Σάλος με την απόδραση Τραμπ – Χέσγκεθ

144

Κακός χαμός σε αμερικάνικη TV και διαδίκτυο για την πτήση – δόλωμα και την απόδραση Τραμπ – Χέσγκεθ

Ο κακός χαμός έχει γίνει στις ΗΠΑ από την στιγμή που δημοσιεύθηκε η είδηση της περίπλοκης επιχείρησης παραπλάνησης για να απομακρύνουν κρυφά τον Πρόεδρο Τραμπ από την Τουρκία κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο Τραμπ αφού επιβιβάστηκε στο Air Force One, κρύφτηκε μετά μέσα σε ένα εμπορευματοκιβώτιο τροφοδοσίας και με αυτό μεταφέρθηκε σε ένα στρατιωτικό αεροσκάφος, λόγω μιας απειλής εναντίον του και του Air Force One από το Ιράν, όπως δήλωσαν τη Δευτέρα δύο ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Επίσης ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ ακολούθησε τον Τραμπ στο μικρότερο αεροσκάφος για την πτήση προς τη Βρετανία.

Σε όλη την διάρκεια της πτήσης το αεροσκάφος με τους δημοσιογράφους εξέπεμπε σήμα ως “AF1”, δηλώνοντας έτσι ότι ο Προέδρος Τραμπ ήταν μέσα.

Σαν να μην έφτανε αυτό οι δημοσιογράφοι είχαν ενημερωθεί να κρατήσουν κλειστά τα σκίαστρα των παραθύρων στο αεροσκάφος καθώς  αυτό ενίσχυε την εικόνα ότι το αεροσκάφος μετέφερε τον Πρόεδρο.

Όταν μετά το τέλος της σουρεάλ αυτής κατάστασης ρωτήθηκε ο Τραμπ εκείνο το βράδυ γιατί είχε δοθεί εντολή στους δημοσιογράφους να κλείσουν τα σκίαστρα των παραθύρων τους πριν αναχωρήσουν από την Τουρκία, ο Πρόεδρος επικαλέστηκε τον κίνδυνο που συνιστούν οι αντίπαλοι των ΗΠΑ, ενώ όταν ρωτήθηκε απάντησε με γενναιότητα στην επικείμενη απειλή:

«Λοιπόν, έχω μια απειλή όλη την ώρα. Είμαι ο νούμερο ένα στη λίστα τους, πριν από εσάς. Αλλά αν πάω εγώ, θα πάτε κι εσείς. Σωστά; Ίσως κάποια μέρα θελήσετε να αλλάξετε επάγγελμα»

Το ρεπορτάζ το παρουσίασε πρώτα η Washington Post, μια μεγάλη επιτυχία της ιστορικής εφημερίδας. To ρεπορτάζ της WP: Πως ο Τραμπ έφυγε κρυφά από την Άγκυρα αφήνοντας πίσω τους δημοσιογράφους σε πτήση – δόλωμα, 12/08

Το επιβεβαίωσαν άμεσα και με νέα στοιχεία οι New York Times και έπειτα ήρθε η σειρά του CNN και των υπόλοιπων δικτύων να αρχίσουν να μεταδίδουν βίντεο και ρεπορτάζ από εκείνη την ημέρα.

Πρώτες αντιδράσεις στα σόσιαλ μίντια

‘Έντονες ήταν καταρχάς οι πρώτες αντιδράσεις στο διαδίκτυο, με πολλούς να κατηγορούν τον Λευκό Οίκο ότι άφησε δημοσιογράφους και προσωπικό να επιβαίνουν σε ένα αεροσκάφος ως «δόλωμα», ενώ ο Λευκός Οίκος θεωρούσε ότι για το αεροπλάνο υπήρχε αξιόπιστη απειλή.

Τα σόσιαλ μίντια ξεσάλωσαν με τον Τραμπ να κρύβεται σε καροτσάκι κέτερινκ, ενώ πολλοί δημοσιογράφοι πήραν θέση. Παράλληλα υπήρξε προβληματισμός για την εικόνα που δίνει ο Πρόεδρος Τραμπ στο Ιραν εν μέσω διαπραγματεύσεων.

Ο δημοσιογράφος Aaron Rupar έγραψε στο Χ :

«Άρα ο Τραμπ και ο Λευκός Οίκος είπαν ψέματα για το σε ποιο αεροσκάφος βρισκόταν ο Τραμπ κατά την αναχώρησή του από την Τουρκία, αφήνοντας δημοσιογράφους που πίστευαν ότι βρίσκονταν στο ίδιο αεροσκάφος με τον πρόεδρο ενδεχομένως εκτεθειμένους ως στόχο μιας ιρανικής επίθεσης, ενώ εκείνος αναχώρησε κρυφά με διαφορετικό αεροσκάφος.

Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν την κατάσταση».

Ο δημοσιογράφος S.V. Dáte, ανταποκριτής στον Λευκό Οίκο για λογαριασμό της HuffPost ήταν πιο αιχμηρός:

«Με άλλα λόγια, όλοι όσοι επέβαιναν στο πραγματικό 747 του AF, το πλήρωμα, οι καλεσμένοι και οι δημοσιογράφοι, θεωρούνταν αναλώσιμοι»

«Γεια σας, προσωπικό του Λευκού Οίκου και μέλη του πληρώματος της Πολεμικής Αεροπορίας που πετάξατε από την Άγκυρα στην Αγγλία με το παλαιότερο Air Force One, με αριθμό 29000, συγχαρητήρια!

Ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν έτοιμος να σας αφήσει να πεθάνετε, ενώ ο ίδιος έκανε κρυφά τη διαφυγή του.

Επικοινωνήστε μαζί μου, αν θέλετε. Θα ήθελα πολύ να μιλήσω μαζί σας».

Ο αρχισυντάκτης του MeidasTouch, Ρον Φιλιπκόφσκι έγραψε: «Ο Τζο Μπάιντεν δεν κρύφτηκε ποτέ μέσα σε καρότσι του κέτερινγκ»,

ενώ ο Τόμι Βίετορ, συμπαρουσιαστής του δημοφιλούς  Pod «Save America» δήλωσε επιθετικά: «Αυτό κάνει τον Τραμπ να φαίνεται ταυτόχρονα και ψεύτης και ένα φοβισμένο μικρό κωλόπαιδο» (This makes Trump look like both a liar and a scared little bitch).

Και συνέχισε:

«Η εικόνα στο μυαλό του Τραμπ να κρύβεται από το Ιράν μέσα σε ένα καρότσι τροφοδοσίας είναι καταστροφική. Ένας αδύναμος, ανόητος ηλικιωμένος άνδρας που κρύβεται από τις συνέπειες της δικής του απόφασης, ενώ θέτει άλλους σε κίνδυνο».

Από πολιτικές αντιδράσεις, η πιο χαρακτηριστική μέχρι τώρα ήρθε από Δημοκρατικό γερουσιαστή Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ, ο οποίος ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας από το Κογκρέσο.

«Είναι πρωτοφανές και είναι σουρεαλιστικό», δήλωσε ο γερουσιαστής τη Δευτέρα στο CNN, χαρακτηρίζοντας το περιστατικό «πραγματικά τρομακτικό» και χαρακτήρισε την υπόθεση «πρωτοφανή και σουρεαλιστική».

Ο Ned Price, πρώην εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και παλαιότερο στέλεχος στη CIA και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, δήλωσε:

«Έχω ταξιδέψει στο εξωτερικό με πολλούς προέδρους και αναγνωρίζω ότι η παραπλάνηση είναι μερικές φορές ένα απαραίτητο μέτρο προστασίας. Αλλά το να παραπλανώνται οι δημοσιογράφοι εκείνη τη στιγμή και, ακόμη χειρότερα, να συνεχίζεται το ψέμα προς τον αμερικανικό λαό εβδομάδες αργότερα, δεν είναι ποτέ αποδεκτό. Από όσο γνωρίζω, αυτό είναι κάτι μοναδικό για αυτόν τον Λευκό Οίκο».

  

Δεν είναι δουλεία μας να αναλάβουμε τον κίνδυνο του Πρόεδρου

Επειδή ο Τύπος φαινόταν να βρίσκεται στο σκοτάδι σχετικά με την επιχείρηση, ο Garrett Graff, δημοσιογράφος και ιστορικός, δήλωσε ότι το ρεπορτάζ της Post περιγράφει ένα γεγονός που είναι πιθανότατα πρωτοφανές στη σύγχρονη αμερικάνικη ιστορία.

«Το ότι ο Λευκός Οίκος θα έλεγε ψέματα σε ολόκληρο το δημοσιογραφικό σώμα σχετικά με το πού βρίσκεται ο Πρόεδρος. Αυτός είναι ένα νέος Ρουβίκωνας που διαβήκαμε.

Γνωρίζοντας ότι επρόκειτο για μια σειρά ενεργειών που ο Λευκός Οίκος και ο στρατός έλαβαν ακριβώς επειδή υπήρχε μια απειλή για την οποία ανησυχούσαν βαθιά, καθιστά ακόμη πιο εξοργιστικό το γεγονός ότι ο Τύπος κρατήθηκε εκτός ενημέρωσης», δήλωσε.

Η Barbara Starr, πρώην ανταποκρίτρια του CNN στο Πεντάγωνο, δήλωσε ότι ο Τύπος κατανοεί πλήρως και σέβεται τις απαιτήσεις ασφαλείας που συνοδεύουν την κάλυψη του Προέδρου.

Ωστόσο, είπε: «Τώρα θα υπάρχει ένα επίπεδο δυσπιστίας που δεν έχουμε ξαναδεί … οι ίδιες τους οι ζωές ενδέχεται να τέθηκαν σε κίνδυνο χωρίς καν να το γνωρίζουν, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν διαφορετικό τρόπο για να επιστρέψουν στο σπίτι».

Ένας δημοσιογράφος του Λευκού Οίκου, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή δεν είχε την άδεια να μιλήσει δημόσια, δήλωσε ότι εξοργίστηκε όταν έμαθε για μια επιχείρηση που ενδέχεται να έθεσε σε κίνδυνο το δημοσιογραφικό σώμα.

«Όταν αναλαμβάνεις να εργαστείς στον Λευκό Οίκο, ακόμη και ως πολίτης, μέρος της δουλειάς σου είναι να υπερασπίζεσαι τον Πρόεδρο», είπε ο δημοσιογράφος. «Αυτή δεν είναι η δουλειά μου. Εγώ καλύπτω τον Πρόεδρο. Οι δημοσιογράφοι αναλαμβάνουν κινδύνους στο πλαίσιο της δουλειάς τους, αλλά όχι για λογαριασμό του Προέδρου».

Δημοσιογραφικές αντιδράσεις on air

Υπήρχαν και συνεχίζουν να υπάρχουν πολλές αντιδράσεις που διατυπώθηκαν στον τηλεοπτικό αέρα καθώς το πιο δύσκολο ερώτημα ήταν γιατί οι δημοσιογράφοι δεν ενημερώθηκαν πως το αεροπλάνο τους χρησιμοποιούνταν ως μέρος της παραπλάνησης ενός υποτιθέμενου εχθρού.

Η δημοσιογράφος Kaitlan Collins παρουσίασε στο CNN το υλικό της επιχείρησης και ανέδειξε το παράδοξο ότι οι δημοσιογράφοι βρίσκονταν στο αεροπλάνο που λειτουργούσε ως αντιπερισπασμός.

Η συνάδελφος της στο ρεπορτάζ Πενταγώνου Barbara Starr έθεσε το πολύ σοβαρό και προφανές ερώτημα. Αν οι Ιρανοί πίστευαν ότι ο Τραμπ βρισκόταν στο Air Force One, τότε οι δημοσιογράφοι που παρέμεναν μέσα στο αεροπλάνο δεν θα μπορούσαν επίσης να κινδυνεύσουν;

Τώρα που ο Πρόεδρος κρύφτηκε σε καρότσι για τρόφιμα τα Ιρανικά memes «θα πάρουν φωτιά»

Η αναλυτής του CNN Κίμ Ντόζιερ μιλώντας σε εκπομπή του δικτύου σημείωσε το αντίκτυπο που θα έχει αυτή η κακή εικόνα του Προέδρου Τραμπ στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν.

«Αυτό πρόκειται να ενθαρρύνει σε τέτοιο βαθμό την Τεχεράνη, ώστε μια απειλή σαν κι αυτή να ανάγκασε τον Πρόεδρο να μπει σε κάποιο είδος καροτσιού μεταφοράς τροφίμων για να πάει σε ένα άλλο αεροσκάφος. Τα memes πρόκειται να πάρουν φωτιά.

Σημαίνει επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν αρκετή εμπιστοσύνη στην κατάσταση της άμυνας στην Τουρκία ώστε, κατά πάσα πιθανότητα, να ανησυχούσαν για το ενδεχόμενο ενός ρουκετοβόλου όπλου που εκτοξεύεται από τον ώμο.

Κάποιου είδους φυσικής επίθεσης εναντίον του αεροσκάφους ή ότι, με κάποιον τρόπο, το αεροσκάφος είχε παραβιαστεί ή υποστεί δολιοφθορά, και γι’ αυτό έπρεπε να μετακινηθεί σε διαφορετικό αεροσκάφος.

Όπως και να έχει, αυτό κάνει τους Ιρανούς να φαίνονται σαν να είναι ικανοί δολοφόνοι που έκαναν έναν Πρόεδρο να τραπεί σε φυγή από φόβο για τη ζωή του, και αυτό δεν είναι το είδος του μηνύματος που θέλει να στέλνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ αυτή τη στιγμή προσπαθεί να εμφανίζεται σκληρός στις διαπραγματεύσεις», δήλωσε.

«Όλοι όσοι βρίσκονταν σε εκείνο το αεροσκάφος ήταν δόλωμα»

Ο διακεκριμένος αναλυτής και σχολιαστής του CNN Ντέιβιντ Άξελροντ ανέφερε σε τηλεοπτική εκπομπή του δικτύου ότι: «Όλοι όσοι βρίσκονταν σε εκείνο το αεροσκάφος ήταν δόλωμα» και συνέχισε:

«Υπάρχουν στοιχεία αυτού του ταξιδιού που έπρεπε να παραμείνουν κρυφά μέχρι ο πρόεδρος να έχει μεταβεί με ασφάλεια και να έχει αποχωρήσει από εκείνα τα μέρη. Αλλά αυτό που είναι λίγο ανησυχητικό εδώ είναι ότι, αν ο πρόεδρος και αν χρειάστηκε να ληφθούν τόσο εξαιρετικά μέτρα για την προστασία του προέδρου επειδή το επίπεδο της απειλής ήταν τόσο υψηλό, τότε ο αμερικανικός λαός δικαιούται να γνωρίζει ότι το επίπεδο της απειλής ήταν τόσο υψηλό στη συγκεκριμένη περίπτωση, ώστε χρειάστηκε να ληφθεί ένα τόσο εξαιρετικό μέτρο.

Και το άλλο στοιχείο είναι ότι, στην πραγματικότητα, όλοι όσοι βρίσκονταν σε εκείνο το αεροσκάφος ήταν δόλωμα. Αν θεωρούσαν ότι δεν ήταν ασφαλές να βρίσκεται ο πρόεδρος σε εκείνο το αεροσκάφος, τότε δεν ήταν ασφαλές για κανέναν άλλον να βρίσκεται σε εκείνο το αεροσκάφος. Επομένως, τουλάχιστον δικαιούνταν να γνωρίζουν και αν όχι τότε, τουλάχιστον μετά,  γιατί συνέβαινε αυτό».

 

 

ΠΗΓΗ  Νίκος Μιχαλόπουλος  MILITAIRE

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας