Τραπεζικό σύστημα μοχλός παραγωγικής ανόρθωσης της οικονομίας

2093
κακέκτυπο

Επιχειρώντας να περιγράψουμε συνοπτικά τις καταστάσεις που βιώνουμε σήμερα στο τραπεζικό σύστημα ,θα τις χαρακτηρίζαμε ως καταστάσεις νεκροφάνειας.Το τραπεζικό σύστημα “συμβάλει” στην παραγωγική διαδικασία ,πουλώντας αποκλειστικά P.O.S και ασφαλιστικά προγράμματα ,διαπραγματεύεται με τα “funds” την πώληση ενήμερων και ληξιπρόθεσμων δανειακών χαρτοφυλακίων και ρυθμίζει με ατελέσφορο τρόπο οφειλές λαϊκών οικογενειών ,διευρύνοντας ένα φαύλο κύκλο πρόσκαιρων αποτελεσμάτων.
Παρά τις τρείς ανακεφαλαιοποιήσεις ,παρά τις σκανδαλώδεις ρυθμίσεις φοροαπαλλαγών για είκοσι χρόνια ,οι αδρανείς τράπεζες μειώνουν ακόμη περισσότερο τα ποσοστά πιστωτικής επέκτασης ,επενδύοντας στη σιγουριά πως αν χρειαστεί και στο μέλλον ,οι εθελόδουλες κυβερνήσεις και οι χρηματοπιστωτικές ελίτ της Ε.Ε. θα προστρέξουν και πάλι σε άμεση βοήθεια .
Το τελευταίο χρονικό διάστημα και προκειμένου να αποκρυβούν τα δυσβάστακτα μέτρα της συμφωνίας του 4ου μνημονίου ,γινόμαστε μάρτυρες της προσπάθειας να δημιουργηθεί η επίπλαστη ευφορία για την ανάπτυξη που έρχεται , η “φυγή προς τα μπρος ” σε όλους τους τομείς της οικονομίας .
Μπορεί να εγκαταλείφθηκαν τα σχέδια για τράπεζες ειδικού σκοπού ή για παράλληλο τραπεζικό σύστημα ,αλλά οι εξαγγελίες για ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών χρημ/σης αποτελούν και πάλι πομφόλυγες ,των γνωστών κυβερνητικών πρακτικών επικοινωνιακού χαρακτήρα.
Ευτυχώς που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παραδέχτηκε πρόσφατα ( 30/4 ) ότι όλες οι προτάσεις για το λεγόμενο παράλληλο τραπεζικό σύστημα απορρίφθηκαν μετ’επαίνων από τους δανειστές.
Η πλήρης υποταγή στο ευρωσύστημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΑ-ΑΝΕΛ ,η πλήρης εξάρτηση από τους απολυταρχικούς μηχανισμούς της ΕΚΤ , που επέβαλε τα capital controls ,που καθορίζει της επιτοκιακή πολιτική ,αλλά κυρίως στερεί με κάθε μέσο την ρευστότητα ,θέτει επιτακτικά και εμφατικά ,ξανά και ξανά,το ζήτημα της απελευθέρωσης από τον ζυγό των περίφημων μηχανισμών στήριξης και χρημ/σης ,ESM,ELA,QE.
Η προγραμματισμένη μετάβαση στο εθνικό νόμισμα και η επεξεργασία ενός συνεκτικού προγράμματος οικονομικής ανασυγκρότησης ,προσδίδει στο τραπεζικό σύστημα ,κυρίαρχο ρόλο ,για να αποτελέσει τον μοχλό της παραγωγικής ανόρθωσης .
Σ’ένα ριζοσπαστικό ,προοδευτικό πρόγραμμα παραγωγικής ανόρθωσης πρέπει να ληφθούν υπόψη συγκεκριμένα δεδομένα:
παρά τις καταστροφικές συνέπειες της μνημονιακής επταετίας ,ο παραγωγικός ιστός της χώρας δεν έχει καταστραφεί ανεπανόρθωτα ,παραμένει αδρανής και μπορεί να ανασυγκροτηθεί με την ενίσχυση και διεύρυνση της παραγωγικής βάσης ,αύξηση της απασχόλησης και του εθνικού εισοδήματος .
Από τη συνθήκη του Μάαστριχτ και τα σύμφωνα σταθερότητας ως τα μνημόνια ,η αδρανοποίηση σημαντικών τομέων της αγροτικής οικονομίας ,η συνεχής απομείωση παγίου κεφαλαίου στην βιομηχανία,η καταστροφή μέχρι τελικής εξαφάνισης μεταποιητικών μονάδων ,η κατάρρευση του κατασκευαστικού κλάδου ,διόγκωσαν συνειδητά και ελεγχόμενα τον τριτογενή τομέα.
Σε μια οικονομία που λειτουργεί σε καθεστώς πλήρους εξάρτησης ,όταν το 80% της δραστηριότητας καλύπτει η παροχή υπηρεσιών ,ο εθνικός σχεδιασμός της παραγωγικής ανόρθωσης καθίσταται απαραίτητος ,πέρα και έξω από τις επιδιώξεις των ευρωενωσιακών ελίτ ,της εγχώριας ολιγαρχίας ,του τραπεζικού κατεστημένου .
Η ανάκτηση της νομισματικής κυριαρχίας ,σε συνθήκες ρήξης και σύγκρουσης με την Ε.Ε. ,θα αναβιώσει παραγωγικούς κλάδους και προϊόντα ,θα καλύψει τις λαϊκές καταναλωτικές ανάγκες , θα επιφέρει αύξηση εξαγωγών .
Ένα νέο εθνικοποιημένο- κοινωνικοποιημένο τραπεζικό σύστημα ,απαλλαγμένο από την κηδεμονία αποικιοκρατικών θεσμών ,απαλλαγμένο από τους ισόβιους τραπεζίτες της ιδιοτελούς διαχείρισης ,των σκανδάλων και της ποινικής ασυλίας ,με την ανάκτηση του εκδοτικού προνομίου και του ελεγκτικού ρόλου της Τράπεζας Ελλάδας ,θα συμβάλει καθοριστικά :
-στην επεξεργασία σε ετησιοποιημένη βάση χρηματοπιστωτικού προγράμματος παροχής ρευστότητας μέσω του εθνικού νομίσματος.
_στην χρημ/ση με θεσμοθετημένα κριτήρια δημοσίων επενδύσεων και αναπτυξιακών έργων της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης .
-στην αναζωπύρωση κλαδικών δραστηριοτήτων στον χώρο της μεταποίησης και στην αναγέννηση σε νέες βλασεις της συνεταιριστικής οικονομίας.
στην προσπάθεια επανίδρυσης της ΑΤΕ ,ώστε να αποτελέσει τον χρηματοδοτικό μοχλό ,στα πλαίσια ενός νέου σχεδιασμού και ταχείας ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα.
-στην αποτελεσματική λειτουργία ειδικών πιστωτικών φορέων όπως είναι το ΤΠΔ και το ΕΤΕΑΝ .
-στην εκπόνηση προγραμμάτων λαϊκής στέγης και στην χρημ/ση σύμφωνα με τις οικιστικές ανάγκες των λαϊκών οικογενειών .
-στην επαναλειτουργία του ΤΤ ,στην εγγύηση των λαϊκών αποταμιεύσεων ,με επιτόκια που θα εξασφαλίζουν ελάχιστη απόδοση πέρα από τις κερδοσκοπικές λογικές των τραπεζικών καρτέλ.
Όλα αυτά που παρατίθενται παραπάνω ,προϋποθέτουν ότι θα έχει προηγηθεί η εξυγίανση των χαρτοφυλακίων από τα “δανεικά κι αγύριστα” των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων .Η γενναία σεισάχθεια και η ρύθμιση με κοινωνικά κριτήρια των ληξ/μων δανείων ,θα δώσει τη δυνατότητα στο νέο τραπεζικό σύστημα να επικεντρωθεί στον βασικό ρόλο υλοποίησης μιας νέας αναπτυξιακής προσπάθειας με εθνικό σχεδιασμό ,έξω από την ευρωζώνη και σε ρήξη με την Ε.Ε. ,ως την οριστική έξοδο απ’αυτή.
Θα αναδειχθούν δυσκολίες ,θα προκύψουν προβλήματα πιέσεις ,απ’αυτούς που θα συνειδητοποιούν με την προοδευτική πορεία των εξελίξεων ,ότι χάνονται προνόμια και κεκτημένα πολλών ετών ,μέσα στον ίδιο τον πυρήνα της καπιταλιστικής οικονομίας.
Οι οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις της ολιγαρχίας θα πολεμήσουν λυσαλέα την προσπάθεια να δημιουργηθεί τραπεζικό σύστημα που θα καλύπτει τις ανάγκες της κοινωνίας και θα έχει σαφή ταξικό προσανατολισμό.
Μαζί με τους κοινωνικούς και εργατικούς αγώνες που θα ξεδιπλώνονται θα συνεχίσουμε να επεξεργαζόμαστε, να προτείνουμε ,να προβάλουμε την μοναδική,ρεαλιστική άμεση πρόταση διεξόδου :
-έξοδος από την ευρωζώνη,ανάκτηση της νομισματικής κυριαρχίας.
-εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση του πιστωτικού συστήματος.
κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο των αντιμνημονιακών ριζοσπαστικών πατριωτικών δυνάμεων ,για τη δημοκρατική ανατροπή ,για την απαλλαγή από τα μνημόνια και τους διαχειριστές τους .-
*Εισήγηση το Πάρη Λιάτσου στην Ημερίδα της ΛΑ.Ε για το Χρηματοπιστωτικό

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας