Περίεργη πολιτικού χαρακτήρα σύλληψη στην Ελλάδα του πρώην ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος της Μολδαβίας Βλ. Πλαχότνιουκ

230

Στην Ελλάδα συνελήφθη σύμφωνα με ανακοίνωση της μολδαβικής αστυνομίας, ο φιλορώσος πρώην ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος της Μολδαβίας και θεωρούμενος ως ολιγάρχης, Βλαντιμίρ Πλαχότνιουκ.

Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε κατόπιν εκδόσεως διεθνούς εντάλματος από την Ιντερπόλ.

«Πριν από λίγο καιρό, μέσω των επίσημων διαύλων της Ιντερπόλ στην Αθήνα (Ελλάδα), ενημερωθήκαμε ότι δύο Μολδαβοί πολίτες είχαν συλληφθεί. Ένας από αυτούς είναι ο Βλαντιμίρ Πλαχότνιουκ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ήταν βουλευτής τρεις φορές και διετέλεσε αντιπρόεδρος της μολδαβικής Βουλής την περίοδο 2010-2013.

Ο Πλαχότνιουκ συνδέεται με τεράστιο σκάνδαλο τραπεζικής απάτης, καθώς το 2014, 1 δισεκατομμύριο δολάρια, περίπου το 12% του ΑΕΠ της Μολδαβίας, εξαφανίστηκαν από το τραπεζικό σύστημα της χώρας.

 

Το 2020, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ του επέβαλε κυρώσεις για «εμπλοκή σε σημαντική διαφθορά», κατηγορώντας τον για δωροδοκία αξιωματούχων και δικαστών και υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών.

Αφού έχασε την πολιτική εξουσία το 2019, ο Πλαχότνιουκ διέφυγε από τη Μολδαβία και κρυβόταν μέχρι τη σύλληψή του.

Συγκεκριμένα εμπλέκονταν από την Δικαιοσύνη της Μολδαβίας και ο πρώην πρόεδρος της χώρας, ο επίσης φιλορώσος Ιγκόρ Ντόντον (2016-2020).

Στις 26 Μαΐου του 2022, ένα μολδαβικό δικαστήριο αποφάσισε να θέσει τον Ιγκόρ Ντόντον, επί μακρόν ηγέτη του φιλορωσικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSRM), σε κατ’ οίκον περιορισμό για περίοδο 30 ημερών.

Ο Ντόντον είναι ύποπτος για παθητική διαφθορά, έσχατη προδοσία, παράνομο πλουτισμό και αποδοχή κεφαλαίων για το πολιτικό του κόμμα από εγκληματική οργάνωση.

Οι εισαγγελικές αρχές αποφάσισαν να συλλάβουν τον Ντόντον, μεταξύ άλλων, λόγω ηχογραφήσεων που έγιναν με κρυφή κάμερα που αποκαλύφθηκαν το 2019, οι οποίες κατέγραψαν τη συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πλαχότνιουκ, τότε ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος (PDM).

Ο Πλαχότνιουκ ασκούσε de facto απόλυτη εξουσία στη χώρα την περίοδο 2016-2019 (έτσι ισχυρίζονται οι νυν Μολδαβοί κυβερνώντες) και στη συνέχεια διέφυγε από τη Μολδαβία το 2020, όταν δηλαδή ήρθε στην εξουσία η φιλοδυτική πρόεδρος Μάια Σάντου.

Στην ηχογράφηση, ο Ντόντον φαίνεται να παραδέχεται ότι έλαβε οικονομική υποστήριξη από τη Ρωσία για την ομάδα του.

Και οι δύο πολιτικοί συζήτησαν επίσης την πιθανότητα επανένωσης της Υπερδνειστερίας με τη Μολδαβία μέσω της ομοσπονδιοποίησης της χώρας (αυτή η λύση προωθείται σταθερά από τη Ρωσία).

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Πλαχότνιουκ έδωσε στον Ντόντον μια πλαστική σακούλα (οι μολδαβικές αρχές  επί προεδρίας της φιλοδυτικής Μάια Σάντου ισχυρίζονται ότι περιείχε χρήματα).

Ο πρώην πρόεδρος αρνείται επανειλημμένα ότι έχει διαπράξει οποιοδήποτε έγκλημα και λέει ότι η ίδια η ηχογράφηση ήταν σε μεγάλο βαθμό πλαστογραφημένη.

Σε ότι αφορά τον Πλαχότνιουκ είναι σαφές πως η νυν φιλοδυτική ηγεσία της Μολδαβίας ήθελε την σύλληψή του εδώ και χρόνια.

Να σημειωθεί ότι ο δεύτερος Μολδαβός που συνελήφθη από την ελληνική αστυνομία είναι ο Κονσταντίν Τούτου, πρώην βουλευτής της μολδαβικής Βουλής (επίσης με το Δημοκρατικό Κόμμα) και πρώην επαγγελματίας κικ μπόξερ και μαχητής του K1.

Το 2012, ο Κονσταντίν Τσούτσου ενεπλάκη στη δολοφονία του Αλεξέι Βερέτκο, για την οποία ο Τσούτσου δικάστηκε μεταξύ 2013 και 2016 και αθωώθηκε.

Ο Τσούτσου ισχυρίστηκε ότι εμφανίστηκε κατά λάθος στον τόπο της δολοφονίας και πυροβόλησε «στον αέρα» για να ηρεμήσει την κατάσταση πριν φύγει από τον τόπο του εγκλήματος

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας