Πληθαίνουν τα ερωτήματα για μυστική διπλωματία από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς τις τελευταίες μέρες υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, μετά τις ενεργειακές συμφωνίες του Ζαππείου, αλλά και την επαναπροσέγγιση σε ό,τι αφορά το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου.
Όπως αναφέρει ανάρτηση στον λογαριασμό του πρωθυπουργού του Ισραήλ, κατόπιν οδηγιών του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο στρατιωτικός του γραμματέας, υποστράτηγος Ρόμαν Γκόφμαν, και ο ασκών καθήκοντα διευθυντή του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Γκιλ Ράιχ, πραγματοποίησαν το βράδυ της Τετάρτης συναντήσεις στην Αθήνα με τους Έλληνες ομολόγους τους.
Με συμμετοχή 25% οι ελληνικές εταιρείες
Οι επαφές επικεντρώθηκαν σε διπλωματικά και περιφερειακά ζητήματα, στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ σε θέματα ασφάλειας και στρατηγικής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που μίλησαν στο Reuters, η Ελλάδα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για την αγορά σύγχρονων πυραυλικών συστημάτων, τα οποία προορίζονται για την κατασκευή ενός σχεδιαζόμενου αντιαεροπορικού «θόλου» άμυνας.
«Θέλουμε να αγοράσουμε 36 συστήματα πυραυλικού πυροβολικού PULS και αντιαεροπορικά συστήματα για την “Ασπίδα Αχιλλέας”. Οι διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ θα εντατικοποιηθούν τον επόμενο μήνα», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους, προσθέτοντας ότι ελληνικές εταιρείες θα συμμετάσχουν στο έργο σε ποσοστό περίπου 25%.
Το κόστος των 36 συστημάτων πυραυλικού πυροβολικού PULS, που κατασκευάζονται από την ισραηλινή Elbit, εκτιμάται σε 650 εκατομμύρια ευρώ, δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι θα χρησιμοποιηθούν για την προστασία των ανατολικών συνόρων της Ελλάδας με την Τουρκία.
Η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν ισχυρούς οικονομικούς και διπλωματικούς δεσμούς. Έχουν ξεκινήσει αρκετές κοινές ασκήσεις τα τελευταία χρόνια και λειτουργούν ένα κέντρο αεροπορικής εκπαίδευσης στη νότια Ελλάδα, επισημαίνει το Reuters.
Ένας δεύτερος Έλληνας αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.
Μυστική διπλωματία και με Λιβύη
Τα ερωτήματα για τις διαβουλεύσεις που κάνει η ελληνική πλευρά πυκνώνουν, καθώς για άλλη μία φορά μαθαίνουμε για συναντήσεις από ξένα μέσα και ηγέτες. Υπενθυμίζεται, ότι πριν κάποιες εβδομάδες μεγάλη συζήτηση είχε προκληθεί από τη συνάντηση του γιού του Χαλίφα Χαφτάρ, Χάλεντ, με τον Νίκο Δένδια, η οποία δεν ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αλλά έγινε γνωστή από τα δημοσιεύματα λιβυκών μέσων ενημέρωσης, τα οποία ήταν και τα μόνα που αποκάλυψαν τις επαφές του Λίβυου αξιωματικού στην ελληνική πρωτεύουσα.
Μάλιστα, σε σχετική ερώτηση του Documento για το συγκεκριμένο ζήτημα και για το ποιο ήταν το αντικείμενο της συνάντησης ο Παύλος Μαρινάκης είχε πει (3/11) ότι «επιβεβαιώνεται η συνάντηση. Καμία μυστική διπλωματία δεν υπάρχει στο συγκεκριμένο θέμα. Το ΥΠΕΞ γνώριζε για τη συνάντηση και μένω σε αυτό».













































