Το Ιράν και πολλά άλλα έθνη του Περσικού Κόλπου καταδίκασαν έντονα την πρόσφατη χερσαία και αεροπορική εισβολή του ισραηλινού στρατού στην πόλη Μπέιτ Τζιν της νότιας Συρίας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 13 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών.
Σε δήλωσή του την Παρασκευή το βράδυ, ο Εσμαήλ Μπαγαΐ, εκπρόσωπος του ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών, τόνισε το εγγενές δικαίωμα των εθνών στην περιοχή της Δυτικής Ασίας να υπερασπιστούν την κυριαρχία και την εδαφική τους ακεραιότητα έναντι της ισραηλινής επιθετικότητας.
Είπε ότι η αντίσταση των νέων της Συρίας εναντίον των Ισραηλινών επιτιθέμενων είναι μια φυσική και νόμιμη απάντηση στην πράξη επιθετικότητας.
Ο Μπαγαΐ επέκρινε επίσης τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από το σιωνιστικό καθεστώς, τονίζοντας την κλιμακούμενη φύση της επιθετικότητάς του στην περιοχή.
Επίσης, επέκρινε την αδράνεια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ απέναντι στις ισραηλινές παραβιάσεις κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας και του Λιβάνου.
Ο εκπρόσωπος προειδοποίησε ότι η τρέχουσα κατάσταση θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα, προτρέποντας τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση.
Νωρίτερα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας καταδίκασε επίσης την ισραηλινή επίθεση στο προάστιο της Δαμασκού ως μια βάναυση σφαγή.
Το υπουργείο ανέφερε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις κατέφυγαν σε αδιάκριτους βομβαρδισμούς αφού δεν κατάφεραν να προχωρήσουν επί του εδάφους.
Το Κατάρ δήλωσε ότι η κλιμάκωση «επιδεινώνει τις εντάσεις και υπονομεύει τις προσπάθειες για την επίτευξη ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή».
Το Υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να λάβει άμεσα μέτρα για να σταματήσει τις ισραηλινές παραβιάσεις, να προστατεύσει τους πολίτες και να λογοδοτήσει τους υπεύθυνους βάσει του διεθνούς δικαίου.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι «καταδικάζει και καταγγέλλει την κατάφωρη επίθεση» των ισραηλινών δυνάμεων στις προσπάθειές τους «να υπονομεύσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Συρίας και του λαού της».
Το Υπουργείο Εξωτερικών του Κουβέιτ καταδίκασε επίσης την επίθεση. «Αυτές οι εγκληματικές επιθέσεις είναι απλώς μια επέκταση της αποσταθεροποιητικής προσέγγισης του Ισραήλ που απειλεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής και υπονομεύει τις περιφερειακές και διεθνείς προσπάθειες που αποσκοπούν στην αποκλιμάκωση».
Τουλάχιστον 13 Σύροι, συμπεριλαμβανομένων πέντε από μια οικογένεια, σκοτώθηκαν και περισσότεροι από δύο δωδεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σε ισραηλινές επιδρομές στο Μπέιτ Τζιν στα προάστια της Δαμασκού.
Τα θύματα σημειώθηκαν σε μια ισραηλινή επίθεση την Πέμπτη το βράδυ με ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Μπέιτ Τζιν, αφού οι ισραηλινές δυνάμεις εισήλθαν στην πόλη και περικυκλώθηκαν από κατοίκους της περιοχής, προκαλώντας το ξέσπασμα πυροβολισμών και αντιπαραθέσεων.
Έχοντας εμπλακεί σε μια δίωρη σφοδρή ανταλλαγή πυρών, οι Ισραηλινοί στρατιώτες αναγκάστηκαν να αποσυρθούν από το Μπέιτ Τζιν και να ανακαταταχθούν στον λόφο Μπουτ αλ-Ουράντα στα περίχωρα της πόλης.
Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης παραδέχτηκαν ότι έξι από τις δυνάμεις του καθεστώτος τραυματίστηκαν στις ένοπλες συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένων τριών σοβαρά.
Πολλές ομάδες αντίστασης καταδίκασαν την πρόσφατη δειλή επιθετικότητα του Ισραήλ στη συριακή πόλη Μπέιτ Τζιν και χαιρέτησαν την «ηρωική ενέδρα» των κατοίκων.














































