Ανάμεσα στα 113 αντικοινωνικά προαπαιτούμενα, που η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους δανειστές να εφαρμοστούν μέχρι τον Ιούλη του 2018 στα πλαίσια της 3ης αξιολόγησης του μνημονίου που ξεκινά τον προσεχή Οκτώβρη, υπάρχουν δέκα από αυτά (53, 68, 74, 75, 76, 97, 105, 106, 107) που αφορούν στις πολιτικές κοινωνικής προστασίας. Αυτά, εάν εφαρμοστούν, θα οδηγήσουν τα ΑμεΑ, τις υπόλοιπες ευπαθείς ομάδες και τις οικογένειές τους σε κοινωνική «ευθανασία».
Συγκεκριμένα, περιλαμβάνουν επαναξιολόγηση από τα ΚΕΠΑ όλων των ΑμεΑ και κυρίως περικοπές προνοιακών επιδομάτων, αναπηρικών συντάξεων και άλλων κοινωνικών, υγειονομικών, οικογενειακών και προνοιακών παροχών καθώς και περιορισμό των δικαιούχων.
Πιο συγκεκριμένα, μέχρι την 1η Ιανουαρίου η κυβέρνηση θα κληθεί να προωθήσει τη δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης των προνοιακών επιδομάτων στα πρότυπα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), αν και ήδη εκφράζονται από το αναπηρικό και γονεϊκο κίνημα σοβαρές αντιρρήσεις ως προς την αποτελεσματικότητα του, και κυρίως εύλογοι φόβοι και εκτιμήσεις ότι θα δυσκολέψει τις ζωές χιλιάδων ανήμπορων ανθρώπων.
Η μνημονιακή λογική ως προς την ενσωμάτωση όλων των προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων στο επονομαζόμενο λεγόμενο εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα θα οδηγήσει σε πλήρη ανατροπή, επαναξιολόγηση, ακόμα και κατάργηση πλήθους επιδομάτων αναπηρίας (μειώσεις άνω του 50% επί του συνόλου), στα οικογενειακά (θα υπάρξουν αναπροσαρμογές προς τα κάτω), στα φοιτητικά βοηθήματα, αυτά της στέγασης κλπ και θα μειωθούν δραστικά οι δικαιούχοι τους.
Χιλιάδες πολίτες με αναπηρίες θα επανακληθούν στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας για επανεξέταση και θα ταλαιπωρηθούν λόγω της κατάστασης της υγείας του αφάνταστα, ώστε να αποδείξουν με ακόμα πιο αυστηροποιημένα κριτήρια ότι όντως έχουν πρόβλημα αναπηρίας και στις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες να αποδείξουν ότι η εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση είναι τέτοια που τελικά θα δικαιολογεί το να παίρνουν αυτά τα χρήματα. Είναι, όμως, γνωστό ότι τα προνοιακά και κοινωνικά επιδόματα δίνονταν λόγω της κατάστασης της αναπηρίας τους και αποκλειστικά για την κάλυψη των αναγκών και των δυσκολιών που πηγάζουν από αυτή.
Με τα μέτρα αυτά τα ΑμεΑ και οι ευπαθείς ομάδες θα οδηγηθούν σε οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση με μόνο στόχο την μείωση των δημόσιων κοινωνικών δαπανών για την εξυπηρέτηση των δανειστών και ενός αβίωτου, επαχθούς και άδικου δημοσίου χρέους.
Τα ΑμεΑ, οι ευπαθείς ομάδες και οι οικογένειές τους έχουν πληγεί με τον πιο σκληρό τρόπο από τα μνημόνια της λιτότητας, που αύξησαν δραματικά τη διαχρονική ανεργία και φτώχεια τους και την πρόσβασή τους στις δημόσιες δομές και υπηρεσίες υγείας, που τις έχουν ανάγκη πολύ περισσότερο από τον καθένα μας.
Τα νέα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης του μνημονίου προορίζουν τα ΑμεΑ για τον κοινωνικό «Καιάδα»
Το αναπηρικό και γονεϊκό κίνημα και οι συλλογικοί φορείς του, μπορούν και πρέπει να οργανώσουν τη μαζική και μαχητική αντίσταση των ΑμεΑ, των ευπαθών ομάδων και των οικογενειών τους, στη νέα ανθρωποκτόνα λαίλαπα μνημονιακών μέτρων σε βάρος της υγείας και της ίδιας της ζωής τους, για μία ποιοτική ζωή και για την αξιοπρέπειά τους. Ότι κατάκτησαν μέχρι σήμερα το πέτυχαν με τους ενωτικούς αγώνες τους και αξίζουν και δικαιούνται την αγωνιστική αλληλεγγύη όλου του λαού και της νεολαίας.
* Ο Δημήτρης Στρατούλης είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της ΛΑ.Ε και πρώην αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης.