Σειρά στις κακουργηματικές ποινικές διώξεις πρέπει να πάρουν όλοι οι τραπεζίτες και φυσικά τα οικονομικά επιτελεία και οι πρωθυπουργοί όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων.
Κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος απήγγειλε η Εισαγγελία Πρωτοδικών, σε βάρος του πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλου, του πρώην προέδρου του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα, καθώς και στελεχών των δύο τραπεζών, για ενέργειες που έβλαψαν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων το 2009.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, η δίωξη αφορά το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και βαρύνει τον άλλοτε επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς και αυτό της ηθικής αυτουργίας στην απιστία, για το οποίο διώκεται ο πρώην επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας.
Μαζί με τους δύο πρώην επικεφαλής της ΤτΕ και της Πειραιώς, διώκονται και στελέχη της ΤτΕ κατά το επίδικο χρονικό διάστημα, καθώς και στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, ανάμεσα στα οποία είναι και ο τότε αντιπρόεδρος του ΔΣ και διευθύνων σύμβουλος, Θεόδωρος Πανταλάκης.
Η δίωξη παραγγέλθηκε από τον οικονομικό εισαγγελέα, Παναγιώτη Αθανασίου, μετά από έρευνα που διενεργήθηκε από την επίκουρη οικονομική εισαγγελέα, Ελένη Μιχαλοπούλου, η οποία, σε πόρισμα που παρέδωσε στον προϊστάμενό της, καταλογίζει στην κεντρική τράπεζα της χώρας ότι δεν προστάτεψε, ως όφειλε, τα αποθεματικά Ασφαλιστικών Ταμείων και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, με αποτέλεσμα να χαθούν εκατομμύρια προς όφελος της Τράπεζας Πειραιώς.
Όπως αναφέρεται στο πόρισμα, η ΤτΕ ως διαχειριστής του ΚΚ όχι μόνο παρέβη τους κανόνες διαχείρισης που έθεσε ο νόμος, η πολιτική της και οι αρχές χρηστής διαχείρισης, των χρηστών ηθών και του κοινωνικοοικονομικού σκοπού της διαχείρισης, αλλά η παράβαση αυτή έγινε κατά αντικειμενική κρίση προφανώς, πρόδηλα, κατά κατάχρηση της διαχειριστικής εξουσίας αντίθετα προς τα συμφέροντα και το σκοπό του ΚΚ.
Στο πόρισμα αναφέρεται ότι στο PSΙ το Κοινό Ταμείο ζημιώθηκε επιπλέον 53,5% επί του ποσού του 1,9 δισ. ευρώ, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς ωφελήθηκε αφού τα ομόλογα που αγόρασε δεν μπήκαν στο PSI.
Η έρευνα ξεκίνησε μετά από μηνυτήριες αναφορές ασφαλιστικών φορέων και ΝΠΔΔ, των οποίων τα διαθέσιμα αποτελούν το Κοινό Κεφάλαιο (ΚΚ) που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος.
Λέτε να αρχίζει να σπάει το απόστημα;
H κίνηση και εξυπακούεται η έρευνα, της επίκουρης οικονομικής εισαγγελέα Ελένης Μιχαλοπούλου, υπήρξαν εξαιρετικές και γενναίες.
Το ίδιο ελπίζουμε και η δίωξη και που παραγγέλθηκε σε βάρος των μεγαλοσχημόνων Προβόπουλου, Σάλλα.
Και στους δυο δικαστές αξίζουν έπαινοι για την τόλμη τους.
Το ερώτημα που προκύπτει και βρίσκεται στα χείλη όλων είναι: Μήπως έχει αρχίσει να σπάει το απόστημα και η ”ομερτά”;
Θα προχωρήσει αυτή η υπόθεση της δίωξης σε βαθμό κακουργήματος μέχρι το τέλος;
Ή στην πορεία θα πέσουν πάνω λυτοί και δεμένοι για να κουκουλώσουν την υπόθεση;
Ήδη όλα τα συστημικά μέσα ενημέρωσης τηρούν, σχεδόν, σιγήν ιχθύος για τις συγκεκριμένες διώξεις, ενώ έχουν ξεσκιστεί για να βγάλουν λάδι τον Μιχ. Σάλλα στην άλλη ποινική δίωξη που υπέστη προ ημερών.
Η κακουργηματική δίωξη κατά Προβόπουλου και Σάλλα πρέπει να γίνει η αρχή.
Η αρχή για να προχωρήσουν οι έρευνες και οι διώξεις σε έκταση και σε βάθος και να συμπεριλάβουν όλο το τραπεζικό και διαπλεκόμενο ολιγαρχικό λόμπυ και βεβαίως όλους, σχεδόν, που κατείχαν υπουργικές οικονομικές θέσεις και πρώτα απ’ όλα τους πρωθυπουργούς στα μνημονιακά χρόνια.
Για να προχωρήσουν, όμως, αυτές οι υποθέσεις, απαιτούν μεγάλη κινηματική αγωνιστική λαϊκή στήριξη και όχι τον λαό στον καναπέ να βρίζει αλλά να λέει ότι ”δεν γίνεται τίποτα” και να στρέφεται επί δικαίων και αδίκων με το ”όλοι το ίδιο είναι”, καλύπτοντας έτσι από τα πράγματα τους καρεκλοθήρες μνημονιακούς και εθελόδουλους κυβερνώντες όλα τα τελευταία χρόνια και ταυτίζοντας τους με όσους υποστηρίζουν, με θυσίες και στην πράξη, αρχές και αξίες και προτείνουν ένα ρεαλιστικό αντιμνημονιακό δρόμο ανόρθωσης για τη χώρα.
Η χώρα χρειάζεται να τελειώσει με την παλιά εθελόδουλη, ”δοσιλογική”, ολιγαρχική μνημονιακή πολιτική τάξη.
Η χώρα χρειάζεται κάθαρση σε βάθος, ως μείζον πολιτικό αίτημα και ως πολιτική μεγάλης εμβέλειας για να ανοίξουν καινούργιοι δρόμοι για τη χώρα με εθνικό νόμισμα και ριζοσπαστικό πρόγραμμα παραγωγής, θέσεων εργασίας και στήριξης μισθών, συντάξεων, μικρών επαγγελματιών, αγροτιάς και μικρών επιχειρήσεων.
Τ. Τερζής