Συνεννόηση μπουζούκι

1628
διαστροφές
Όταν κυβερνητικά στελέχη, σαν τον Χουλιαράκη ή τον Πουλάκη, δεν μπορούν να συμφωνήσουν ούτε στα στοιχειώδη για τη συμφωνία με τους δανειστές, η κυβέρνηση έχει τουλάχιστον ένα πρόβλημα, μπορεί και περισσότερα
Όταν μια κυβέρνηση διαπραγματεύεται, το λογικό είναι όλα τα κυβερνητικά στελέχη να λένε τα ίδια, ή -έστω- περίπου τα ίδια. Γιατί το λογικό είναι να έχουν συζητήσει την τακτική τους από τα πριν, στα κυβερνητικά και κομματικά συμβούλια και διαβούλια και να έχουν καταλήξει, έστω και στο περίπου, πώς θα πορευτούν και ποιοι είναι οι στόχοι τους.
Δεν είναι λογικό λοιπόν η κυβερνητική άποψη για το τι μέλλει γενέσθαι να αλλάζει ανάλογα με το ποιος την επικοινωνεί. Στη δική μας περίπτωση όμως και με τα μυαλά που κουβαλάνε ορισμένα κυβερνητικά στελέχη το λογικό εξοστρακίζεται και το παράλογο γίνεται ο κανόνας.
Ο Γιώργος Χουλιαράκης λόγου χάριν, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και στέλεχος της διαπραγματευτικής ομάδας, εμφανίζεται απολύτως βέβαιος ότι είναι καλύτερο να υπάρξει τώρα μια κακή συμφωνία παρά μια καλύτερη σε μερικούς μήνες.
Για αυτό άλλωστε σε πρόσφατη ομιλία του στο London School of Economics τόνισε την ανάγκη “να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το χρέος το συντομότερο δυνατό”, ώστε να αποφύγει η χώρα να μπει ξανά σε συζητήσεις με νέους ηγέτες στην Ευρώπη, μετά τις εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία.
Ο Κώστας Πουλάκης όμως, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, μέλος της ΚΕ του Σύριζα και βασικό στέλεχος της Επιτροπής Δημοσκοπήσεων του κυβερνώντος κόμματος, θεωρεί σωστό το ακριβώς αντίθετο και δηλώνει ότι “δικαιούμαστε να αναμένουμε θετικές εξελίξεις από τον εκλογικό κύκλο που ξεκινά στην Ευρώπη”.
Κατά συνέπεια, ο κ. Πουλάκης, σε πλήρη διάσταση με τον κ. Χουλιαράκη, θεωρεί ότι “είναι λάθος το να επιδιώξουμε άρον-άρον μια συμφωνία, όποια και αν είναι αυτή. Και κυρίως, δεν πρέπει εξαιτίας της πίεσης χρόνου να επιτρέψουμε να μείνουν ανοιχτά τα ζητήματα της διευθέτησης του ελληνικού Χρέους. Σε κάθε περίπτωση”, δηλώνει “αν μου ετίθετο το δίλημμα μια κακή συμφωνία εδώ και τώρα ή μια καλή συμφωνία, έστω με κάποια καθυστέρηση, σαφώς θα διάλεγα το δεύτερο”.
Άσπρο ο ένας δηλαδή, μαύρο ο άλλος. Μέρα ο ένας, νύχτα ο άλλος. Αλλά και οι δύο, παρ’ ό,τι λένε αυτές τις ολότελα διαφορετικές θέσεις προσβάλλοντας την λογική μας, είναι στελέχη της ίδιας κυβέρνησης και θεωρητικά εφαρμόζουν την ίδια γραμμή, που υποτίθεται ότι θα οδηγήσει σε ένα πολιτικά επωφελές κλείσιμο της αξιολόγησης.
Βέβαια, όταν ο ένας λέει το μακρύ και ο άλλος το κοντό του δίχως να προβληματίζονται για αυτές τις διαφορές τους που θα έπρεπε ήδη, προ διαπραγμάτευσης, να τις έχουν λύσει, αυτό που χάνεται -εκτός από την κοινή λογική- είναι η εμπιστοσύνη των πολιτών στις ικανότητες των κυβερνητικών στελεχών και στις δυνατότητες της κυβέρνησης στην οποία αυτά τα στελέχη συμμετέχουν.
Και ίσως το χειρότερο είναι ότι αυτή η διάσταση δεν φαίνεται να προβληματίζει ούτε τον κ. Χουλιαράκη, ούτε τον κ. Πουλάκη αλλά ούτε και τα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη.
*Ο Βαγγέλης Δεληπέτρος, είναι δημοσιογράφος.
**Πηγή: news247.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας