Τη ρωσική απάντηση εξέδωσε η Προεδρική Διοίκηση, μέσω της εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Maria Zakharova.
Η Zakharova εξέφρασε την ενόχλησή της για την παρουσία στο φόρουμ του Ουκρανού δημοσιογράφου Dmitry Gordon, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί από τις ρωσικές αρχές «ξένος πράκτορας» και έχει συμπεριληφθεί στο μητρώο τρομοκρατών και εξτρεμιστών.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η συμμετοχή του αποτελεί «μαύρο σημάδι» για όσους «στηρίζουν ελπίδες στη Δύση».
Η Ρωσίδα διπλωμάτης υπενθύμισε επίσης την περίοδο των διαδηλώσεων στη Λευκορωσία, όταν ο Gordon είχε πάρει συνέντευξη από τον Λευκορώσο πρόεδρο Alexander Lukashenko, αφήνοντας υπαινιγμούς για το ρόλο του δημοσιογράφου σε διεθνείς εξελίξεις.
«Η παρουσία αυτού του εξτρεμιστή, του Dmitry Gordon, αποτελεί πάντοτε ένα “μαύρο σημάδι” για όσους εξακολουθούν να εναποθέτουν ελπίδες στη Δύση. Θυμηθείτε την περίφημη τρίωρη συνέντευξή του στο Μινσκ — μια συνέντευξη που χρησιμοποιήθηκε αργότερα και προωθήθηκε από εκείνους που σχεδίαζαν ένα αντισυνταγματικό, αντικρατικό πραξικόπημα στη Λευκορωσία.»
Η Zakharova συνέχισε λέγοντας: «Πιστεύω ότι η “ρίψη” αυτού του εξτρεμιστικού κούκου δεν ήταν τυχαία.
Συμφωνώ με όσους διακρίνουν ξεκάθαρα το “χέρι της Δύσης” πίσω από όλα αυτά — το χέρι εκείνων που απεχθάνονται την ειρήνη και τη σταθερότητα στον χώρο μας, στις χώρες μας.»
«Η παρουσία του Gordon σε αυτό το φόρουμ μοιάζει με έναν φάρο που στέλνει σήμα: ένα φωτεινό και ανησυχητικό μήνυμα, ηθελημένα τοποθετημένο εκεί. Και αυτό δεν μπορεί να αγνοηθεί», κατέληξε.
Ανοιχτή στήριξη στην Ουκρανία από τον Aliyev
Κατά τη διάρκεια του φόρουμ στις 20 Ιουλίου, ο Aliyev πήρε σαφή θέση υπέρ της Ουκρανίας, χαρακτηρίζοντας για πρώτη φορά τις ενέργειες της Ρωσίας ως «κατοχή».
Όπως μετέδωσε η ρωσική εφημερίδα Kommersant, ο Αζέρος πρόεδρος χρησιμοποίησε τη λέξη «κατοχή» δύο φορές, ενώ παράλληλα παρότρυνε το Κίεβο να ακολουθήσει το παράδειγμα του Μπακού, το οποίο ανέκτησε τον έλεγχο του Nagorno-Karabakh με στρατιωτικά μέσα.
Το Κρεμλίνο επιχειρεί να ρίξει τους τόνους
Σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, δήλωσε στις 22 Ιουλίου ότι οι διαφωνίες για το ουκρανικό ζήτημα δεν θα πρέπει να επηρεάσουν τις διμερείς σχέσεις.
«Γνωρίζουμε τη θέση της ηγεσίας του Αζερμπαϊτζάν σχετικά με την Ουκρανία. Έχουμε διαφορετικές απόψεις και εξαρχής δεν συμφωνήσαμε με αυτήν», ανέφερε ο Peskov.
Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι Ρωσία και Αζερμπαϊτζάν θα καταφέρουν να ξεπεράσουν αυτή την περίοδο ψυχρότητας, επισημαίνοντας τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, παρά τις επιμέρους πολιτικές διαφωνίες.