Επανέρχεται εν μέρει σε ισχύ το απαράδεκτο αντιμεταναστευτικό διάταγμα Τραμπ

1630
διάταγμα

Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών δικαίωσε εν μέρει τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, διατάσσοντας την μερική εφαρμογή του απαράδεκτου αντιμεταναστευτικού διατάγματός του, εν αναμονή της εξέτασης του θέματος επί της ουσίας, το φθινόπωρο.
Το διάταγμα που απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ στους κατοίκους έξι μουσουλμανικών χωρών (Συρία, Λιβύη, Ιράν, Σουδάν, Σομαλία και Υεμένη) θα εφαρμόζεται για τα πρόσωπα που «δεν έχουν εγκαθιδρύσει μια σχέση αγαθής προαίρεσης με κάποιο πρόσωπο ή μια οντότητα στις ΗΠΑ».
Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου συνιστά προσωρινή νίκη για τον Τραμπ, δεδομένου ότι η εφαρμογή του διατάγματός του είχε ανασταλεί από πρωτοβάθμια δικαστήρια και εφετεία.
Οι εννέα δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου δέχτηκαν τη μερική εφαρμογή του και επιπροσθέτως δέχτηκαν να εξετάσουν το ζήτημα, γεγονός που σημαίνει ότι ο Τραμπ έχει την ευκαιρία να πετύχει άλλη μια, τελική, δικαστική νίκη που θα ακυρώνει τις προηγούμενες αποφάσεις.
Το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι θα ακούσει τα επιχειρήματα περί της νομιμότητας του διατάγματος όταν ξεκινήσει η επόμενη δικαστική περίοδος, τον Οκτώβριο.
O ίδιος ο Τραμπ χαρακτήρισε την απόφαση ως «ξεκάθαρη νίκη» για την ασφάλεια των ΗΠΑ. Ο αμερικανός πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι η απόφαση του επιτρέπει να χρησιμοποιήσει «ένα σημαντικό εργαλείο» για την προστασία των ΗΠΑ.
Το επίμαχο διάταγμα του Τραμπ, το οποίο έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό προέβλεπε απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ για υπηκόους επτά χωρών για διάστημα 90 ημερών και απαγόρευση εισόδου για διάστημα 120 ημερών για πρόσφυγες από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου. Σε αυτό το χρονικό διάστημα η κυβέρνηση θα επανεξετάσει τις διαδικασίες ελέγχου των νέων αφίξεων.
«Η απαγόρευση εισόδου σε μουσουλμάνους παραβιάζει τη θεμελιώδη συνταγματική αρχή σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση δεν μπορεί να δείχνει εύνοια ή να κάνει διακρίσεις σε βάρος μιας θρησκείας. Τα δικαστήρια απέτρεψαν κατ’ επανάληψη αυτή τη μεροληπτική απαγόρευση. Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει τώρα την ευκαιρία να την ακυρώσει οριστικά» είπε από την πλευρά του ο Όμαρ Τζάντουατ, δικηγόρος της οργάνωσης ACLU που προασπίζεται τις ατομικές ελευθερίες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας