Πεζεσκιάν: Oι Ιρανοί έχουν βγει στους δρόμους για να υπερασπιστούν τη χώρα

26

Πρόεδρος Πεζεσκιάν: Ο κόσμος πρέπει να δει ότι οι Ιρανοί έχουν βγει στους δρόμους για να υπερασπιστούν τη χώρα

Ο Πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν λέει ότι ο κόσμος πρέπει να δει τον ιρανικό λαό να βγαίνει στους δρόμους σε όλη τη χώρα κατά εκατομμύρια για να υπερασπιστεί την περήφανη πατρίδα του, να ανανεώσει την αφοσίωσή του στον Ηγέτη της Επανάστασης Αγιατολάχ Σεγίντ Αλί Χαμενεΐ και να τιμήσει την Επανάσταση.

Μιλώντας την Τετάρτη κατά τη διάρκεια της μεγάλης συγκέντρωσης της 47ης επετείου της Ισλαμικής Επανάστασης στην πλατεία Αζαντί στην Τεχεράνη, ο Πεζεσκιάν δήλωσε ότι η 11η Φεβρουαρίου είναι «η ημέρα που ο λαός εξεγέρθηκε ενάντια στην αδικία, την καταπίεση και την τυραννία».

Αναφερόμενος στους στόχους της εξέγερσης του ιρανικού λαού το 1979, ο Πεζεσκιάν δήλωσε: «Ο λαός του Ιράν εξεγέρθηκε για να εδραιώσει τη δικαιοσύνη, να διασφαλίσει την ανεξαρτησία και να δείξει στον κόσμο ότι οι Ιρανοί και οι Μουσουλμάνοι μπορούν, με την ικανότητα, τη θέληση, τη γνώση και την επιδεξιότητά τους, να χτίσουν τη χώρα τους και να φέρουν αξιοπρέπεια και ελευθερία».

Ο πρόεδρος πρόσθεσε: «Από τις πρώτες κιόλας ημέρες της Επανάστασης, οι εχθροί προσπάθησαν να καταστρέψουν το νεοσύστατο κίνημά μας μέσω ενεργειών όπως η δημιουργία διχασμού και η πραγματοποίηση πραξικοπημάτων».

Ο Πεζεσκιάν δήλωσε ότι παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ και της Ευρώπης να υπονομεύσουν την Επανάσταση, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης του πρώην δικτάτορα του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν και της επιβολής του οκταετούς πολέμου σε μια προσπάθεια αποδυνάμωσης του Ιράν, η νεολαία της χώρας υπερασπίστηκε με θάρρος το έθνος, το σύστημά του και την Επανάσταση, θυσιάζοντας παράλληλα τη ζωή της.

Τόνισε ότι ενώ ορισμένες ομάδες στο παρελθόν λεηλάτησαν τους πόρους της χώρας και σήμερα ισχυρίζονται ότι μπορούν να κυβερνήσουν το έθνος, οι τιμημένοι μάρτυρες της χώρας δεν είχαν τίποτα άλλο παρά τη ζωή τους, την οποία θυσίασαν επίσης για την πατρίδα και την υπερηφάνεια του έθνους.

Ο πρόεδρος επανέλαβε την αναγκαιότητα της εσωτερικής ενότητας και συνοχής και ότι, απέναντι στις απειλές, τις συνωμοσίες και την παραπλάνηση της νεολαίας του έθνους, δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση παρά η αλληλεγγύη.

«Τώρα περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε τη σοφή καθοδήγηση του Ηγέτη της Ισλαμικής Επανάστασης για να αφήσουμε στην άκρη προβλήματα και διαιρέσεις, να φέρουμε κοντά διαφορετικές απόψεις και να οδηγηθούμε προς έναν σαφή στόχο. Η παρουσία του Ηγέτη είναι μια δύναμη που επέτρεψε στο σύστημα και την Επανάσταση να προχωρήσουν με δύναμη παρά όλες τις προκλήσεις», πρόσθεσε.

Ο Πεζεσκιάν τόνισε τον σημαντικό ρόλο των περιφερειακών και ισλαμικών χωρών στην αποτροπή των σχεδίων των εχθρών. Σημείωσε ότι «οι χώρες της περιοχής, η μία μετά την άλλη, μοιράστηκαν τις ανησυχίες και τις θέσεις τους μαζί μας μέσω τηλεφωνικών κλήσεων».

Εξέφρασε την εκτίμησή του για τους αξιωματούχους, τους προέδρους και τους ηγέτες των περιφερειακών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, του Κατάρ, των ΗΑΕ, του Πακιστάν, της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου, λέγοντας ότι «ανησυχούν για το Ιράν και αναζητούν ειρηνικές και διπλωματικές λύσεις σε περιφερειακά ζητήματα, ώστε το Ισραήλ και οι ΗΠΑ να μην μπορέσουν να εφαρμόσουν τα κακόβουλα σχέδιά τους».

Εκατομμύρια άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα βγήκαν στους δρόμους σε όλο το Ιράν καθώς ξεκίνησαν σε όλη τη χώρα πανεθνικές συγκεντρώσεις για την 47η επέτειο της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν το πρωί της Τετάρτης.

Οι συγκεντρώσεις τιμούν την ανατροπή της δικτατορίας των Παχλεβί από τον ιρανικό λαό, η οποία είχε την πλήρη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, τον χειμώνα του 1979.

Ο Ιμάμης Χομεϊνί επέστρεψε από την εξορία την 1η Φεβρουαρίου 1979, λαμβάνοντας θερμή υποδοχή από το κοινό εβδομάδες μετά την αναχώρηση του σάχη στα μέσα Ιανουαρίου.

Η πτώση του καθεστώτος των Παχλεβί σφραγίστηκε στις 11 Φεβρουαρίου 1979, όταν ο στρατός εγκατέλειψε την υποταγή του στον σάχη και τάχθηκε με την Επανάσταση.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας