Ευρώπη πολλών ταχυτήτων με πατρίκιους και πληβείους ζητεί ο Μακρόν

1434
μακρόν

Να βγούμε από το δεσμευτικό πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να προχωρήσουμε αύριο με “τους 27 ή τίποτα”, με τους «19 ή τίποτα» είπε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα πως θέλει μια Ευρώπη «επανιδρυμένη» και «με πολλά σχήματα», την οποία να ωθεί προς τα εμπρός μια «πρωτοπορία» χωρών οι οποίες θα θέλουν «να προχωρήσουν πιο μακριά» στη σύγκλιση των οικονομιών και των πολιτικών τους.

Μέσα στις προσεχείς εβδομάδες, μετά τις βουλευτικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου στη Γερμανία, «η Γαλλία θα κάνει προτάσεις στους εταίρους της για την ενίσχυση της οικονομικής και νομισματικής σύγκλισης και τη σύγκλιση των φορολογικών και κοινωνικών πολιτικών μας», δήλωσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους κατά την πρώτη μεγάλη ομιλία του για την εξωτερική πολιτική, την οποία εκφώνησε ενώπιον των πρεσβευτών της Γαλλίας οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι.
Ο Μακρόν θα προτείνει επίσης την εμβάθυνση της Ευρώπης της άμυνας και την οικοδόμηση «μιας αληθινής Ευρώπης του κλίματος και της ενέργειας».
Το Brexit δείχνει πως «όταν η Ευρώπη δεν είναι παρά μια αγορά, απορρίπτεται», δήλωσε. Στο παρελθόν, οι χώρες της ΕΕ «δεν τολμούσαν ούτε να συνεδριάσουν στο σχήμα της ευρωζώνης για να μην στενοχωρήσουν άλλοι τους Βρετανούς, άλλοι τους Πολωνούς», πρόσθεσε εκφράζοντας τη λύπη του γι’ αυτό.
«Αυτό πρέπει να μας υποχρεώσει να είμαστε περισσότερο καινοτόμοι: οφείλουμε να σκεφτούμε μια Ευρώπη πολλών σχημάτων, να προχωρήσουμε μακρύτερα με όλους αυτούς που επιθυμούν να προχωρήσουν, χωρίς να εμποδίζονται από κράτη που επιθυμούν, και είναι δικαίωμά τους, να προχωρήσουν λιγότερο γρήγορα ή λιγότερο μακριά», συνέχισε.

Στη διάρκεια της πρόσφατης περιοδείας του στην ανατολική Ευρώπη, είχε ήδη καλέσει τους εταίρους του να ενταχθούν σ’ αυτή την «καρδιά» των περισσότερο πρόθυμων χωρών.
«Οφείλουμε να βγούμε από ένα δεσμευτικό πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να προχωρήσουμε αύριο με “τους 27 ή τίποτα”, με τους 19 ή τίποτα. Αυτό δεν είναι αλήθεια, ανέκαθεν προχωρούσαμε με μια πρωτοπορία της επιθυμίας, την οποία ακολουθούσαν μερικοί άλλοι», εξήγησε σήμερα.
Για τη Γαλλία, «ο τόπος όπου κατασκευάζουμε τα εργαλεία της ισχύος μας, ο τόπος της κυριαρχίας μας σήμερα, είναι η Ευρώπη», δήλωσε υπενθυμίζοντας τον κεντρικό ρόλο της γαλλογερμανικής συμμαχίας.
Υπογραμμίζοντας την πίστη του σε «μια Ευρώπη που προστατεύει», επικαλέσθηκε ιδιαίτερα τη μεταρρύθμιση του δικαίου του ασύλου και την βελτίωση της προστασίας έναντι του ντάμπινγκ.
Ο Μακρόν ζήτησε «να μην αφήσουμε την Ευρώπη να βουλιάξει στη ρουτίνα ούτε να αφήσουμε την ανάγκη για προστασία στους εθνικιστές όλων των πλευρών».
Ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε τέλος πως η Γαλλία και οι χώρες που το θέλουν θα οργανώσουν μέσα στους επόμενους μήνες «δημοκρατικές συνελεύσεις για να συνδέσουμε καλύτερα τους συμπολίτες μας με έναν στοχασμό για το μέλλον της Ευρώπης».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας