Βόμβα από New York Times – Θέμα χρόνου να ξεσπάσει νέος πόλεμος ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν

99
Σύμφωνα με το δημοσίευμα των New York Times, οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχουν φτάσει σε αδιέξοδο
Ένας νέος γύρος ένοπλης αντιπαράθεσης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν θεωρείται αναπόφευκτος, ενώ οι αυστηρές κυρώσεις κατά της Τεχεράνης έχουν επανέλθει, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του ΜΜΕ των ΗΠΑ οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχουν φτάσει σε αδιέξοδο.
Τα αποθέματα υψηλά εμπλουτισμένου ουρανίου της χώρας είτε βρίσκονται θαμμένα κάτω από ερείπια, όπως ισχυρίζεται η Τεχεράνη, είτε έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές μέρος, όπως πιστεύουν οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι.
Το Ιράν φαίνεται επίσης να συνεχίζει την ανάπτυξη μιας νέας εγκατάστασης εμπλουτισμού ουρανίου.
«Το αποτέλεσμα είναι ένα επικίνδυνο αδιέξοδο: καμία διαπραγμάτευση, καμία βεβαιότητα για τον πυρηνικό οπλοστάσιο του Ιράν, καμία ανεξάρτητη εποπτεία. Πολλοί στις χώρες του Κόλπου πιστεύουν ότι αυτό καθιστά μια νέα ισραηλινή επίθεση κατά του Ιράν σχεδόν αναπόφευκτη, δεδομένης της μακροχρόνιας αντίληψης των Ισραηλινών αξιωματούχων ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αποτελεί απειλή ύπαρξης», αναφέρει το άρθρο.
Σύμφωνα με τον Ali Vaez, διευθυντή του προγράμματος για το Ιράν στο International Crisis Group, οι ιρανικές αρχές του δήλωσαν ότι θα απαντήσουν στην ισραηλινή επίθεση πολύ πιο σκληρά αυτή τη φορά, εκτοξεύοντας ταυτόχρονα 2.000 πυραύλους.

Ιρανικές πηγές αναφέρουν επίσης ότι «οι πυραυλικές εγκαταστάσεις του Ιράν λειτουργούν αδιάκοπα, 24 ώρες το 24ωρο».

Δεν επιβεβαιώνεται ο Donald Trump

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το δημοσίευμα παρότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump υποστηρίζει ότι οι αμερικανικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού «εξαφάνισαν» το πυρηνικό πρόγραμμα εμπλουτισμού του Ιράν, αξιωματούχοι της περιοχής και αναλυτές εμφανίζονται λιγότερο πεπεισμένοι τους τελευταίους μήνες και προειδοποιούν ότι μια νέα έκρηξη πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Ιράν είναι απλώς ζήτημα χρόνου.

Η συμφωνία του 2015, που στόχευε να περιορίσει τον πυρηνικό εμπλουτισμό του Ιράν, έληξε τον προηγούμενο μήνα.
Αυστηρές κυρώσεις επανήλθαν σε ισχύ, ενώ οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα φαίνεται προς το παρόν να έχουν σταματήσει.
Το απόθεμα υψηλά εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν, αρκετό για την κατασκευή 11 πυρηνικών όπλων, είτε βρίσκεται θαμμένο κάτω από ερείπια, όπως ισχυρίζεται το Ιράν, είτε έχει μεταφερθεί σε ασφαλές μέρος, όπως πιστεύουν οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι.
Το Ιράν φαίνεται επίσης να συνεχίζει την ανάπτυξη μιας νέας εγκατάστασης εμπλουτισμού γνωστής ως όρος Pickaxe.
Έχει αρνηθεί να δώσει πρόσβαση στους διεθνείς επιθεωρητές σε αυτήν ή σε οποιονδήποτε άλλο ύποπτο πυρηνικό χώρο εκτός από εκείνους που έχουν ήδη δηλωθεί.

Το αποτέλεσμα είναι ένα επικίνδυνο αδιέξοδο — χωρίς διαπραγματεύσεις, χωρίς βεβαιότητα για το απόθεμα του Ιράν και χωρίς ανεξάρτητη εποπτεία.
Πολλοί στον Περσικό Κόλπο πιστεύουν ότι αυτό καθιστά μια νέα ισραηλινή επίθεση κατά του Ιράν σχεδόν αναπόφευκτη, δεδομένου ότι οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι θεωρούν εδώ και καιρό το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν απειλή ύπαρξης.
Ο Ali Vaez, διευθυντής του προγράμματος Ιράν στο International Crisis Group, δήλωσε ότι το Ιράν πιθανότατα θα απαντήσει σε οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση πολύ πιο σκληρά από ό,τι τον Ιούνιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του, Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι πυραυλικές εγκαταστάσεις λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο και ότι αν ξεσπάσει ένας νέος πόλεμος, «στοχεύουν να εκτοξεύσουν 2.000 πυραύλους ταυτόχρονα για να υπερφορτώσουν τις ισραηλινές άμυνες, αντί για 500 σε 12 μέρες», όπως έγινε τον Ιούνιο.
Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι μια νέα επίθεση είναι άμεση.
Όμως, όπως είπε ο Vaez, «το Ισραήλ θεωρεί ότι η δουλειά δεν ολοκληρώθηκε και δεν βλέπει λόγο να μην ξαναρχίσει τη σύγκρουση, οπότε το Ιράν ενισχύει την ετοιμότητα για τον επόμενο γύρο».

Βαθιά ριζωμένη η αμερικανική εχθρότητα

Ο Ayatollah Ali Khamenei, ανώτατος ηγέτης του Ιράν, δήλωσε την Τρίτη 4 Νοεμβρίου ότι η αμερικανική εχθρότητα προς το Ιράν είναι βαθιά ριζωμένη. «Η αλαζονική φύση της Αμερικής δέχεται μόνο υποταγή», είπε σε ομιλία για την επέτειο κατάληψης της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Τεχεράνη στις 4 Νοεμβρίου 1979.
Τα σχόλιά του φαίνεται να στοχεύουν στο να αποκλείσουν νέες διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα.
Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Abbas Araghchi δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η Ουάσινγκτον πρότεινε «απαράδεκτους και αδύνατους όρους», περιλαμβανομένων άμεσων συνομιλιών και πλήρους, επαληθεύσιμης διακοπής του εμπλουτισμού ουρανίου από το Ιράν. Αρνήθηκε ξανά τις άμεσες συνομιλίες και τη διακοπή του εμπλουτισμού, παραμένοντας όμως ανοιχτός σε έμμεσες διαπραγματεύσεις υπό ορισμένες συνθήκες, όπως εγγύηση μη στρατιωτικών ή οικονομικών επιθέσεων και αποζημίωση για ζημιές από τον πόλεμο — αιτήματα που η Ουάσινγκτον δεν δέχεται.
Με το διπλωματικό αδιέξοδο, συνεχίζεται η εσωτερική συζήτηση στο Ιράν για τη στρατηγική, με λίγες καλές επιλογές.
Ορισμένοι Ιρανοί αξιωματούχοι επιθυμούν συμβιβασμό με τον Trump, υποστηρίζοντας ότι το Ιράν δεν μπορεί καν να διατηρήσει την τροφοδοσία ρεύματος και ότι η περαιτέρω αντίσταση εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Ισραήλ.
Άλλοι προτιμούν τη σύγκρουση, θεωρώντας ότι δεν είναι δυνατή η διαπραγμάτευση με τον Trump, ο οποίος αποχώρησε από τη συμφωνία του 2015 και βομβάρδισε το Ιράν για να υποστηρίξει το Ισραήλ κατά τη διάρκεια νέων πυρηνικών συνομιλιών.
Και οι δύο πλευρές θεωρούν μια νέα αντιπαράθεση με το Ισραήλ αναπόφευκτη. «Η χώρα ενισχύει την ετοιμότητά της για τον επόμενο γύρο και θέλει να δημιουργήσει μια νέα ισορροπία που θα εξαλείψει την αίσθηση αδυναμίας του Ιράν», δήλωσε ο Vaez.

Τι υπολογίζει η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας

Ο Rafael Grossi, διευθυντής του International Atomic Energy Agency, δήλωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος του αποθέματος υψηλά εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν επιβίωσε από τον πόλεμο, αλλά η κατάστασή του παραμένει ασαφής χωρίς επιθεωρήσεις.
Εκτίμησε ότι το Ιράν διαθέτει περίπου 400 κιλά ουρανίου εμπλουτισμένου στο 60%, σχεδόν σε βαθμό όπλων.
Οι αραβικές χώρες της περιοχής επικεντρώνονται προς το παρόν στη Γάζα.
Παρά την ανησυχία για ένα πυρηνικό Ιράν, η Σαουδική Αραβία προσπαθεί να ενισχύσει την ασφάλειά της μέσω συνθήκης αμοιβαίας άμυνας με το Πακιστάν και ελπίζει σε αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας, όπως έλαβε το Κατάρ μετά τις επιθέσεις του Ισραήλ κατά ηγετών της Χαμάς, γεγονός που εξόργισε τον Trump.
Όπως υποστήριξε η Sanam Vakil, η αντίληψη αδυναμίας του Ιράν προσφέρει ευκαιρία στις χώρες του Κόλπου να περιορίσουν τη στήριξη της Τεχεράνης προς τους αντιπροσώπους της με πιο επίσημο τρόπο. «Υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας για περισσότερους συμβιβασμούς, όσο το Ιράν είναι πιο αδύναμο και απομονωμένο», είπε. «Και υπάρχει ανησυχία ότι σε έναν νέο γύρο του πολέμου Ιράν-Ισραήλ, το Ιράν θα είναι λιγότερο συγκρατημένο».

Στιγμιότυπο_οθόνης_2025-11-10_182722.png

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας