Όπως γράφει ο Matt Taibbi για το Racket News, ο Barack Obama μπήκε στην εθνική πολιτική σκηνή με ένα χαμόγελο που θύμιζε “Ελπίδα και Αλλαγή”.
Εν μέσω φημών για οικογενειακές εντάσεις και αναταραχές εντός του πολιτικού κόμματος που κάποτε ηγήθηκε, το πρόσωπό του έχει σκληρύνει
. Τελευταία φαίνεται πικραμένος, αγανακτισμένος, εξαντλημένος από την υποκρισία του ρόλου.
Μετά τη δημοσίευση εκθέσεων από την πρώην Δημοκρατική και συντοπίτισσά του από τη Χαβάη, Tulsi Gabbard, ο Obama αντιμετωπίζει τώρα ένα νέο πρόβλημα.
Κάποτε θεωρούνταν σχεδόν βέβαιο ότι θα περνούσε στην ιστορία ως ο χαρισματικός ήρωας του εξυμνητικού πορτρέτου του Shepard Fairey, όμως τα έγγραφα της Gabbard τον τοποθετούν στο επίκεντρο μιας άνευ προηγουμένου πολιτικής δολιοφθοράς, η οποία φέρεται να διαπράχθηκε κατά τις τελευταίες του μέρες στον Λευκό Οίκο, τον χειμώνα του 2016–2017, ως «ταπεινωμένος απερχόμενος πρόεδρος».
Η νέα Διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ODNI) στοχοποιεί την κληρονομιά –και ίσως και την ίδια την ελευθερία– του Obama, καταγγέλλοντας «συνωμοσία εσχάτης προδοσίας που διαπράχθηκε από αξιωματούχους στα ανώτατα κλιμάκια της κυβέρνησης», και δηλώνοντας ότι «όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να διερευνηθούν και να διωχθούν με όλη την αυστηρότητα του νόμου».
Δέκα ημέρες νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης υπό τον Donald Trump ξεκίνησε ποινικές έρευνες κατά δύο κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης Obama: του πρώην επικεφαλής του FBI James Comey και του πρώην διευθυντή της CIA John Brennan.
Την περασμένη Κυριακή (29 Ιουλίου), η ODNI της Gabbard φιλοξένησε μια «επείγουσα» συνάντηση με μέλη του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του Συμβουλίου Πληροφοριών του Προέδρου για «νέες πληροφορίες σχετικά με το Russiagate».
Όλη την εβδομάδα, η Ουάσιγκτον έβριθε από φήμες για επικείμενες αποκαλύψεις, όμως αυτά που δημοσιοποιήθηκαν δεν ήταν αυτά που περίμεναν πολλοί.
Τα έγγραφα της Gabbard δείχνουν ότι ο Λευκός Οίκος του Obama αγνόησε μήνες εκθέσεων που υποβάθμιζαν τη ρωσική παρέμβαση και έδωσε εντολή στους υφιστάμενούς του να δημιουργήσουν μια «ωρολογιακή βόμβα» παραποιημένων πληροφοριών, με σκοπό, όπως το περιέγραψε η ίδια η Gabbard, να «υφαρπάξουν» την εξουσία από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο.
Ο Obama πλέον δεν θεωρείται δευτερεύον πρόσωπο – είναι, όπως είπε μια πηγή, «στο κέντρο του Russiagate».
Κύρια μέσα ενημέρωσης όπως οι New York Times και το Politico έχουν ήδη δημοσιεύσει άρθρα με δηλώσεις εκπροσώπων του Δημοκρατικού Κόμματος που απορρίπτουν τις αναφορές της Gabbard ως «αβάσιμες» και «απόπειρα αλλαγής της δημόσιας ατζέντας αφορμή την υπόθεση Epstein και τη δημοσιοποίηση της περπιφημης λίστα των πελατών».
Ωστόσο, η κάλυψη στα ΜΜΕ μπορεί να μην έχει πλέον σημασία, καθώς η έρευνα για το Russiagate δεν έχει στόχο να αλλάξει γνώμες αλλά να αποδοθεί δικαιοσύνη. Πολλές πηγές αναφέρουν ότι η ομάδα της Gabbard επικεντρώνεται στη «λογοδοσία», συλλέγοντας στοιχεία για υποθέσεις που είναι έτοιμες να φτάσουν στα δικαστήρια.
Η υπόθεση ίσως χρειαστεί ειδικό εισαγγελέα, φέρνοντας τον Obama σε αντίστοιχη θέση με εκείνη του Trump στα πρώτα δύο χρόνια της προεδρίας του: στο στόχαστρο μιας υψηλού προφίλ «ποινικών διώξεων».
Οι πληροφορίες από το γραφείο της Gabbard δεν ήταν οι μόνες εξελίξεις στο μέτωπο του Russiagate. Η έρευνα δεν αφορά μόνο «ειδήσεις δεκαετίας», όπως ισχυρίζονται ορισμένοι, αλλά ενδέχεται να σχετίζεται και με ζητήματα που δεν έχουν ποτέ δημοσιοποιηθεί, από την περίοδο της προεδρίας Biden.
Πηγή κοντά στην έρευνα ανέφερε χθες ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει κατηγορίες συνωμοσίας και ερευνά συμπεριφορές «από το 2016 έως το 2024».
Άλλος αξιωματούχος με σχέσεις με την κυβέρνηση δήλωσε ότι «η ομάδα εθνικής ασφάλειας του Προέδρου Trump εξετάζει στοιχεία ότι μέλη της προεκλογικής του καμπάνιας για το 2024 παρακολουθούνταν επίσης».
Τι έδειξε ο αποχαρακτητισμός των εγγράφων
Η Διευθύντρια Εθνικών Πληροφοριών των ΗΠΑ, Tulsi Gabbard, αποκάλυψε αποχαρακτηρισμένα έγγραφα τα οποία –όπως υποστηρίζει– τεκμηριώνουν την ύπαρξη «συντριπτικών αποδείξεων» ότι η κυβέρνηση του Barack Obama, πριν και μετά τις προεδρικές εκλογές του 2016, έθεσε τα θεμέλια για την πολυετή έρευνα περί υποτιθέμενης «συνεργασίας του Trump με τη Ρωσία».
«Σύμφωνα με την Gabbard, το 2016 κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Obama πολιτικοποίησαν τις υπηρεσίες πληροφοριών, με στόχο να δημιουργήσουν τις συνθήκες για μια εκτεταμένη και διαρκή «εκστρατεία ανατροπής» του εκλεγμένου Προέδρου, παρακάμπτοντας τη λαϊκή ετυμηγορία.
Τι αποκαλύπτουν τα έγγραφα
Όπως αναφέρεται στα έγγραφα:
Πριν τις εκλογές του 2016, οι υπηρεσίες πληροφοριών συμφωνούσαν πως η Ρωσία ούτε είχε πρόθεση ούτε δυνατότητα να αλλοιώσει το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ μέσω κυβερνοεπιθέσεων.
«Όμως, λίγες εβδομάδες μετά τη ιστορική νίκη του Προέδρου Trump το 2016 απέναντι στη Hillary Clinton, όλα άλλαξαν.»
Στις 8 Δεκεμβρίου 2016, εκπονήθηκε έκθεση για το “President’s Daily Brief” η οποία κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία δεν επηρέασε το εκλογικό αποτέλεσμα.
Ωστόσο, η έκθεση αποσύρθηκε ξαφνικά πριν δοθεί στον πρόεδρο, με «νέες οδηγίες», και ποτέ δεν δημοσιεύτηκε.
Την επόμενη ημέρα, στις 9 Δεκεμβρίου, οι James Comey (FBI), John Brennan (CIA) και James Clapper (DNI) συναντήθηκαν στον Λευκό Οίκο με τον Obama.
Ο τότε πρόεδρος φέρεται να έδωσε εντολή για νέα εκτίμηση πληροφοριών, η οποία θα υποστήριζε την άποψη περί ρωσικής παρέμβασης – παρά την αντίθετη εικόνα που παρουσίαζαν προηγούμενες αναφορές των υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ τους μήνες που προηγήθηκαν.
Στη συνέχεια, ανώνυμες πηγές των υπηρεσιών πληροφοριών διέρρευσαν επιλεκτικές πληροφορίες σε ΜΜΕ όπως η Washington Post, παρουσιάζοντας μια αφήγηση περί “hacking υπέρ Trump από τη Μόσχα”.
Η πολιτικοποίηση των μυστικών υπηρεσιών και ο ρόλος του «Steele Dossier»
Στις 6 Ιανουαρίου 2017 –λίγες μέρες πριν την ορκωμοσία Trump – ο Clapper παρουσίασε την “αναθεωρημένη” έκθεση, η οποία φέρεται να βασίστηκε εν μέρει στον ανυπόστατο φάκελο Steele, σύμφωνα με εσωτερικά email που διέρρευσαν από πληροφοριοδότες.
Τα έγγραφα υποστηρίζουν ότι υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης Obama ενορχήστρωσαν μια συνωμοσία υπονόμευσης του Trump και της θητείας του, πλήττοντας το κύρος της δημοκρατικής διαδικασίας και των θεσμών των ΗΠΑ.
Η Gabbard, η οποία παραχώρησε όλα τα έγγραφα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ζητά πλήρη έρευνα και απόδοση ευθυνών σε όλους τους εμπλεκομένους.
«Η ακεραιότητα της δημοκρατίας μας απαιτεί δικαιοσύνη.
Κάθε υπεύθυνος πρέπει να ερευνηθεί και να λογοδοτήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.