Ο Πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, Vyacheslav Volodin, αποκάλεσε όσους εποφθαλμιούν τη ρωσική περιουσία «κλέφτες» και «απατεώνες», προειδοποιώντας άλλες ευρωπαϊκές χώρες ότι θα χρειαστεί να πληρώσουν τα πάντα με τόκο.
Σύμφωνα με τους NYT, οι Ευρωπαίοι δεν έχουν άλλη επιλογή, καθώς δεν μπορούν να παράσχουν στην Ουκρανία το απαιτούμενο ποσό μόνοι τους.
Ο Πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, Vyacheslav Volodin, διέταξε την προετοιμασία έκκλησης προς τη ρωσική κυβέρνηση σχετικά με την πιθανή κατάσχεση των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται επί του παρόντος στο Βέλγιο.
«Ας ετοιμάσουμε μια έκκληση προς τη ρωσική κυβέρνηση και θα την εξετάσουμε στη συνεδρίαση της Κρατικής Δούμας την Πέμπτη 20/11.
Έτσι ώστε η ρωσική κυβέρνηση να μπορέσει να προτείνει μέτρα — μέτρα απάντησης, τονίζω — που πρέπει να λάβουμε εάν κλαπούν τα περιουσιακά μας στοιχεία», δήλωσε ο Volodin.
H Ρωσική Δούμα αποφασίζει για σκληρά αντίμετρα στην ΕΕ»
Η έκκληση πρέπει να περιγράψει λεπτομερώς τα ολοκληρωμένα αντίμετρα που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Ρωσία ως απάντηση σε μια απόφαση για κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων.
Θα εξεταστεί σε συνεδρίαση της ολομέλειας στις 20 Νοεμβρίου.
Το έγγραφο προτάθηκε από τον Andrei Makarov, επικεφαλής της Επιτροπής Προϋπολογισμού και Φόρων της Κρατικής Δούμας.
Πιστεύει ότι όλες οι δυτικές αντιρωσικές κυρώσεις είναι «απολύτως παράνομες από τη σκοπιά του διεθνούς δικαίου, αντίθετες στον Χάρτη του ΟΗΕ, στους κανόνες του WTO και στις διμερείς συμφωνίες με διάφορες χώρες».
«Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απευθύνουν τώρα άμεση έκκληση για δήμευση των περιουσιακών μας στοιχείων – δηλαδή, μια έκκληση για ανοιχτή κλοπή της περιουσίας μας», δήλωσε ο Makarov.
Ο Volodin σημείωσε ότι εάν κατασχεθούν τα κεφάλαια, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να επιστρέψουν τα χρήματα με τόκο.
«Αυτοί που εποφθαλμιούν την περιουσία μας είναι κλέφτες και απατεώνες. Και αυτές οι ενέργειες δεν μπορούν να ερμηνευθούν με κανέναν άλλο τρόπο. Γιατί κρύβονται πίσω από το πέπλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Επειδή πολλά εθνικά κοινοβούλια και κράτη δεν θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτή την κλοπή. Πρέπει να το τονίσουμε αυτό και να το πούμε συγκεκριμένα στα εθνικά κοινοβούλια κυρίαρχων κρατών, εάν παραμείνουν τέτοια, γιατί αύριο θα πρέπει να πληρώσουν τα πάντα πίσω με τόκο», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κρατικής Δούμας.
Ο βουλευτής ζήτησε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την προστασία της ρωσικής περιουσίας που βρίσκεται σε άλλες χώρες.
«Παρόμοια μέτρα. Έχει προετοιμαστεί σχέδιο τέτοιων μέτρων σε περίπτωση εχθρικών ενεργειών από δυτικές χώρες. Ένα τέτοιο πακέτο αποτελεί μέρος των προτάσεών μας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ποια μέτρα θα μπορούσε να λάβει η Ρωσία.
Η ΕΕ χωρίς εναλλακτική: Δάνειο με εγγύηση τα ρωσικά assets
Σύμφωνα με τους New York Times, οι Ευρωπαίοι δεν έχουν εναλλακτική λύση από το να χορηγήσουν δάνειο στην Ουκρανία με βάση τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αφιέρωσαν μήνες για την ανάπτυξη αυτού του σχεδίου.
Το έγγραφο επρόκειτο να υιοθετηθεί τον Οκτώβριο, αλλά το Βέλγιο το μπλόκαρε την τελευταία στιγμή.
Οι Βρυξέλλες φοβούνται ότι θα επωμιστούν την πλήρη ευθύνη, καθώς η Ρωσία θα μπορούσε να προσφύγει στη δικαιοσύνη και να απαιτήσει την επιστροφή των χρημάτων.
Το Βέλγιο ζήτησε από άλλες χώρες να επωμιστούν αυτήν την ευθύνη, αλλά η Σλοβακία αντιτάχθηκε.
Οι Ευρωπαίοι έχουν επί του παρόντος τις ακόλουθες εναλλακτικές, γράφουν οι NYT: την έκδοση κοινών ομολόγων χρέους και την παροχή άμεσων επιχορηγήσεων στην Ουκρανία.
Και οι δύο επιλογές θα είναι δαπανηρές για την Ευρώπη, καθώς θα υποχρεωθούν να πληρώσουν τόκους, ενώ οι χώρες αντιμετωπίζουν ήδη βαρύ δημοσιονομικό βάρος, ορισμένες με τα δικά τους χρέη.
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen τόνισε στις αρχές Νοεμβρίου ότι ένα δάνειο που χρησιμοποιεί παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία «είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη στήριξη της αμυντικής ικανότητας της Ουκρανίας και της οικονομίας της».
Το σχέδιο χρηματοδότησης της Ουκρανίας και η «αντίσταση» των Σλοβάκων
Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί σχεδιάζουν να χορηγήσουν στην Ουκρανία ένα άτοκο δάνειο χρησιμοποιώντας παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.
Ωστόσο, αυτό θα πρέπει να αποπληρωθεί εάν η Ρωσία πληρώσει αποζημιώσεις.
Οι Ευρωπαίοι τόνισαν ότι αυτό το σχήμα δεν συνιστά κατάσχεση ή δήμευση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.
Η Ρωσία διαφωνεί με αυτή τη θέση.
Ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Robert Fico, έχει ήδη δηλώσει την αντίθεσή του σε αυτό το σχήμα.
Η Ουκρανία αντιμετωπίζει ήδη έλλειψη κεφαλαίων.
Πιθανότατα θα χρειαστούν σημαντική βοήθεια τον Μάρτιο-Απρίλιο.
Είναι ασαφές εάν οι Ευρωπαίοι θα μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία εντός του μπλοκ για την παροχή ενός «άτοκου δανείου».
Η Νορβηγία, η οποία δεν είναι μέλος της ΕΕ αλλά είναι στενός σύμμαχος της ένωσης, προσέφερε βοήθεια, καθώς έχει επωφεληθεί από τη σύγκρουση λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας.
Ωστόσο, ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας, σημείωσε ότι δεν θα ήταν ο μόνος εγγυητής για ένα τέτοιο δάνειο.
Στις 17 Νοεμβρίου, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen έγραψε επιστολή στους Ευρωπαίους συναδέλφους της ζητώντας τους να λάβουν γρήγορη απόφαση για το θέμα της χρηματοδότησης της Ουκρανίας.
«Έχουμε εντοπίσει τρεις κύριες επιλογές: υποστήριξη που χρηματοδοτείται από τα κράτη μέλη μέσω επιχορηγήσεων, ένα δάνειο περιορισμένης προσφυγής που χρηματοδοτείται από τον δανεισμό της Ένωσης στις χρηματοπιστωτικές αγορές ή ένα δάνειο περιορισμένης προσφυγής που συνδέεται με τα ταμειακά υπόλοιπα των ακινητοποιημένων περιουσιακών στοιχείων», δήλωσε η von der Leyen σε επιστολή που είδε το Reuters.
Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι και οι τρεις επιλογές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν συνδυαστικά.
Επί του παρόντος, σύμφωνα με ευρωπαϊκά στοιχεία, η Ουκρανία χρειάζεται 135,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε διάστημα δύο ετών.












































