Το Ευρωκοινοβούλιο ''μπλοκάρει'' την πώληση των αεροδρομίων στη Fraport

11747
αεροπορικές

Το Ευρωκοινοβούλιο, δια της αρμόδιας Επιτροπής Αναφορών του, έσπευσε να φρενάρει την απόφαση για το ξεπούλημα ων 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας στην Γερμανική Fraport.
Η απόφαση αυτή της Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία μπορεί και να ακυρώσει στην πορεία το ίδιο αυτό καθ’ αυτό ξεπούλημα των αεροδρομίων, αποχτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, διότι προέρχεται από ένα ευρωπαϊκό όργανο, όταν είναι γνωστό ότι η ΕΕ είναι εκείνη που έθεσε ως μυστικό όρο στο τρίτο μνημόνιο την πώληση των υπερκερδοφόρων και δυναμικών περιφερειακών αεροδρομίων.
Κύκλοι του κινήματος χαρακτήριζαν την προσωρινή έστω αναστολή της πώλησης των αεροδρομίων ως μια πρώτη επιτυχία των αγώνων κατά της πώλησης μέχρι την τελική νίκη.
Το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν (θεωρητικά) ένα από τα τελευταία προαπαιτούμενα που έπρεπε να ολοκληρωθούν προτού η κοινοπραξία Fraport – Slentel, μέσω της Fraport Greece αναλάβει τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια. Γεγονός που ανέφερε τη Δευτέρα και ο διευθύνων σύμβουλος της Fraport Greece, Αλεξάντερ Ζινέλ, ο οποίος, σύμφωνα με γερμανικά μέσα, δήλωσε ότι απαιτείται και η έγκριση της παραχώρησης από την Κομισιόν. Πολλά ΜΜΕ είχαν σπεύσει να προεξοφλήσουν την απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής, εκφράζοντας την άποψη ότι «οι πιθανότητες επιτυχίας από την πλευρά των συνδικαλιστών κρίνονται ως μηδενικές». Σε αυτό είχε συνηγορήσει και η τοποθέτηση της ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, δια της αρμόδιας Επιτρόπου Μαργκρέτε Βεστάγκερ, που είχε υποστηρίξει ότι η παραχώρηση των αεροδρομίων δεν παραβιάζει κοινοτικό δίκαιο
Ωστόσο, όταν η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου κλήθηκε να εξετάσει συγκεκριμένα τα προβλήματα που διαπιστώνει στις διαδικασίες ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Πολιτικής Αεροπορίας, Βασίλης Αλεβιζόπουλος, τα δεδομένα όπως φαίνεται άλλαξαν. Σύμφωνα με την επίσημη απάντηση της Επιτροπής που υπογράφεται από την Πρόεδρο, Σεσίλια Βίκστρομ, η Επιτροπή θεωρεί την αναφορά της ΟΣΥΠΑ ως «παραδεκτή» και ζητεί από την Κομισιόν να διεξαγάγει προκαταρκτική έρευνα σχετικά με τις διάφορες πλευρές του προβλήματος βάσει των πληροφοριών της ΟΣΥΠΑ. Προσθέτει μάλιστα ότι «τα θέματα που θίγετε στην αναφορά πρέπει να υποβληθούν επίσης σε Επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» και συγκεκριμένα παραπέμπει το θέμα στην επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών και στην επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής.
Η αποδοχή της προσφυγής της ΟΣΥΠΑ από την Κομισιόν έχει ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ένας από τους θεσμούς με τους οποίους η Ελλάδα συμφώνησε στο τρίτο μνημόνιο. Στο κείμενο του μνημονίου υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά στην περίπτωση της Fraport σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα υποχρεώνεται να παραχωρήσει τα αεροδρόμια «στον παραχωρησιούχο που ήδη είχε κερδίσει τον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ». Οι διαδικασίες που απαιτούνται το επόμενο διάστημα χαρακτηρίζονται εξαιρετικά χρονοβόρες, καθώς όπως υποστηρίζουν πηγές του TPP απαιτούνται συνεδριάσεις, εξετάσεις μαρτύρων και γνωμοδοτήσεις, γεγονός που μεταθέτει ξανά την παραχώρηση των αεροδρομίων
Οι ενστάσεις που κατέθεσε ο πρόεδρος της ΟΣΥΠΑ, κ. Αλεβιζόπουλος, αφορούν μεταξύ άλλων ζητήματα στα οποία έχει αναφερθεί εκτενώς το TPP (δείτε εδώ και εδώ), όπως τα οικονομικά στοιχεία της Fraport και της Slentel Ltd, συμφερόντων Δημήτρη Κοπελούζου, το γεγονός ότι η Fraport είναι στην πραγματικότητα εταιρεία του γερμανικού Δημοσίου,  προβληματισμούς σχετικά με την εγκαθίδρυση μονοπωλίου στην ελληνική περιφέρεια και κοινοτικές ενισχύσεις που έχει λάβει η Ελλάδα για την αξιοποίηση των αεροδρομίων τα τελευταία χρόνια. Κατά την έρευνα που θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα η ΟΣΥΠΑ θα παρουσιάσει εκτενώς τον φάκελο με τα προβλήματα που διαπιστώνει στη διαδικασία «ιδιωτικοποίησης» και στη σύμβαση παραχώρησης. Ανάλογος φάκελος θα κατατεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, και στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Για «προσωρινή δικαίωση του αγώνα της ΟΣΥΠΑ και της πρωτοβουλίας μας» κάνει λόγο σε ανακοίνωση της η Ανοιχτή Πρωτοβουλία Ενάντια στην Εκχώρηση του Αεροδρομίου «Δασκαλογιάννης» στα Χανιά, που καλεί τον εισαγγελέα «να αναλάβει πρωτοβουλία και να διερευνήσει την παράνομη είσοδο και εγκατάσταση της Fraport στο αεροδρόμιο «Ι. Δασκαλογιάννης», ενώ παράλληλα καλεί «για μία ακόμα φορά τους βουλευτές των Χανίων και την κυβέρνηση, με αφορμή την τέταρτη αναβολή, να κηρύξουν την Fraport έκπτωτη και να προχωρήσουν στη σύσταση ενός δημόσιου (κρατικού) Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Αερολιμένων με ορθολογικά και μη πελατειακά κριτήρια».
Από την άλλη πλευρά, η Fraport Greece εξέφραζε το προηγούμενο διάστημα την αισιοδοξία της ότι η παραλαβή των αεροδρομίων βρίσκεται «στην τελική ευθεία», ενώ μόλις χθες κυκλοφορούσαν ειδήσεις ότι παρά το γεγονός ότι χάθηκε μία ακόμα προθεσμία, αυτή της 15ης Μαρτίου, η μεταβίβαση θα πραγματοποιηθεί τις «επόμενες εβδομάδες» (ή ακόμα και την «επόμενη εβδομάδα»). Μάλιστα ο κ. Ζινέλ είχε τονίσει ότι τα αεροδρόμια «έπρεπε να είχαν περάσει ήδη στην διαχείριση της εταιρείας», ενώ την προηγούμενη εβδομάδα η Fraport Greece ανακοίνωσε την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου στα 650 εκατ. ευρώ. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, αναμένεται εντός της ημέρας η αντίδραση της εταιρείας.
*Βασική Πηγή: thepressproject.gr, Θάνος Καμήλαλης
Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει την αναφορά της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου προς τoν πρόεδρο της ΟΣΥΠΑ κ. Αλεβιζόπουλο και η οποία έχει ως εξής:
Fraport

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας