Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε σε «ωμό» εκβιασμό κατά της Γεωργίας απειλώντας την χώρα με αναστολή της εξαίρεσης από τις θεωρήσεις διαβατηρίων (βίζα) από την οποία ωφελούνται οι πολίτες της εξαιτίας της υποτιθέμενης καταστολής της αντιπολίτευσης από πλευράς της κυβέρνησης και της φερόμενης «οπισθοδρόμησης της δημοκρατίας»!
Οι Βρυξέλλες δίνουν στο Τμπιλίσι προθεσμία ως τις 31 Αυγούστου για να… συμμορφωθούν.
Επί του πρακτέου στην Δύση έχουν ενοχληθεί που ο λαός της Γεωργίας έχει επιλέξει μία φιλορωσική στάση και έχει επιλέξει μία κυβέρνηση που δεν μπορεί να θεωρηθεί δυτικόφιλη όπως θα την ήθελαν στις Βρυξέλλες και θέλουν να πιέσουν την «ελεύθερη βούλησή» του ώστε «ελεύθερα» να αλλάξουν πολιτική.
«Στείλαμε (…) επιστολή στη Γεωργία όσον αφορά το καθεστώς κοινής θεώρησης», διαβατηρίων, τόνισε στις Βρυξέλλες η Κάγια Κάλας, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
Πρέπει να εκπληρώνονται συγκεκριμένες προϋποθέσεις, «κι αν δεν γίνουν σεβαστές χωρίς καθυστέρηση, τότε θα πρέπει να αναστείλουμε το καθεστώς κοινής θεώρησης», από το οποίο ωφελούνται πολίτες της Γεωργίας που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην ΕΕ, πρόσθεσε.
Αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν επικρίνει έντονα τις αρχές στη Γεωργία λόγω «συλλήψεων πολιτικών προσωπικοτήτων, ακτιβιστών και δημοσιογράφων που εναντιώνονται στο κυβερνών κόμμα στη χώρα».
Οι Βρυξέλλες διατείνονται πως κυβερνητικά μέτρα, καθώς και νόμοι που περιστέλλουν την λεγόμενη κοινωνία των πολιτών, εκτρέπουν την Γεωργία από τον δρόμο προς την ένταξή της χώρας των 3,7 εκατ. κατοίκων στον ευρωπαϊκό συνασπισμό.
Κράτη μέλη της ΕΕ συνηγορούν υπέρ της λήψης μέτρων εναντίον των γεωργιανών αρχών.
Ωστόσο υπάρχει το βέτο της Ουγγαρίας καθώς ο πρωθυπουργός της Βίκτορ Όρμπαν είναι σύμμαχος του κυβερνώντος κόμματος του Γεωργιανού Ονείρου και εμποδίζει μέχρι τώρα τις κινήσεις για να ληφθούν μέτρα ώστε να πιεστεί το Τμπιλίσι και να αλλάξει πολιτική.
Η Γεωργία απέκτησε καθεστώς χώρας υποψήφιας προς ένταξη στην στα τέλη του 2023.