Πούτιν προς Ιράν: «Θα κάνουμε τα πάντα για τα συμφέροντά σας» – Μήνυμα στήριξης και ειρήνης

55

Σε μια συνάντηση με ισχυρό γεωπολιτικό αποτύπωμα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υποδέχθηκε στην Αγία Πετρούπολη τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί, στέλνοντας σαφές μήνυμα στήριξης προς την Τεχεράνη αλλά και υπέρ της ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, σε μια περίοδο έντονων διεθνών εξελίξεων, με φόντο την εύθραυστη κατάπαυση του πυρός ανάμεσα σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ιράν.

«Η Ρωσία θα κάνει το παν»

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εμφανίστηκε ξεκάθαρος ως προς τη στάση της Μόσχας, δηλώνοντας ότι η Ρωσία θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προάσπιση των συμφερόντων του Ιράν, αλλά και για τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής.

«Από την πλευρά μας, θα κάνουμε ό,τι εξυπηρετεί τα συμφέροντά σας, τα συμφέροντα όλων των λαών της περιοχής, ώστε η ειρήνη να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο ιρανικός λαός θα αντέξει τη δύσκολη περίοδο που διανύει, υπογραμμίζοντας τη σημασία της αποκλιμάκωσης.

Μήνυμα προς τη Δύση

Η επίσκεψη του Αμπάς Αραγτσί στη Ρωσία ερμηνεύεται ως μια σαφής διπλωματική κίνηση της Τεχεράνης για να καταδείξει ότι διαθέτει ισχυρούς συμμάχους. Η συνάντηση με τον Πούτιν λειτουργεί ως μήνυμα προς την Ουάσινγκτον ότι το Ιράν δεν είναι απομονωμένο στη διεθνή σκηνή.

Στο προσκήνιο τα Στενά του Ορμούζ

Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό του Ιράν εντείνονται οι συζητήσεις για τον έλεγχο των Στενών του Ορμούζ, ενός από τα πιο κρίσιμα θαλάσσια περάσματα παγκοσμίως.

Σύμφωνα με προτεινόμενο νομοσχέδιο, οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις ενδέχεται να αποκτήσουν αυξημένες αρμοδιότητες ελέγχου της περιοχής, με στόχο –όπως υποστηρίζεται– την αποτροπή διέλευσης «εχθρικών πλοίων». Παράλληλα, εξετάζεται η επιβολή τελών διέλευσης σε τοπικό νόμισμα.

Ρευστό το σκηνικό στη Μέση Ανατολή

Οι εξελίξεις αυτές αναδεικνύουν τη ρευστότητα που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, με τη Ρωσία να επιχειρεί να διαδραματίσει ρόλο σταθεροποιητικού παράγοντα, ενισχύοντας παράλληλα τις σχέσεις της με το Ιράν.

Η συνάντηση Πούτιν – Αραγτσί επιβεβαιώνει ότι οι γεωπολιτικές ισορροπίες παραμένουν εύθραυστες, με τη διπλωματία να βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων για την επόμενη ημέρα στην περιοχή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας