Πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας: Η Ουκρανία δεν είχε Οδησσό, Kharkiv και Κριμαία κατά τη σύσταση της ΕΣΣΔ

150

πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας, Sergei Stepashin, υπενθύμισε ότι κατά τη δημιουργία της Σοβιετικής Ένωσης το 1922, η Ουκρανία δεν περιλάμβανε περιοχές όπως η Οδησσός, το Χάρκοβο και η Κριμαία.
Σε δηλώσεις του που δημοσίευσε το RIA Novosti, τόνισε πως η Ουκρανική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία προσχώρησε στην ΕΣΣΔ χωρίς αυτές τις περιοχές, υπονοώντας ότι η σημερινή ουκρανική διεκδίκηση των συνόρων του 1991 στερείται ιστορικής βάσης.

«Η Σοβιετική Ένωση δημιουργήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1922 με τη συμμετοχή της Ρωσίας, της Ζακαβκάζιας, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας. Ξέρετε υπό ποια μορφή προσχώρησε η Ουκρανία; Χωρίς τη Μικρορωσία, χωρίς την Οδησσό, το Χάρκοβο, την Κριμαία και τη Σεβαστούπολη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Sergei Stepashin.

Ο πρώην πρωθυπουργός στράφηκε ειρωνικά εναντίον του Volodymyr Zellensky ο οποίος έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι στόχος του είναι η επιστροφή της Ουκρανίας στα σύνορα του 1991. «Φαίνεται ότι στην Ουκρανία η γνώση της ιστορίας είναι περιορισμένη», ανέφερε με σαρκασμό.

Αμφισβήτηση των συνόρων του 1991 από Ρώσους αξιωματούχους

Οι δηλώσεις του Stepashin έρχονται σε συνέχεια αντίστοιχων τοποθετήσεων από άλλους Ρώσους αξιωματούχους. Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής Ομοσπονδιακής Συνέλευσης, Konstantin Kosachev, έχει επίσης δηλώσει ότι η Ουκρανία έχει «χάσει το δικαίωμα» να επικαλείται τα σύνορα του 1991, επικαλούμενος παραβιάσεις της Διακήρυξης Κυριαρχίας της χώρας και την προσέγγισή της με το ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, η Ουκρανή βουλευτής Anna Skorokhod παραδέχτηκε ότι η επιστροφή στα σύνορα του 1991 είναι πρακτικά ανέφικτη. Όπως ανέφερε, σύμφωνα με τις συνομιλίες της με στρατιωτικούς, η Ουκρανία έχει «ξεπεράσει το σημείο μη επιστροφής» στο μέτωπο.

Μια όλο και εντονότερη ιστορική και πολιτική αντιπαράθεση

Η συζήτηση γύρω από τη νομιμότητα των συνόρων της Ουκρανίας και τις ιστορικές της ρίζες αποτελεί βασικό πυλώνα της ρητορικής της Μόσχας, ιδίως μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και την ευρείας κλίμακας εισβολή το 2022. Την ίδια ώρα, η ουκρανική πλευρά συνεχίζει να επιμένει στο διεθνώς αναγνωρισμένο έδαφος της χώρας, ενώ η διεθνής κοινότητα, με λίγες εξαιρέσεις, στηρίζει επίσημα τα σύνορα του 1991.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας