Σύμφωνα με το διεθνές τμήμα του πρακτορείου, το υεμενίτικο Saba μετέδωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης έθεσαν στο στόχαστρο στρατηγικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας στην περιοχή Jizan, στο πλαίσιο της τελευταίας στρατιωτικής τους επιχείρησης.
Την ίδια στιγμή, το Ιράν προειδοποίησε τη Συρία ότι μια ενδεχόμενη στρατιωτική εισβολή στον Λίβανο θα μπορούσε να έχει εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες για τη Δαμασκό, ακόμη και να θέσει στο στόχαστρο το προεδρικό μέγαρο.
Η Τεχεράνη φέρεται να διεμήνυσε στη συριακή ηγεσία ότι, εάν συριακές δυνάμεις περνούσαν τα σύνορα με τον Λίβανο, το Ιράν θα μπορούσε να ενεργοποιήσει πολλαπλά μέτωπα εντός της Συρίας και να πλήξει εκατοντάδες στόχους, μεταξύ των οποίων και το προεδρικό μέγαρο.
Ωστόσο ούτε η αμερικανική πλευρά φαίνεται αμέτοχη στο σκηνικό ανάφλεξης, αφού με απόφαση του Πενταγώνου αποστέλλει εσπευσμένα το αεροπλανοφόρο USS George Washington στη Μέση Ανατολή, προκειμένου να αντικαταστήσει το USS Abraham Lincoln στο πλαίσιο εναλλαγής των αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων.
Σαρωτική επίθεση των Houthis στη Σαουδική Αραβία – Πυρπόλησαν την Aramco με drones
Πηγές από την Υεμένη ανέφεραν νέα επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον διυλιστηρίου της Aramco στη Σαουδική Αραβία.
Σύμφωνα με το διεθνές τμήμα του πρακτορείου Tasnim, το υεμενίτικο πρακτορείο ειδήσεων Saba μετέδωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης έθεσαν στο στόχαστρο στρατηγικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας στην περιοχή Jizan, στο πλαίσιο της τελευταίας στρατιωτικής τους επιχείρησης.
BREAKING: Yemen’s Houthis announce they have just struck the Saudi Aramco Jazan oil refinery using 2 drones, per Houthi-run Saba News.
The Aramco Jazan refinery has been taken offline since late July following the previous Houthi strike, with this being the third.
— The Hormuz Letter (@HormuzLetter) August 13, 2026
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η επίθεση πραγματοποιήθηκε με τη χρήση δύο μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τα οποία φέρεται να στόχευσαν το διυλιστήριο της Aramco στην Jizan.
Σαρωτικά πλήγματα Houthis στο λιμάνι της Mokha
Tην ίδια στιγμή, νέες ζημιές καταγράφηκαν στο λιμάνι Μόκα, στη δυτική Υεμένη, έπειτα από επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ εντείνεται η σύγκρουση μεταξύ των Houthis και των δυνάμεων της φιλο-σαουδαραβικής κυβέρνησης της χώρας.
?? Fresh damage just showed up at Mokha Port in western Yemen.
Houthi missiles and drones hit hard: one hangar at the government base is completely gone.
There’s also a burned area inside the commercial port.
Source: @tabzLive, @EGYOSINT / Writer: Claudio pic.twitter.com/0QG81xSpQ2
— Mario Nawfal (@MarioNawfal) August 13, 2026
Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, τα πλήγματα προκάλεσαν σημαντικές καταστροφές σε εγκαταστάσεις της κυβερνητικής βάσης στην περιοχή, με ένα υπόστεγο να έχει καταστραφεί ολοσχερώς.
Παράλληλα, εντοπίστηκαν ίχνη εκτεταμένης πυρκαγιάς και εντός του εμπορικού λιμένα, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι επιθέσεις έπληξαν και τμήματα των πολιτικών λιμενικών εγκαταστάσεων.
Προειδοποίηση βόμβα Ιράν στη Συρία: «Αν εμπλακείτε στον Λίβανο… θα ανατινάξουμε το Προεδρικό»
Εντωμεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, το Ιράν προειδοποίησε τη Συρία ότι μια ενδεχόμενη στρατιωτική εισβολή στον Λίβανο θα μπορούσε να έχει εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες για τη Δαμασκό, ακόμη και να θέσει στο στόχαστρο το προεδρικό μέγαρο του τζιχαντιστή Al Jolani.
Κατά τις ίδιες αναφορές, η Τεχεράνη φέρεται να διεμήνυσε στη συριακή ηγεσία ότι, εάν συριακές δυνάμεις περνούσαν τα σύνορα με τον Λίβανο, το Ιράν θα μπορούσε να ενεργοποιήσει πολλαπλά μέτωπα εντός της Συρίας και να πλήξει εκατοντάδες στόχους, μεταξύ των οποίων και το προεδρικό μέγαρο.

Το φερόμενο ως υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ σχέδιο προέβλεπε την ανάπτυξη συριακών στρατευμάτων πέραν των συνόρων, στην ανατολική πλευρά του Λιβάνου, με τις δυνάμεις να προωθούνται βαθύτερα στην κοιλάδα Μπεκάα από διαφορετικές κατευθύνσεις.
Το Ιράκ και το Κατάρ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν επιθυμούσαν καμία εμπλοκή στην επιχείρηση.
Αντίθετα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα φέρονται να ήταν διατεθειμένα να χρηματοδοτήσουν την επιχείρηση, ενώ η Σαουδική Αραβία εμφανιζόταν θετική σε οποιαδήποτε κίνηση θα αποδυνάμωνε τη Hezbollah, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα οδηγούσε σε μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.
Από την πλευρά της, η Hezbollah φέρεται να αντιμετωπίζει τις συγκεκριμένες πληροφορίες με ιδιαίτερη σοβαρότητα και να προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο.
Οι αναφορές αυτές ενισχύουν εκ νέου τις ανησυχίες για τον κίνδυνο μιας νέας πολεμικής ανάφλεξης στην περιοχή, σε μια περίοδο κατά την οποία οι περιφερειακές εντάσεις παραμένουν ήδη ιδιαίτερα υψηλές.
Απίστευτο: H CIA δεν… αγοράζει τα σενάρια της Mossad για απόπειρα δολοφονίας κατά Trump στην Τουρκία
Tην ίδια στιγμή, η CIA φέρεται να αντιμετώπισε με επιφυλακτικότητα προειδοποίηση του Ισραήλ περί ενδεχόμενης ιρανικής απόπειρας δολοφονίας του Donald Trump κατά την αναχώρησή του από την Τουρκία.
Ισραηλινές υπηρεσίες είχαν, κατά τις ίδιες αναφορές, ενημερώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι το Ιράν ενδέχεται να επιχειρούσε να πλήξει τον πρόεδρο των ΗΠΑ κατά την αποχώρησή του από τη χώρα.
Ωστόσο, μετά την αξιολόγηση των σχετικών πληροφοριών, η CIA φέρεται να κατέληξε ότι υπήρχε «χαμηλός βαθμός εμπιστοσύνης» ως προς την αξιοπιστία της συγκεκριμένης εκτίμησης.
Η Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ, πάντως, επέλεξε να μην αναλάβει κανένα ρίσκο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Αμερικανό πρόεδρος άλλαξε διακριτικά αεροσκάφος στην Άγκυρα, μεταφέρθηκε εντός του αεροδρομίου με όχημα τροφοδοσίας και στη συνέχεια αναχώρησε για τη Βρετανία με στρατιωτικό αεροσκάφος, συνοδευόμενο από μαχητικά F-16.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί, ωστόσο, η εκτίμηση ορισμένων Αμερικανών αξιωματούχων των υπηρεσιών πληροφοριών, σύμφωνα με την οποία το Ισραήλ ενδέχεται να κοινοποίησε την προειδοποίηση όχι μόνο για λόγους ασφαλείας, αλλά και με στόχο να επηρεάσει τη στάση του Trump απέναντι στο Ιράν και την Τουρκία.
Σε κάθε περίπτωση, οι αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας φέρονται να επέλεξαν την πλέον προσεκτική προσέγγιση, καθώς κανείς δεν ήθελε να αγνοήσει μια πιθανή απειλή και να αποδειχθεί εκ των υστέρων ότι η προειδοποίηση ήταν βάσιμη.
Αποκάλυψη Channel 13: O διοικητής της CENTCOM σε συνεννόηση με το Ισραήλ για νέα πλήγματα κατά του Ιράν
Σύμφωνα πάντως, με το ισραηλινό Channel 13, ο διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (CENTCOM), ναύαρχος Brad Cooper, φέρεται να πιέζει ενεργά για την επανάληψη αμερικανικών πληγμάτων κατά του Ιράν, σε συντονισμό με το Ισραήλ.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Cooper φέρεται να υποστήριξε ότι «οι επιχειρήσεις στο Ιράν πρέπει να επαναληφθούν», με στόχο, μεταξύ άλλων, εθνικές υποδομές και εγκαταστάσεις στους τομείς του φυσικού αερίου, του πετρελαίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.

Το ισραηλινό μέσο αναφέρει επίσης ότι ο Αμερικανός διοικητής δήλωσε σε ανώτατους αξιωματούχους των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων πως «είναι πολύ πιθανό να μην έχουμε άλλη επιλογή από το να επαναλάβουμε τις επιχειρήσεις και θα χρειαστούμε τη συμμετοχή σας σε κοινά πλήγματα».
Παράλληλα, ισραηλινές πηγές υποστηρίζουν ότι η απαίτηση που φέρεται να είχε διατυπώσει την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση Trump για «κλείσιμο όλων των μετώπων» με το Ιράν δεν αποτελεί πλέον την κυρίαρχη κατεύθυνση.
Εσπευσμένα στη Μέση Ανατολή το αεροπλανοφόρο USS George Washington
Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να αναπτύξουν το αεροπλανοφόρο USS George Washington στη Μέση Ανατολή, όπου θα αντικαταστήσει το USS Abraham Lincoln στο πλαίσιο εναλλαγής των αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, το USS Abraham Lincoln βρίσκεται σε ανάπτυξη για περισσότερες από 250 ημέρες, ενώ έχει συμπληρώσει περίπου 200 συνεχόμενες ημέρες χωρίς είσοδο σε λιμάνι, καταγράφοντας μία από τις μεγαλύτερες περιόδους συνεχούς παραμονής αμερικανικού αεροπλανοφόρου στη θάλασσα.

Η εξαιρετικά παρατεταμένη αποστολή έχει προκαλέσει πλέον ανησυχία και στο Κογκρέσο, καθώς πληθαίνουν οι αναφορές για τις συνθήκες διαβίωσης και υπηρεσίας του πληρώματος.
Επιστολή στον Hegseth για τη δραματική κατάσταση στο Lincoln
Ο γερουσιαστής Richard Blumenthal απέστειλε επιστολή στον υπουργό Άμυνας Pete Hegseth και στον ασκούντα καθήκοντα υπουργού Ναυτικού Hung Cao, ζητώντας αναλυτική ενημέρωση για την κατάσταση πάνω στο αεροπλανοφόρο.
Στην επιστολή γίνεται αναφορά σε καταγγελίες για έλλειψη βασικών αγαθών, προβλήματα με την ποιότητα του νερού, ζητήματα ψυχικής υγείας, προβλήματα ασφαλείας στο κατάστρωμα αλλά και σοβαρές καθυστερήσεις στη διανομή αλληλογραφίας και δεμάτων προς το πλήρωμα.
Σύμφωνα με τον Blumenthal, ορισμένα δέματα με είδη πρώτης ανάγκης χρειάζονταν ακόμη και μήνες για να φτάσουν στο πλοίο, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τις ήδη δύσκολες συνθήκες μιας παρατεταμένης ανάπτυξης χωρίς τακτικές επισκέψεις σε λιμάνια.











































