιο φτωχούς και εξαθλιωμένους, καθώς τα εύπορα στρώματα ανέκαθεν επέλεγαν για κατοικία τα υψηλότερα σημεία των πόλεων ώστε να προφυλαχθούν από τους μουσώνες που κάθε χρόνο ξεκινούν τον Ιούνιο και τελειώνουν τον Σεπτέμβριο.
Οι αντιθέσεις όμως δε σταματούν εδώ. Η Βομβάη είναι το χρηματοοικονομικό κέντρο της Ινδίας, κάτι σαν το Σίτι, με ένα πληθυσμό που υπερβαίνει τα 20 εκ. σε μια χώρα που οι κάτοικοι αγγίζουν τα 1,4 δισ. Κι ενώ προβάλλεται ως το πρότυπο της νέας Ινδίας που εντάσσεται με όρους ισχύος στον παγκοσμιοποιημένο καπιταλισμό κι όχι ως θεατής ή αντικείμενο υπερεκμετάλλευσης, την ίδια ώρα ετοιμάζεται να θάψει 1.000 πολίτες της, που πνίγηκαν στις λάσπες για να μπορεί η ελίτ να πνίγεται στο χρήμα…
Η ανθρώπινη καταστροφή που έπληξε την Ασία είναι ένα ακόμη σήμα κινδύνου για τις ασύμμετρες επιπτώσεις της υπεθέρμανσης του πλανήτη. Το κακό είναι πως αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις όλο και σπανιότερα συμπίπτουν με όσους πληρώνουν το λογαριασμό της υπερθέρμανσης…
*Πηγή: ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ (neaselidanews.gr).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας