Ο Macron βάζει τέλος στην «ενιαία» ΕΕ. Θεσμοποιεί ΕΕ ταχυτήτων με βαρόνους και δουλοπάροικους

3543
Macron

O Macron ανοίγει τα χαρτιά του και αποκαλύπτει το σχέδιο του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου της ΕΕ, το οποίο χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο τον προώθησε και τον στήριξε αφάνταστα για να κερδίσει την την Γαλλική Προεδρία.
Το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο και ιδιαίτερα το Γερμανικό και Γαλλικό οικονομικοπολιτικό κατεστημένο μπροστά στην βαθιά κρίση που διανύουν η ευρωζώνη και η ΕΕ επιζητούν μια νέα πολιτική και οικονομική αρχιτεκτονική για την Ευρώπη ικανή, υποτίθεται, να επιβιώσει στις νέες συνθήκες και να είναι, ταυτόχρονα, αποτελεσματική.
Ο Macron, μιλώντας ενωπίω των πρεσβευτών της Γαλλίας στο Παρίσι, έβαλε ταφόπετρα στην μεγάλη ενιαία ευρωζώνη και ΕΕ που γνωρίσαμε και οι οποίες, έτσι κι αλλιώς, έχουν γίνει μαλλιά κουβάρια, αποσυντίθενται και δεν έχουν κανένα μέλλον.
Ο  Μacron πρόβαλε, προφανώς μετά από παρασκηνιακή σε γενικές γραμμές συνεννόηση με την Merkel, το σχεδίασμα μιας νέας Γερμανο-Γαλλικής συμμαχίας ( στην ουσία Γερμανικής επικυριαρχίας με κομπάρσο παρά συνεταίρο, την Γαλλία) η οποία θα δεσπόζει απολύτως σε μια νέα διαιρεμένη σε πολλά σχήματα και τεμαχισμένη σε διαφορετικές ταχύτητες της ΕΕ.
Ο Macron μίλησε για μια “πρωτοπορία προθύμων” στην ουσία των πλέον ισχυρών οικονομιών, που στην περίμετρο του Γερμανο-Γαλλικού άξονα, θα οδηγούν την άμαξα, ενώ πίσω, σε σειρά από βαγόνια, θα ακολουθούν κατά σειρά ασθμαίνοντας σε ρόλου άφωνου δορυφόρου όλες οι άλλες χώρες κάτω από μια ευρύτατη ποικιλία καθεστώτων που θα φτάνουν μέχρι τα μέλη με ειδικές συμφωνίες.
Ο Macron πρόβαλλε καθαρά και κυνικά το σχέδιο  μιας νέας Ευρώπης με πρίγκιπες, βαρόνους και δουλοπάρικους  για την οποία η νεοαποικιοποίηση θα έχει καταστεί επίσημη πολιτική με ευρεία συναίνεση των θυμάτων.
Ο Macron σε αυτούς τους σχεδιασμούς έχει βρει φαίνεται παρά τις όποιες διαφορές πεδίο συνεννόησης με την Merkel.
Η τελευταία με παρέμβαση της από το Βερολίνο συμφώνησε με τη θέση του Schauble  για ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, ενώ πρόσθεσε ότι δεν αποκλείει την θεσμοθέτηση ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, ο οποίος θα ασκεί πιο σκληρή επιτήρηση και θα σφίγγει πιο ισχυρά την θηλιά της δημοσιονομικής πειθαρχίας και λιτότητας στις χώρες της ευρωζώνης.
Είναι προφανές ότι στο νέο Ευρωπαϊκό περιβάλλον για την Ελλάδα επιφυλάσσεται μια θέση προς τα τελευταία βαγόνια της δορυφορικής αφωνίας χωρίς κανένα ίχνος κυριαρχίας και αυτόνομης αναπτυξιακής δυναμικής.
Μέσα στο νέο αυτό πλαίσιο καθίσταται ακόμα πιο αναγκαία και πολύ πιο δυνατή η άμεση μετάβαση της Ελλάδος σε εθνικό νόμισμα και ρήξη με την ΕΕ στη βάση ενός νέου ριζοσπαστισμού και ενός νέου προγράμματος παραγωγικής ανασυγκρότησης και μετασχηματισμού.

Ν.Ζ

Το ρεπορτάζ

Στη συνέχεια παραθέτουμε ρεπορτάζ με τη ομιλία Macron:

Macron: Γαλλογερμανική συμμαχία για μια ΕΕ των «προθύμων», πολυτεμαχισμένη σε βαρόνους και δουλοπάροικους.

Υπέρ μίας «επανιδρυμένης Ευρώπης πολλών σχημάτων» που θα προωθεί όσα πρωτοπόρα κράτη μέλη επιθυμούν «να προχωρήσουν πιο μακριά» στη σύγκλιση των οικονομιών και των πολιτικών τους, τάχθηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.
Μετά τις βουλευτικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου στη Γερμανία, η Γαλλία θα καταθέσει προτάσεις για την ενίσχυση της οικονομικής και νομισματικής σύγκλισης και τη σύγκλιση των φορολογικών και κοινωνικών πολιτικών, είπε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους, κατά την πρώτη μεγάλη ομιλία του για την εξωτερική πολιτική, την οποία εκφώνησε ενώπιον των πρεσβευτών της Γαλλίας οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι.
Ψηλά στη γαλλική ατζέντα, όπως μετέδωσε το ΑΜΠΕ, βρίσκεται και η προοπτική εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής άμυνας παράλληλα με την οικοδόμηση μιας κοινής ενεργειακής πολιτικής με το βλέμμα στις κλιματικές προκλήσεις.
Το Brexit δείχνει πως «όταν η Ευρώπη δεν είναι παρά μια αγορά, απορρίπτεται», σχολίασε ο Μακρόν. Στο παρελθόν, οι χώρες της ΕΕ «δεν τολμούσαν ούτε να συνεδριάσουν στο σχήμα της ευρωζώνης για να μην στενοχωρήσουν άλλοι τους Βρετανούς, άλλοι τους Πολωνούς», πρόσθεσε εκφράζοντας τη λύπη του γι’ αυτό.
«Αυτό πρέπει να μας υποχρεώσει να είμαστε περισσότερο καινοτόμοι: οφείλουμε να σκεφτούμε μια Ευρώπη πολλών σχημάτων, να προχωρήσουμε μακρύτερα με όλους αυτούς που επιθυμούν να προχωρήσουν, χωρίς να εμποδίζονται από κράτη που επιθυμούν, και είναι δικαίωμά τους, να προχωρήσουν λιγότερο γρήγορα ή λιγότερο μακριά», συνέχισε.
Στη διάρκεια της πρόσφατης περιοδείας του στην ανατολική Ευρώπη, ο Μακρόν είχε καλέσει τους εταίρους του να ενταχθούν σ’ αυτή την «καρδιά» των περισσότερο πρόθυμων χωρών.
«Οφείλουμε να βγούμε από ένα δεσμευτικό πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να προχωρήσουμε αύριο με τους 27 ή τίποτα, με τους 19 ή τίποτα. Αυτό δεν είναι αλήθεια, ανέκαθεν προχωρούσαμε με μια πρωτοπορία της επιθυμίας, την οποία ακολουθούσαν μερικοί άλλοι», εξήγησε.
Για τη Γαλλία, «ο τόπος όπου κατασκευάζουμε τα εργαλεία της ισχύος μας, ο τόπος της κυριαρχίας μας σήμερα, είναι η Ευρώπη», υπογράμμισε ο Μακρόν, υπενθυμίζοντας τον κεντρικό ρόλο της γαλλογερμανικής συμμαχίας.
«Δεν πρέπει να αφήσουμε την Ευρώπη να βουλιάξει στη ρουτίνα ούτε να αφήσουμε την ανάγκη για προστασία στους εθνικιστές όλων των πλευρών», τόνισε κλείνοντας.
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας